Köpeklerde yaşlılık dönemi

Bu hafta bir okuyucu mektubundan yola çıkarak yazıyorum. Cüneyt Erol’un, 15 yaşında terrier cinsi dişi köpeği var.

Haberin Devamı

Dün akşam saatlerinde petshoplarda ve hipermarketlerde diş temizleyicisi olarak satılan çubuk ürünlerden vermiş köpeğine. Sabah erken saatlerde anormal bir kusma başlamış. Gün boyu ishal ve kusma gibi şikayetler devam etmiş. Bu süre boyunca köpeği bir şey de yememiş. Ne yapması gerektiğini soruyor.

15 yaşında olan terrier ırkı bir köpek, insanla karşılaştırıldığında 90 yaşın üzerinde, oldukça yaşlı bir yetişkin olarak değerlendirilebilir. Yedi yaşın üstündeki köpekleri yaşlı grubuna dahil ettiğimizi düşünürsek, köpeğinizin yaşının oldukça ileri olduğunu ve yaşlılıkla ilgili sağlık sorunlarının da daha kolay ortaya çıkabileceğini göz önünde tutmak gerekir. Köpeklerde yaşlılık dönemi, fizyolojik, metabolik ve beslenme ile ilgili ihtiyaçlarının, 1-7 yaş arasındaki bir köpeğe göre farklılık gösterdiği dönemdir. Sindirim sistemi de dahil olmak üzere tüm hayati fonksiyonları farklılaşır. Daha büyük bir hassasiyet kazanır. Beslenme ile ilgili sorunlar, doğrudan köpeğinizin tükettiği beslenme ürünlerinin onun yaşına uygun olmamasından kaynaklanabileceği gibi sindirim sistemi veya diğer organlardaki işleyişin ve sağlık durumunun aksaması ile ilgili bir belirti de olabilir.

Yaşlı köpeklerde kullanılacak mama ve yiyecek grubundaki beslenme ürünlerinin temel özelliği kalori, protein ve yağ düzeylerinin daha düşük, buna karşılık sindirilme ve lif oranının daha yüksek olmasıdır. Lif oranı yüksek ve kalorisi düşük yiyecekler, yaşlı köpeklerin kilo almasını engellerken kendilerini tok hissetmelerine yardımcı olur. Sindirim oranı yüksek ve sindirilmesi daha kolay mamalar tüketmesi, köpeğinizin sindirim sistemini daha az yoracaktır. Yaşlı köpekler için hazırlanan mamalarda protein oranı ortalama olarak yüzde 16-18, yağ oranı ise ortalama olarak yüzde 8-12 düzeylerindedir. Protein düzeyinin hafif azaltılmış olmasının nedeni, yaşlılıkla birlikte azalan böbrek fonksiyonları nedeniyle üriner sistemi üzerindeki stres ihtimalini azaltmaktır. Yağ düzeyinin düşük olması ile birlikte mamanın kalorisi de düşük olmakta ve böylece kilo alma riski kontrol edilmektedir. Ortalama yüzde 3-5 arasında lif içeren köpek mamaları, köpeklerde bağırsak hareketlerine yardımcı olurken köpeğin tok hissetmesini sağlar.

Sindirimi nispeten daha zahmetli olan çiğneme ürünleri, kemik gibi sert besin maddeleri yaşlı köpeklerin sindirim sistemlerinde ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle köpeğiniz eğer 7 yaşın üstündeyse, ona yiyecek alırken mutlaka yaşına göre özel üretilmiş ürünler tercih etmeye özen göstermelisiniz.

Beslenme ile ilgili bilgilerin yanı sıra köpeğinizde kusma ve ishalle seyreden şikayetler, sindirim sisteminin enfeksiyon, gastrit gibi hastalıklarından ya da başka hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkmış olabilir. Eğer kusma ve ishale sebep olduğunu düşündüğünüz beslenme ürününü kullanmayı kesmenize rağmen şikayetleriniz devam ediyorsa, vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışmalı ve sindirim sistemi başta olmak üzere kusma ve ishale sebep olabilecek tüm hastalıklar açısından köpeğinizi muayene ettirmelisiniz.

En güzel kemirgenler seçildi

Hamsterworld.org sadece kemirgen hayvanlara özel bir internet sitesi. İçinde, kemirgenlerin bakımından sağlık problemlerinin çözümüne kadar pek çok bilgiyi bulmanız mümkün. Üyeleri kısa bir süre önce düzenledikleri güzellik yarışması Hamsterworld ile en güzel hamster, tavşan ve ginepig’leri seçti.

Haberin Devamı

Evinde kemirgen besleyenlerin sayısı hızla artıyor. Bu durumun birkaç sebebi var. Birincisi çok sevimli olmaları. Ayrıca beslemesi kolay, küçük ve temiz hayvanlar. Bir de artık hemen hemen tüm pet shoplarda hamster, tavşan veya ginepig bulmak mümkün.

Evinizde bir kemirgen besliyor, ama kafanıza takılan sorular, sağlık problemleri, bakımı hakkında yeterli bilgi bulamamaktan yakınıyor, kemirgen besleyen başka insanlarla tanışmak istiyorsanız, üç ay önce hizmete giren Hamsterworl.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Sitenin kurucusu Mehmet Kuranel (22), Gazi Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi. Bütün hayvanları sevdiğini belirten Kuranel, çocukluğundan beri özellikle kemirgen hayvanlara karşı ayrı bir ilgisi olduğunu söylüyor. Kendisi de evinde yedi tane hamster türü gonzales besliyor. Kuranel, günümüzde kemirgen evcillerin evlerde çok sık beslendiğini belirterek "Üç yıl önce kemirgen olarak gonzales aldığımda hiç bir şey bilmediğimi fark ettim. Kemirgenlerin nasıl besleneceğini, çiftleşme döneminde ve çiftleşme sonrası neler yapılacağını anlatan bilgilerin yetersiz olduğunu gördüm. Hayvanseverlere yardım etmek ve kemirgenlerine daha iyi bakmalarını sağlamak için bu siteyi kurdum" diyor.

Hamsterworld, evinde hamster, tavşan, ginepig, sincap ve çinçila besleyen hayvanseverlere her konuda bilgi sağlamayı hedefliyor. Üye olmadan da forumlardan bilgi ve resimlere ulaşılabiliyorsunuz. Yabancı sitelerden yapılan çevirilerle de birçok konuda daha geniş bilgi almanız sağlanıyor. Veteriner hekimimiz bölümünde, veteriner Ilgar Uztürk, uzmanlık gerektiren hastalık ve bakım gibi konularda ziyaretçilerin sorularını interaktif olarak cevaplıyor.

Site, kemirgen severlere eğlenceli anlar yaşatmak ve hayvanlara küçük ödüller sunmak için çeşitli yarışma aktiviteleri düzenlemeye başladı. Bu yarışmalardan ilki "Birinci Hamsterworld Güzellik Yarışması" oldu. Yarışma hamster, tavşan ve ginepig’leri kapsayan üç kategoride yapıldı. Her kategoriden 20’şer hayvanın katıldığı yarışmanın tek kriteri üyelerin beğenisi oldu. Her üye hangi resmi daha çok beğendiyse ona oy verdi. Birinciler petburada.com’dan 25 YTL’lik hediye çeki kazandı.

Yarışmaların 1.5 ay aralıklarla sürmesi planlanıyor. Sıradaki yarışma kemirgenler arası "En Komik Video Yarışması". Eğer sizin de hamster, ginepig, sincap, çinçila veya tavşanınız varsa şimdiden komik video görüntülerini yakalamaya çalışın.Hakan GENCE

Haberin Devamı

Pako pano

Balkonda oturmuş, bahçemizde doğum yapan annenin bebeklerini emzirmesini izliyorduk, bir anda ilginç bir şey oldu. Bu sarı tombalak, muhtemelen ailesini kaybetmiş, bahçede bizim çocukları annelerini emerken görünce koşarak yanlarına geldi, hiç bir şey olmamış gibi aralarına daldı. Karnı doyunca da kendisini anne kediye bir güzel yalattı. Ne anne ne de diğer bebekler onu geri çevirdiler ve ailenin dördüncü bebeği oldu. Tahminen 2 aylık, erkek. Mavi-yeşil arası çok güzel gözleri var. Çok sağlıklı, kuru mama yiyor, tuvalet eğitimi var. Tel: (216) 345 71 96

8 Mart sabahı göbek kordonları kesilmemiş şekilde sokakta bulduğumuz bu yavrulara biz bir şans verdik, siz de onlara sıcak bir yuva vererek ikinci bir şans sağlayın. orge_m@hotmail.com

Doberman melezi yavrulara İstanbul’da yuva arıyoruz. Tel: (535) 362 5005

İstanbul’da kuaförlük yapan Hakan Kahiloğulları’nın Alman kurdu köpeği Eos, 5 Mayıs’ta bahçeden çalınmış. Eos’u görenler, nerede olduğunu bilenler lütfen bu numarayı arasın: (532) 250 36 36

Yastık, 6 yaşında şampanya rengi safkan erkek bir İran kedisi. Kendine yuva arıyor. Yanında 2 poşet kedi kumunu, tarağını ve mama kabını da getirecek. İlgilenenler Oğuz Eren’i arayabilir. Tel: (533) 344 13 45. bahar.eren@gmail.com

6 yavru tekir kedicik, kendilerini hiç terk etmeyecek yuvalar arıyor. Havaalanından alındığı takdirde İstanbul’dan diğer illere de gönderebilirim. Arzu Altın, tel: (216) 410 40 57.

Sokakta bulunan sıfır boy terrier’e acil yuva aranıyor. Tuvalet eğitimi var. İlgilenenler Eda Simge Evin’i arayabilir. Tel: (536) 946 83 00 (216) 389 86 50.

Yazarın Tüm Yazıları