Konut bayramı

Güncelleme Tarihi:

Konut bayramı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2016 00:07

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısının ardından harekete geçen bankaların konutta faizleri yüzde 1’in altına düşürmesi gayrimenkul sektöründe heyecan yarattı.

Haberin Devamı

GAYRİMENKUL sektörünün bankalardan uzun zamandır beklediği faiz indirimi geldi. Konut kredilerinde bankalar faizi psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına indirdi. Bankaların faiz indirimini sektöre olan güvenin işareti olarak yorumlayan sektör temsilcileri, sıranın Maliye Bakanlığı’nın KDV ve tapu harçlarında yapacağı indirime geldiğini söyledi. Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, konut kredi faizlerinin indirilmesinin sektöre bayram havası yaşattığını aktardı. Devletin konut sektöründeki yükünün azaltılmasıyla ilgili çalışma başlatmasının önemine değinen Hüseyin Aslan, şöyle devam eti:

TAPU HARÇLARI DA DÜŞSÜN

“Konut kredi faizlerinin yüksek olması ve bankaların çeşitli adlar altında yüksek oranda masraf alması konut sektöründeki maliyetleri ciddi oranda artırıyor. İnşaat ve bağlı lokomotif sektörlerdeki hareketlenmeyle 300’e yakın yan sektörü yeni bir dönem bekliyor. Sadece sektörel iyileşme değil aynı zamanda işsizlik sorununun çözümüne de olumlu katkı sağlayacak. Düzenleme, tapu alım-satım harçlarının, belediye inşaat ruhsatı ve oturma raporu harçlarının da yüksek oranda indirimini de kapsamalı. Böylelikle fahiş konut fiyatları düşecek ve yurttaşlarımız daha ekonomik şartlarla ev sahibi olacak.”

OLUMLU ADIM

Haberin Devamı

İnşaat sektörünün uzun bir süredir faiz oranlarının yüksekliği nedeniyle zor bir dönemden geçtiğine dikkat çeken Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği (BATÜDER) Başkanı Akın Kazançoğlu ise, “Konut satışları azaldı. Vatandaş ev sahibi olmak için ilk olarak konut kredisi çekmeyi planlıyor. Krediler için en uygun dönem ise yaz ayları olarak biliniyor ve yeni kampanyalar yapılıyor. Son günlerde birçok kişi konut kredi faizlerin düşmesini bekliyordu ve işte bugünlerde beklenen düşüş geldi. Son dönemlerde aşırı yüksek bir seviye olan ortalama yüzde 1,25 civarında seyreden konut kredi faizleri, bugünlerde ortalama yüzde 0,95 seviyesine inmesi olumlu bir adım. Beklentimiz faiz oranlarının yüzde 0,70 seviyelerine inmesi yönünde” dedi.

OLUMLU ADIM

Hükümetin konut kredisi faiz oranlarını düşürme yönünde attığı adımın hem yatırımların artmasını sağlayacağını, hem de vatandaşın konut almalarını teşvik edeceğini ifade eden Kazançoğlu, “Yüksek kredi faiz oranlarından dolayı vatandaş konut alımını öteliyordu. Ve dolayısıyla da satışlar düşüyordu. Konut kredilerinde yüzde 1,00 faiz oranı psikolojik sınır. Geçmişteki örneklerini incelersek faizlerin bu oranın altına düştüğü dönemlerde konut satışlarının arttığı görülüyor. Yüksek faiz oranlarıyla konut kredilerinin düşmesinin ardından ticari kredi faizlerinin de düşmesi bekleniyor. Yüksek faizle yatırım olmaz, yatırım olmadan da istikrar ve huzur olmaz. Konut kredisindeki faizlerinin düşüşü, yatırımın artması için ilk adım olacak” ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!