Köpekleri obesiteden korumanın yolları

Köpeğinizi şişmanlıktan korumak, ona şişmanladıktan sonra kilo verdirmeye çalışmaktan çok daha kolaydır. Bir çok sağlık sorununu beraberinde getiren ve köpeklerde en yaygın metabolizma hastalığı olarak karşımıza çıkan şişmanlık (obesite) ile mücadele etmek için aşağıdaki önerilerden yararlanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Düzenli egzersiz: Kalori yakmanın yanı sıra bir çok faydası var. Bunlar:
· Solunum ve dolaşım sistemini kuvvetlendirir
· Dokulara daha fazla oksijen gitmesini sağlar
· Kaslar ve eklemler daha güçlü olur
· Köpek enerji atarak rahatlar, zekası gelişir
· Sindirime yardımcı olur.
Uygun bir mama ve uygun miktarda tüketim: Köpekler hayatlarının değişik dönemlerinde farklı mamalara ve farklı miktarlarda mama tüketimine ihtiyaç duyar.
Genç hayvanlar daha çok protein, enerji ve mineral maddeye gerek duyarken yaşlı köpeklerde bu durum tam tersidir. Daha aktif köpekler veya dış ortamda beslenen köpekler evde beslenenlere göre daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar. Hamile ve emziren köpeklerin de kalori ve protein ihtiyacı daha yüksektir. Bazı köpekler enerji ihtiyaçlarına göre kendilerini ayarlayabilir. Ancak bir çok köpek önüne konan her yemeği silip süpürür. Bu nedenle yaşına ve fiziksel ihtiyaçlarına uygun bir mamayı ölçülü miktarlarda ve ihtiyacı kadar hesaplanmış bir gramajda, öğünler halinde vermelisiniz.
Düzenli olarak tartma: Rutin olarak köpeğinizi aynı terazide ve günün aynı saatinde tartarak hafif kilo artışlarını vaktinde fark edip şişmanlamadan durumu kontrol altına alabilirsiniz.
Ağırlığı kontrol altında tutma: Özellikle büyüme döneminde olması gerekenden fazla kilolu köpekler, ileriki yaşlarında obesite sorununa daha yatkın olur. Büyüme döneminde, bir an önce büyümesi için gereğinden fazla beslemek, ileride ciddi şişmanlık sorunlarına ve bunun yanı sıra ciddi eklem hastalıklarına yol açabilir.
Ödülleri ve sofradan yiyecek vermeyi sınırlama: Mamanın sağladığı enerjinin yan sıra ilave olarak verilen ödüller ve sofradan ikram edilen yiyecekler de bir noktadan sonra kilo almaya yol açabilir.
Beslenme hataları dışında obesiteye yol açabilecek hastalıklara karşı da dikkatli olmak gerekiyor. Eğer köpeğiniz birden bire daha iştahlı olduysa, hızla kilo alıyorsa mutlaka veteriner hekiminize danışın ve obesite yol açan hastalıklar açısından köpeğinizi muayene etmesini isteyin.

Haberin Devamı

//////PAKO PANO///////

Haberin Devamı

* Anneleri bulundukları apartman sakinleri tarafından alınıp boş bir araziye atılmış.
Yavruları korkup bahçede kaçışmışlar. Haber alır almaz hemen gidip yavruları bulduk. 2 aylık dört kardeşler. Çok ama çok tatlılar. Puf puf tüylüler. Karınlarını doyurduktan sonra yorgun düşene kadar oyun oynayıp, birbirlerine sarılıp uyuyorlar. Tek istedikleri sıcak sevgi dolu yuvalar. Tuvalet alışkanlığı edindiler. İç ve dış parazit tedavileri yapıldı. Çok güzel kuru mama yiyorlar. Onları asla sokağa terketmeyecek sıcak yuvalar arıyoruz. Yardımcı olur musunuz? İstanbul tel: (216) 384 51 65 - (555) 986 97 30.

* 6 haftalık olduğunu tahmin ettiğimiz erkek kedi Mısır, bahçemize bırakılmıştı. Çok fazla kedimiz olduğundan bu minik yakışıklı oğlana yuva arıyoruz. Çok oyuncu ve canayakın.
Tel: (541) 256 33 12.

Yazarın Tüm Yazıları