Konniçiva

Güncelleme Tarihi:

Konniçiva
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1998 00:00

Erdal GÜVEN
Haberin Devamı

Şişman Polis

Oh canıma değsin, öyle şuçlu yok diye karakollarda oturup, bol bol dedikodu yapıp, yemek yerseniz olacağı buydu. Bakın gördünüz mü? Aldığınız kilolar başınıza dert oldu. ‘‘Bugün yediğin hurmalar yarın biryerlerini tırmalar’’ değimini bilseydiniz bunlar gelmezdi başınıza. Ama ne yapalım olan olmuş bir kere, başa gelen çekilir. Fazla kilolarınızı verebilmek için hergün binlerce merdiven tırmanın da aklınız başınıza gelsin.

Sevgili Türk polisi arkadaşlar hemen üzerinize alınmayın. Benim sözlerim Hokkaido Polis Müdürlüğü'nde çalışan polislere. Hokkaido Adası‘nda görevli polis memurları, her yıl düzenli yapılan sağlık kontrolünde biraz fazla besili çıkmışlar. Aslında çocukların da pek suçu yok, Yani ülkede suç oranı az olunca polislere de yapılacak pek birşey kalmıyor.

Japonya kriminal suçlarda dünya sıralamalarında en altlarda yer alıyor. Gerçek anlamda suç oranları oldukça düşük, insan ilişkileri, hoşgörü temeline dayanıyor. Ama Japonların bugünkü durumları savaşçı samuray ruhları ile çelişiyor. Meiji dönemine kadar birbirini kesen adamlar, günümüzde aşırı kibar ve tavizkar davranışlar içindeler.

Japonya‘da suç oranının düşük olmasının en büyük nedeni cezaların çok ağır olması ve suçların kesinlikle af edilmemesi. Suçlular arasında bir ayrım da söz konusu değil. Devletin en üst düzeyindeki bir kişi ile sıradan bir Japon mahkemede eşit. Kimseye farklı bir muamele yok. Japonlar suç oranlarının çok düşük olmasına rağmen, kalabalık bir polis gücüne sahip.

Polisleri gören de zannederki ülkede hergün yüzlerce cinayet işleniyor. İnsanlar toplumsal olaylardan göz açamıyorlar. Polis sokak kavgalarına müdahale edemiyor. Nerdee, ülkede bir kız çocuğunun arkadaşının saçlarını zorla kesmesi bile gazetelerin birinci sayfasında yer alıyor. Suç uzmanları günlerce bunu tartışıyorlar.

Eh durum böyle olunca polisler de karakollarda işsiz güçsüz pinekliyorlar. Sinek avlasalar biraz hareket etmiş olacaklar ama nerdee, ülkede sinek olmadığından boş boş otururken sinek dahi avlayamıyorlar. Haliyle de giderek kilo alıyorlar.

Ama yok öyle besili tosunlar gibi oturmak, Hokkaido Emniyet Müdürü, polisler arasında giderek yaygınlaşan kilo sorunlarının önüne geçebilmek için, boyu ile kilosu arasında 10'dan fazla fark olanların kilo vermelerini sağlamak için günde 6 bin basamak merdiven tırmanmaları zorunluluğu getirmiş.

Hiç acımam bana ne kilo alırken bana mı sordular? Hem ben fazla kilolarımı verebilmek için hergün spor salonlarında azap çekerken onlar bana acıyorlar mıydı? Günde 6 bin basamak az bile, ben olsam bunu 10 bine çıkartırdım.

Japonca bilen şoför

Hadi bakalım sevgili Japonlar sıra sizde. Bakın bizim taksi şoförlerimiz bile Japonca konuşuyor. Artık karşılıklılık ilkesi gereği sizin taksi şoförlerinizin de Türkçe öğrenmesi gerekir. Bakın gördüğünüz gibi bizde hizmette sınır yok. İlkemiz sınırsız müşteri memnuniyeti.

Tamam haklısınız, kırk yıl düşünsem, Türkiye‘de bir taksi şoförü ile Japonca muhabbet edeceğim benim de aklıma gelmezdi. Ama benim bile aklıma gelmemiş olması gerçekleri değiştirmiyor.

Geçen akşam bizim Haftasonu Gazetesi‘nin acar muhabiri dostum Fırat Tur ile bindiğimiz taksinin şoförü, benim Japonya'dan geldiğimi öğrenince başladı bizimle Japonca konuşmaya. 06 T 6770 plakalı aracı ile çalışan Ali Akın bakmış Ankara yavaş yavaş Japon istilasına uğruyor. Şehirde oturan Japon nüfus giderek kalabalıklaşıyor. Bunların Japonca bilen taksi şoförüne ihtiyaçları olur, düşüncesiyle hemen Japonca kurslarına yazılmış. Üç aylık kurs sonucu basit kelimelerle de olsa derdini anlatıp, anlatılanları anlayacak kadar Japonca öğrenmiş.

Eh buna da şükür. Artık Japon taksi şoförlerinin Türkçe öğrenmelerini bekliyorum. Onlara üç ay süre verdim. Süre sonunda küçük bir sınav yapacağım. Süre sonunda hiç kimse Türkçe konuşamıyorsa dilimden kurtulamazlar.

KEİKO

Keiko kocasının yanına yaklaşır ve sorar, ‘‘Eğer bir gün ben ölürsem ne yaparsın’’.

Kocası sakin bir şekilde ‘‘Sen ne yapacaksan, ben de aynı şeyi yaparım’’ deyince, Keiko eline geçirdiği bir kültablasını kocasına fırlatarak ‘‘Terbiyesiz sen de...’’ der.

JAPON SÖZÜ

...Fusaiwachuuni mo saiwai arı

...Mutsuzluğun içinde bile mutluluk vardır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!