Konservenin babası

Napolyon’u tek eli ceketinin içindeki o ünlü duruşuyla mı hatırlarsınız, “para, para, para” sözüyle mi? Yoksa tarihle biraz daha yakından ilgilenenlerden misiniz siz de?

Yani, ünlü komutanın Avrupa fatihi olmak arzusunu bilir misiniz? Evet o, Avrupa’yı fethetmek için defalarca kez yolculuğa çıktı ordusuyla birlikte. Bu yolculuklarda yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri de yiyecek sıkıntısıydı hiç şüphesiz. Dönemin saklama teknikleri ancak salamura ve füme ete yetiyordu. Askerler için en büyük değişiklik ise ete reçel ve peynir katık etmekti. En sonunda hükümet bir etkinlik başlattı ve sebze ile meyveleri özelliklerini bozmadan saklayabilen tekniğe 2 bin Frank ödül vermeye söz verdi. İşte şekerci dükkanı sahibi olan ve hayatının bir dönemini mahzenlerde şarap yapmakla geçiren Nicolas Appert de bu ödülü hak etmek için çalışanlardan biriydi. Yiyecekleri kapalı cam kavanozlara koyarak özellikleri bozulmadan saklamayı başardı ve konservenin babası olarak anılmaya hak kazandı.
Konservenin babası o tarihten itibaren de ordunun yiyecek işleriyle görevlendirildi. Yapılan savaşlar sırasında bu cam kaplar İngilizler’in eline geçince de olan oldu ve camı çok ağır ve kullanışsız bulan İngilizler besin maddelerini metal kaplarda tutmayı icat ettiler. Şimdilerde sıradan bir bakkala girip konserve yiyecekler alabiliyorsak eğer bunu büyük ölçüde Appert’e borçluyuz.

Fıstıklı yufkalı rulo köfte

Kaç kişilik 6
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi 50 dakika

Malzeme listesi

· 2 adet hazır yufka
· 6 yemek kaşığı sıvıyağ
· 1 adet yumurtanın akı
Köfte için;
· 1/2 kg az yağlı dana kıyma
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 2 diş sarmısak
· 1 demet maydanoz
· 1 adet orta boy havuç
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 çay kaşığı kimyon, yenibahar
· 1 adet yumurta
· 1 çay bardağı yeşil antepfıstığı
(İsterseniz dolmalık çam fıstığıda kullanabilirsiniz.)

YAPILIŞI: Kıymayı, rendelediğiniz soğanı ve dövdüğünüz sarmısağı derin bir kaba koyun. Üzerine incecik kıydığınız maydanoz ve rendelenmiş havucu da ekleyin. Tuz, karabiber, kimyon ve yenibaharı da serpin. Antepfıstığı içlerini bir süre sıcak suda bekletip kabuklarını soyduktan sonra yumurtayla birlikte harç malzemelerine ilave edin. Malzemeleri iyice karışıncaya kadar yoğurduktan sonra bilek kalınlığında ve 25 cm uzunlığunda bir rulo haline getirin. Diğer taraftan hazır yufkalardan birini tezgaha serin.
Sıvıyağın yarısıyla yufkanın her tarafını yağlayın. Diğer yufkayı da üzerine yerleştirdikten sonra yufkaların dört tarafını içe doğru tıpkı mektup zarfı gibi katlayarak dikdörtgen bir yufka elde edin. Rulo köfteyi yufkanın kenarına koyup yufkayı sarın ve rulo haline getirin. Yufkaların uçlarını içe doğru sokuşturun. Üzerine kalan sıvıyağı gezdirip iyice çırpılmış yumurta akını fırçayla sürün. Rulo köfteyi yağlanmış tepsiye koyup 175 derece alt-üst konuma ayarladığınız fırında 50-55 dakika, iyice kızarıncaya kadar pişirip çıkarın. Ilık hale gelmesini bekledikten sonra bir parmak kalınlığında dilimleyerek servise sunun. İsterseniz üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirip domatesli sosla süsleyebilirsiniz.

Elmalı kereviz salatası

Kaç kişilik 4
Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

· 3 adet orta boy kereviz
· 1 adet orta boy havuç
· 1 adet tatlı elma
· 1 çay bardağı çekilmiş ceviziçi (iri çekilecek)
· 2 yemek kaşığı mayonez
· 6 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
· 2 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI: Mayonez ve yoğurdu derin bir kapta karıştırın. Limon suyunu katın. Tuz ve birazcık da karabiber ekleyip çatalla çırparak malzemeleri iyice karıştırın. Karışımı bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, kerevizlerin kabuklarını soyup rendenin iri gözüyle rendeleyin. Aynı şekilde havucu da soyup rendeleyin. Elmaları da soyup ayıkladıktan sonra tavla zarı formunda doğrayın. Sonra da elma, havuç ve kerevizi mayonezli sosun içine aktarın. Bir taraftan malzemeleri karıştırmaya devam ederken, bir taraftan da iri çekilmiş ceviz içini ilave edip iyice harmanlayın.
Karışımı salata tabağına aktarıp üzerini elma dilimleri ve bütün haldeki cevizlerle süsleyerek servise sunun. Arzu ederseniz, sostaki mayonez miktarını artırabilir ve hiç yoğurt eklemeyebilirsiniz de.

Not: Kereviz soyulduğunda çok çabuk kararan bir sebze olduğu için, hemen salata sosuyla karıştırın. Eğer bekletecekseniz kararmaması için limonlu suda bekletin. Ayrıca bu salataya isterseniz 1 adet haşlanmış patatesi de rendeleyerek ekleyebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları