Konutta faizler yükseldi, alımlar düştü

Güncelleme Tarihi:

Konutta faizler yükseldi, alımlar düştü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2016 12:48

Türkiye genelinde konut satışları Ocak'ta geçen yıl aynı aya göre yüzde 1.9 azalarak 84,556 adede gerilerken; düşüşte, yüksek faiz seviyeleri nedeniyle konut kredili satışlarda yaşanan sert gerileme etkili oldu. 

Haberin Devamı

Konut satışları Aralık ayında yüzde 5.9 artarak 142,599 adet olarak gerçekleşmişti. Satışlar 2015 tamamında ise yüzde 10.6 artışla 1.29 milyon adet olmuştu.

TÜİK'in açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, "ipotekli satış" olarak nitelendirilen konut kredili satışlar Ocak ayında yüzde 19.9 düşüşle 26,584 adet olarak gerçekleşti.

YABANCILARA SATIŞ ARTTI

Yabancılara konut satışı ise aynı dönemde yüzde 13.4 artış kaydederek 1,462 adet oldu.

Satışlardaki temel belirleyicinin faiz seviyeleri olduğunu söyleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "İpotekli satışlarda ciddi düşüş var. İnsanlar yüksek faiz seviyeleri nedeniyle evlerini artık kredi ile almak istemiyorlar" dedi ve ekledi:

"O nedenle ya peşin parası varsa alıyorlar; ya da birinci el konut alacaklarsa müteahhitlerin senetli satış gibi alternatif ödeme planlarına yöneliyorlar."

Haberin Devamı

KONUT KREDİ FAİZERİ YÜKSELDİ

Maya'nın verdiği bilgiye göre, geçen yıl bu dönemde yüzde 0.9 seviyesinde seyreden konut kredi faizleri mevcut durumda yüzde 1.25 seviyelerine yükselmiş durumda. Kredi faizlerinde yüzde 1 seviyesi konut alıcıları için psikolojik sınır olarak kabul ediliyor.

Aralık ayında konut satışlarında yaşanan hareketlenmenin de Ocak ayında bir durağanlığı beraberinde getirdiğini belirten Maya, "Yılsonu nedeniyle hem müteahhitler, hem de bankalar hedeflerine ulaşmak için Aralık ayında kampanyalarını yoğunlaştırıyorlar. Ayrıca sene başında harçlar arttığı için insanlar alım satım işlerini Aralık ayında bitirmek istiyor. Bu nedenle Aralık'taki hareketin ardından Ocak ayında bir duraklama da söz konusu oluyor."

Maya, bu yıl için konut satış tahminlerinin 1.3-1.35 milyon bandında olduğunu belirterek, konut kredi faizlerindeki seyrin satışlarda belirleyici olacağını söyledi.

BAKMADAN GEÇME!