Köpeklere fısıldayan adam Türkiye’de

Cesar Millan, dünyanın en ünlü köpek eğitimcisi, köpek davranışları uzmanı.

Cinsi ya da sorunu ne olursa olsun, rehabilite edemediği köpek yok. Meksikalı Millan, tanrı vergisi yeteneğinden dolayı “köpeklere fısıldayan adam” olarak tanınıyor. Yıllardır yaptığı televizyon programının adı da bu ve 27 Nisan’dan beri Türkiye’de de izlenebiliyor.

Cesar Millan, köpeklerle arasında herkesten daha farklı bir bağ olduğunu fark ettiğinde 13 yaşındaydı. Nereye gitse, etrafından köpekler oluşan bir koloni oluyordu. Bu durumu gören mahalleli, ona “El Perrero” (İspanyolca köpek adam) adını taktı.
Genç Cesar’ın durumundan şikayeti yoktu. Dünyanın en iyi köpek eğitimcisi olmak için ABD’ye gitti. Köpek psikolojisi üzerine çalıştı ama kendi formülünü gözlemleri, kişisel tecrübeleri ile yarattı. Köpekleri dengeli, sakin ve itaatkar yapabiliyordu.
Köpekleri otur, dur, gel, eğil gibi temel komutları öğretmek üzere eğitmiyor. Onun işi dengesiz, istenmeyen veya anti sosyal köpeklerle. Bir köpek psikoloji merkezi de açtı.
Ona göre, bir köpeğin ve sahibinin ilişkilerinden mutlu olmalarını sağlamanın yolu, doğa anayı dinlemekten geçiyor. Vahşi doğada sürüler halinde yaşayan köpeklerin, sahiplerini takım lideri olarak kabul etmesi, ona itaat etmesi gerekiyor. İnsanla köpek arasında böyle bir ilişki kurulamadığında hayvanın dengesi bozuluyor. Bu arada sahibin de dünyayı bir köpeğin gözünden görmesini sağlıyor Cesar.
National Geographic kanalı için hazırladığı Köpeklere Fısıldayan Adam, 2004 yılında yayınlanmaya başladı. Ondan sonra da şöhreti dünyayı sardı. Programın iki Emmy adaylığı bile var. Cesar da bir pop kültür ikonu artık. Oprah Show, Entertainment Tonight, Martha Stewart gibi önemli şov programlarına konuk oldu. Oprah Winfrey, Nicholas Cage, Scarlett Johansson, Phil Jackson, Will Smith, Ashley Simpson gibi Holywood ünlülerinin köpeklerini o eğitti. Yazdığı iki kitap, New York Times gazetesinin en çok satanlar listesine girdi.

Cesar Millan’ın köpeği Daddy, iki ay önce 16 yaşında öldü. Millan, köpeğinin anısına bir acil hayvan kurtarma vakfı kurdu. National Geogrphic kanalı da bir fotoğraf galerisi açtı. Daddy, 4 aylıktan beri Millan ile birlikteydi. Bu sakin pit bull, televizyon programının 50’den fazla bölümünde yer almıştı. Sahibine zorlu vakalarda asistanlık yapıyordu. Millan köpeği için “Daddy’yi her zaman hayat öğretmenim olarak gördüm. Benim ve ailemin neşe kaynağıydı” diyor.

Aşırı havlama davranış sorunu olabilir

Bilimsel araştırmalara göre köpek sahiplerinin üçte biri, köpeklerinin aşırı havlaması ile ilgili sıkıntılar yaşıyor. Havlamak, normal şartlar altında köpeklerin doğal iletişim ve davranış yapılarının bir parçası. Ancak gereğinden fazla havlamaları genellikle davranış problemleri, yaşadıkları ortamla ilgili uyumsuzluklar veya başka sorunlarla ilgili olarak ortaya çıkabiliyor. Bunu kontrol edebilmek ve engellemek için öncelikle havlama çeşitlerine ve neden havladıklarına bir göz atmak gerekiyor.
Köpeklerde normal havlama çeşitleri ve nedenleri:
+ Uyarı havlaması, genellikle herhangi bir tehlike karşısında veya yabancı biri geldiğinde sahibini uyarmak içindir. Bu davranış çoğu kez hayvan sahibinin bebeklikten itibaren köpeğe bu yönde cesaret vermesi ile gelişir. Uyarı havlamaları tehlikeye yol açan unsurun yaklaşması ile birlikte sıklaşır.
+ Korku ve saldırı ile ilgili havlamalar, genellikle düşük perdede ve hırlama ile birlikte duyulur. Bu özellik, uyarı ile korkuya bağlı havlamaları ayırt etmek açısından önemli.
+ İlgi çekmek için havlama, genellikle yavru köpeklerde görülür. Israrcıdır, kontrol edilmezse ileri yaşlarda bir davranış sorunu olarak rahatsız edebilir.
+ Oyun ve heyecan esnasında havlamalar, genellikle kısa ve keskindir. Köpeğin oyunun heyecanı ile keyif almasından kaynaklanır.
+ Köpeğin kendini tanıtmak için havlaması, genellikle sesini duyduğu diğer köpeklere verdiği “ben buradayım” anlamındaki yanıttır.
+ Köpeğin sıkıldığı zaman havlaması, enerji harcamak istediğinde ve çevre ile daha interaktif bir ilişki yaşamak istediğinde görülür.
+ Köpeğin yalnızlık ve kaygı ile havlaması, genellikle sahibinden uzak kaldığı zaman yaşadığı ayrılık kaygısı ile ilgilidir. Kaygı ile mücadele etmek ve güçlü hissetmek içindir. Oldukça yüksek tonda ve uzun süreli olabilir ve genellikle komşuları en rahatsız eden havlamalar da bunlardır.
+ Ürkme ve şaşkınlıkla ilgili havlamalarsa genellikle köpeğin aşina olmadığı veya ani çıkan seslere karşı tepkisel bir durumdur.

PATALOJİK HAVLAMALAR

Yukarıda bahsettiğimiz havlamalar dışında, genellikle ayrılık kaygısının veya diğer davranış hatalarının kontrol edilememesi ve patolojik bir hal almasından kaynaklanan obsesif-kompulsif bozukluklar gibi davranış problemlerine bağlı havlamalardır. Bu durumdaki köpekler genellikle aşırı gergindir. Çevrelerinde hareket eden en ufak şeye bile şiddetli havlarlar ve kendilerine yaklaşan insan ve diğer canlılara aşırı heyecanlı ve yüksek sesle normal ötesi tepkiler verirler. Eğer havlamayla birlikte asabiyet de izleniyorsa, önce bu asabiyetin ve ardında yatan sorunların çözülmesi gerekir.
Davranış problemi ve patolojik havlaması olan köpeklerin mutlaka aile bireyleri, veteriner hekim, köpek eğitimi ve davranışı konusundaki profesyonellerden oluşan bir takım tarafından ele alınması gerekir.

NELER YAPABİLİRSİNİZ

+ Köpeğin havlamasını azaltmak istiyorsak öncelikle onun huzurlu olmasını ve sahibine itaat etmekten keyif almasını sağlamalıyız. Özellikle yavru köpekleri yanınıza çağırıp severek, yere yatırarak (köpekler yatarken daha az havlarlar!) yanınızda durmasını sağlarsanız havlama sorununu çözme konusunda doğru yoldasınız demektir.
+ Köpeğiniz havladığında ona yüksek sesle “HAYIR!” diye bağırmanız, problemi çözmek yerine daha da şiddetlendirebilir. Çünkü köpeğiniz yüksek sesle bağırmanızı “yaşasın sahibim de havlayarak bana katılıyor” diye anlayacaktır.
+ Evdeki herkesin ortak kullanacağı bir kelime seçip bunu sabit olarak normal ses tonuyla ona susması için komut olarak kullanabilirsiniz. Örneğin, “TAMAM” ya da “YETER” gibi.
+ Davranış değişikliği zaman isteyen bir uygulama. Bu nedenle sabırlı olmalısınız. Köpeğinize sinirlendiğinizde, davranışını değiştirme şansını da yitirebilirsiniz.
+ Onu pozitif yönde motive ederek havlama ile ilgili davranış değişikliğini hem daha hızlı hem de sağlıklı ve kalıcı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Uygun davrandığı her sefer onu ödüllendirip, sevgi ve mükafat sözcükleri ile severek bunu kolaylaştırabilirsiniz.
+ Köpeğinizin havlamasını oyun olarak kullanmak veya havladığında onu kucağa almak gibi gereksiz veya aşırı ilgili davranışlar, havlama sorununu çözmek yerine içinden çıkılmaz bir hale getirebilir.
+ Havlama ile ilgili davranış düzenlemesi eğitimlerinizi 5-10 dakikayı aşmayacak sürelerle ve sık olarak uygulayın.
+ Köpek eğitim uzmanları, köpek davranış bilimcileri ve veteriner hekiminizden yardım almaya çekinmeyin.

Pako pano

* 1.5 aylık, dört tane birbirinden sevimli erkek ve dişi kardeşlere yuva aranıyor. İç ve dış parazit tedavileri yapıldı. Çok sağlıklı ve oyuncular. İstanbul tel: (216) 384 51 65 - (555) 986 97 30.

* Biri dişi diğeri erkek iki yavru kedi yuva arıyor. Her ikisi de son derece sağlıklı. Parazit uygulamaları yapıldı. Kuru mamaya alışkınlar, kum terbiyeleri var. Tel: (533) 622 44 59.

* Bir apartmanın bahçesinde yaşamaya çalışan dişi kedicik yaklaşık 9 aylık ve kısırlaştırılmış. Acilen sıcak bir yuva arıyor. İstanbul tel: (531) 317 28 71.
Yazarın Tüm Yazıları