Köpeklere mikroçip kampanyası

Ülkemizdeki safkan köpeklerin soy kütüklerini çıkartarak onları şecerelendirmeyi amaçlayan Kinoloji Derneği, mikroçip kampanyası başlattı.

Dernek piyasada ve veteriner kliniklerinde 60 ile 100 YTL arasında takılan mikroçipleri 29 YTL’den takıyor. Amaç, bütün köpeklerin bilgilerinin dijital ortamda toplanması.

Köpeklerin kimliklerini belirlemek amacı ile vücutlarına mikroçip yerleştirmek birçok batı ülkesinde ve ülkemizde bir süredir uygulanan bir yöntem. Hayvanın ensesinin deri altına yerleştirilen pirinç tanesi kadar küçük bir elektronik bir parça bu.

Mikroçip uygulamasının en büyük faydalarından birisi de kaybolan köpeklerin sahibinin kim olduğunun kolaylıkla bulunması. Çip takılan köpeklerin, çalıntı olarak satılmalarının da bu şekilde önüne geçilecek. Kaybolma-çalınma ihbarları sisteme üye olan tüm barınaklara, veteriner kliniklerine, belediyelere, tarım il ve ilçe müdürlüklerine anında bildirilerek, kaybolan veya çalınan evcil hayvanın bulunması sağlanacak. Bunun yanı sıra internet üzerinde yapılan aşılar, operasyonlar, evcil hayvana ait özel bilgiler ile gelecekte yapılması gereken aşı ve kontroller de görülebilecek.

Mikroçipler derinin altına konulduğu için çipi okumak gerektiğinde elektronik okuyucu hayvanın derisinin üzerinde gezdiriliyor. Bu arada mikroçipin üzerindeki numara okuyucunun ekranına geliyor ve o numaraya göre de köpek hakkında tüm kayıtlara ulaşılıyor. Kinoloji Derneği bazı köpek barınaklarına da ücretsiz mikroçip okuyucu verecek. Bu sayede sokaklarda bulunan kaçmış veya terk edilmiş sahipli köpekler hızla tespit edilebilecek.

17 İLDE YAPILIYOR

Köpeklerin ön soy ve soy kütüklerini çıkartarak onları şecerelendirmeyi amaçlayan Kinoloji Derneği bu mikroçiplerin daha fazla köpeğe takılması amacı ile girişim başlattı. Geçtiğimiz yıl kurulan ve üye sayısı 7 bine yaklaşan derneğin Başkan Yardımcısı Aslin Önal uygulamayı şöyle anlattı:

"Dört ayaklı dostlarımıza elimizden gelen yardımı yapmak amacı ile bir araya gelmiş bir hayvansever topluluğuyuz. Dernek olarak hiçbir gelirimiz yok. Kendi ceplerimizden para vererek bir takım girişimlerde bulunuyoruz. Köpeklerin şecerelerinin çıkartılması ve köpeklerin saf ırk olarak korunmasını sağlamak istiyoruz. Bu çalışmalarda mikroçipler bize büyük yardım sağlıyor. Yönetim kurulumuzda karar alarak mikroçip işine el attık. Hollanda’dan mikroçip ithal eden bir firma ile anlaşma yaptık, üyelerimizin destekleri ile kliniklerde 60-100 YTL arasında takılan mikroçip fiyatını 29 YTL’ye kadar düşürebildik. Bu şekilde çok daha fazla sayıda köpeğin mikroçipe sahip olmasını diliyoruz."

Derneğin İstanbul başta olmak üzere Adana, Ankara, Bursa, Denizli, Eskişehir, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Mersin, Muğla, Rize, Samsun, Sakarya, Trabzon’da temsilcilikleri var. Dernek temsilciliklerinin adreslerini www.kinoloji.org adresinden temin edebilirsiniz.

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ DE BAŞLATTI

Bayrampaşa Belediyesi de ev ve sokak hayvanlarına yönelik mikroçip kimlik uygulamasına geçti. Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, ilçe genelindeki sahipli ve sahipsiz hayvanları kontrol altına almak, onlara kalıcı bir kimlik kazandırmak, kaybolma ve çalınmalara karşı korumak amacıyla mikroçip kimlik uygulamasını başlattıklarını söyledi. Belediyenin kullandığı mikroçipler ISO 11784-11785 standartlarında. Bir pirinç tanesi büyüklüğünde, non-toksik ve biyo-uyumlu. Bir aşı uygulaması kadar kısa bir sürede yapılıyor. Uygulandığı evcil hayvanın deri altı bağ dokusuyla da kısa sürede kaynaşarak, hayvana hayatı boyunca hiçbir rahatsızlık vermiyor.

SIRADA DNA ÇALIŞMALARI VAR

Kinoloji Derneği’nin köpekler için DNA analiz ve tespit projesi de var. Safkan köpeklerden alınan kan örnekleri Almanya’ya gönderilecek, buradaki laboratuvarlarda incelendikten sonra gelen sonuçlara göre üreme programları yapılacak. Böylelikle de hayvanlardan ırsi olarak geçen hastalıkların önüne geçilebilecek. DNA’sı temiz olan köpeklerin birbirleri ile çiftleştirilmesi sonucunda 10-15 yıl sonra ortaya saf ırklar çıkmış olacak. Cahit AKYOL

Kafes kuşlarında böbrek hastalıkları

Kafes kuşlarında yaygın olarak görülen böbrek hastalıklarının birçok sebebi var. Genel olarak sınıflandırıldığında viral enfeksiyonlar, bakteri enfeksiyonları, mantar enfeksiyonları, toksinler (zehirler) ilk sıralarda gelir. Bunları kanser takip eder.

Vücudun başka bölgelerindeki bakteri enfeksiyonları kan dolaşımı veya idrar yolları ile böbreklere sıçradığında böbrek hastalıklarına sebep olabilir. Zehirlenmeye bağlı böbrek problemleri içinde en çok görüleni, aşırı miktarda D vitamini alınmasına ve antibiyotiklere bağlı zehirlenmeler sonucu ortaya çıkan böbrek hastalıkları. Kuşlarda çinko ve kurşun gibi ağır metal zehirlenmeleri ve aşırı miktarda tuz da böbrek tahribatına sebep olur. Sadece tohumla beslenen kuşlarda A vitamini eksikliğine bağlı böbrek hastalıkları oluşabilir.

Böbrek tümörleri en çok muhabbet kuşlarında görülür. İdrar yollarındaki taş veya yumurta kanalındaki büyük bir yumurtanın idrar yollarını tıkaması sonucu tıkanma ile karşılaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra gut hastalığında da böbrek hastalığı ortaya çıkabilir.

Kuşunuzda depresyon, halsizlik, tüylerde dökülme ve matlaşma, iştahsızlık, aşırı su içme, sulu dışkı yapma, kilo kaybı ve dehidrasyon tespit ederseniz, bir böbrek hastalığından şüphelenebilirsiniz. Hastalık akut değil de kronik seyrediyorsa belirtileri fark etmek daha güç olur. Bu durumlarda kuşun daha sakin ve halsiz olduğu dikkati çeker.

Teşhis için veteriner hekimin muayenesi ve teşhise yönelik kan ve idrar analizleri gerekli. Tedavisi böbrek hastalığına yol açan etkenlerin ortadan kaldırılmasına ve kuşun böbrek hastalığı nedeniyle gösterdiği belirtilerin giderilmesine yönelik olarak uygulanır.

Pako pano

Hüsrev Gerede Caddesi, Teşvikiye’deki evimize hırsız girdi ve İran kedimiz Bonnie de kayboldu. Beyaz tüylü, turuncu gözlü, beş yaşındaki sağır ve kısır. Görenlerin 0 555 697 79 15’i aramalarını rica ediyoruz.

Eşimde kedi alerjisi tespit edildiği için kedimize yeni bir yuva arıyoruz. 6 aylık dişi, mısır/tekir kırması, son derece insana yakın ve aşıları tam. 0216 587 90 00.

Annesi kurt kırması olan köpeğimiz 4 Şubat’ta Merter Keresteciler Sitesi’nde kayboldu. Sarı renkli, dişi, 9 yaşında ve ismi Benekli. 0536 331 32 57.

Babam, Macar asıllı, şecereli bir Golden. Ben 2004 doğumluyum. Aşılarım tamam, çipim bile var. Yeni bir yuvaya ihtiyacım var. 0533 215 95 28.

2 yaşındaki av köpeği siyah-beyaz English Springer Spaniel’ın sahibini arıyoruz. Sahibini bulamazsak ona iyi bakacak birine vereceğiz. arzumr@yahoo.com

Dünya güzeli 1.5 aylık tekir kedi acilen yuva arıyor. 0532 351 73 75.

Uzun tüylü, sağlıklı, uslu kucak kedisi arıyorum diyenler! Bu kediyi istemez misiniz? hacer@ventura.com.tr
Yazarın Tüm Yazıları