Köpekleri hem eğitiyor hem de sosyalleştiriyor

Asım Sarıçiftçi (25) bir köpek eğitim uzmanı. On yıldır köpeklerle iç içe yaşıyor. Son üç yıldır da onları evlerinde eğitiyor. Birçok ünlünün köpeğini de eğiten Sarıçiftçi’nin bugüne kadar eğittiği köpek sayısı 300.

Asım Sarıçiftçi, üç sene köpek bakıcılığı yaptıktan sonra köpek eğitim uzmanı olmaya karar vermiş ve Academy Dog Kennels’da eğitim görerek sertifika almış. Sertifikasını aldıktan sonra Bursa Gemlik Askeri Veteriner Okulu’nda görev yapan Sarıçiftçi, üç senedir köpeklere evlerinde eğitim veriyor.

Köpeğin cinsine ve köpek sahibinin beklentilerine göre verdiği eğitim 21 gün ya da bir ay sürüyor. Sarıçiftçi, ilk iki hafta köpekle çalışıyor. Önce temel itaat eğitimini ve tasmalıyken komutları dinlemeyi öğretiyor. Sonra da ileri itaat eğitimine, yani komutları tasmasızken dinlemeye geliyor sıra. Sarıçiftçi, köpekle çalıştığı iki hafta boyunca köpekle birlikte deniz kenarına iniyor, caddelerde dolaşıyor ve bu sayede köpeğin, yaşadığı ortam dışındaki yerleri de görerek sosyalleşmesini sağlıyor. Son hafta köpeğin sahibi de eğitime dahil oluyor ve köpeğine nasıl komut vermesi gerektiğini öğreniyor.

Sarıçiftçi’nin verdiği özel eğitimin fiyatı 750-1.000 dolar arasında değişiyor. ‘Aslında bu ücret ömür boyunu kapsıyor. Eğitim bitse de köpekle ve sahibiyle olan bağım devam ediyor ve ücretsiz olarak yardım ediyorum’ diyen Sarıçiftçi, 80’i kendi evinde olmak üzere bugüne kadar 300 köpeği eğitmiş.

6 ay-1.5 yaş arasındaki köpeklerin iyi bir eğitim almak için en uygun dönemde olduğunu söyleyen Asım Sarıçiftçi, köpek sahiplerinin beklentileri konusunda bilinçli olması gerektiğini de ekliyor: ‘İnsanlar ne cins köpek istediklerine çok iyi karar vermeliler ve köpek almadan önce ve sonra mutlaka bir uzmana danışmalılar. Golden Retriever alıp, kendilerini korumasını bekleyenler bile oluyor. Oysa Golden Retriever eve giren hırsızı bile sevinçle karşılayacak kadar insancıldır.’

Kendisi gibi, evde özel eğitim veren yaklaşık 10 eğitim uzmanının daha olduğu söyleyen Sarıçiftçi evde beslenmesini önerdiği köpek cinslerini de şöyle sıralıyor: ‘Golden Retriever, Labrador-Retriever, Alman kurdu, Rotweiller, Boxer ve Doberman.’

Yavru köpeğin tuvalet düzenini hemen öğrenmesini beklemeyin

Köpeğinizi cezalandırırken ses komutlarını kullanın. Köpeğinizi, kesinlikle poposuna gazeteyle vurarak cezalandırmayın. Aksi takdirde elinizi sevmek için kaldırdığınızda bile korkar ve saldırganlaşabilir.

Köpeğiniz koltukları kemiriyorsa, etrafına bol miktarda cezbedici kemik ve yiyecekler bırakın ve dikkatini başka yere çekmeye çalışın.

Yavru köpeğiniz tuvaletini her yere yapıyorsa sabırlı olun. Tuvalet düzenini öğrenmesi için belli bir süre geçmesi gerekir. Tuvaletini önce gazete kağıdına, sonra da dışarıya yapmaya alıştırın.

Köpeğim sigara alır mı?

İnsan 300’e yakın köpek eğitince, ilginç istekleri olan köpek sahipleriyle de tanışıyor. Asım Sarıçiftçi, bazı köpek sahiplerinin ‘Eğitim verseniz de köpeğim bakkaldan sigara ve gazete almayı öğrense’ dediğini gülerek anlatıyor.

Ayça BARUT abarut@hurriyet.com.tr

Kalçası kırılan kedi idrar zorluğu yaşar

Soru:

Kedimin kalça kemiği kırıldı. Travmayı takiben, ilk gün çok az idrar yaptı, sonraki iki gün ise hiç yapmadı. Sonuçta idrar kesesi veteriner yardımıyla boşaltıldı. Pelvis kemiğinin kırılması böyle bir rahatsızlık ortaya çıkartır mı?

Cevap:

Kedilerde pelvis (kalça) kemiğindeki kırılmanın yapısına bağlı olarak çevredeki kas ve organlarla ilgili yumuşak dokularda da değişik düzeylerde yaralanmalar meydana gelir. Kırığın yapısına ve kalça kemiğinin kırık sonrası aldığı yeni pozisyonun oluşturacağı yumuşak doku problemlerine bağlı olarak da benzer sorunlarla karşılaşılır.

İdrar kesesi ve idrar yollarının bir kısmı bu bölgede olduğu için kalça bölgesindeki kırıklardan idrar kesesi ve idrar yollarının etkilenme ihtimali var. Kalça kırığına bağlı olarak idrar kesesi ve/veya idrar yollarında yaralanmalar ve yırtılmalar oluşabiliyor.

Bu problemler eğer yırtılma gibi çok şiddetli düzeylerde ise, acilen müdahale edilmesi gerekir. Röntgen bulgularında ve elle yapılan muayenede idrar kesesinin tespit edilememesi yırtılma şüphesini artırır.

Eğer idrar kesesi müdahale ile de olsa boşaltılabildiyse, problem, kesenin yırtılmasından ziyade çevresindeki yumuşak dokularda ve idrar kanallarında meydana gelen yaralanmaların ve bağlı şişliklerin sonucunda ortaya çıkan bir durum olabilir.

İdrar kesesinin pelvis kemiğindeki kırığa bağlı olarak oluşan fıtıklara girmesi ile de benzer sıkıntılar gözlenebilir. Çevredeki sinirlerde meydana gelen tahribatlar da idrar ve dışkı yapmama gibi sorunlar yaratır.

Bunların yanı sıra, yukarıdakiler kadar önemli olmamakla birlikte, kırığın sebep olduğu ağrı yüzünden tuvalete çıkma pozisyonu alamayan kedilerde de bu problem yaşanabilir.

CERRAHİ MÜDAHALE GEREKEBİLİR

Kırık kemiklerin doğrudan baskı ya da travma oluşturduğu durumlarda, cerrahi müdahale gerekebilir. Günümüzde kalça kırıklarına cerrahi girişimlerin başarı oranı son derece yüksek. Özellikle şiddetli kırıklarda ameliyatla yapılan tedaviler gerek ileride oluşabilecek yürüyüş problemlerinin, gerekse yumuşak doku ve diğer organlardaki olası tahribatların ortadan kaldırılmasında son derece hızlı bir çözüm imkanı sunar.

gulbay@turkvet.com

Cincilla cinsi dişi kedimi çiftleştirmek için eş arıyorum. (0533) 330 54 04.

7 yaşında sokağa terk edilmiş erkek Kaniş’e yuva arıyoruz. (0216) 411 79 05; (0532) 622 84 41.

Uzun tüylü kediseverler, 4 aylık erkek kedi ister misiniz? (0532) 425 62 44.

7 aylık Tekir kedi acil yuva arıyor. (0216) 411 79 05; 0532 622 84 41.

6 aylık Pointer kırması sıcak bir ailenin hayalini kuruyor. (0533) 666 33 20.

6 aylık kediciğe iyi bakacak bir aile arıyoruz. (0535) 492 65 93.

3 aylık Rottweiler kırması Kömür’e sahipleri bakamıyor. Onun sokakta kalmasını istemiyorsanız, lütfen bizi arayın. (0555) 429 95 29.

Siyah beyaz, 7 aylık Fındık adlı kedi, yeni bir aile arıyor. (0532) 628 26 69.
Yazarın Tüm Yazıları