Konniciva

Güncelleme Tarihi:

Konniciva
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 1998 00:00

Erdal GÜVEN
Haberin Devamı

Nedir bu karaoke merakı anlamıyorum. Bir odaya gireceksin, saatlerce şarkı söyleyip çıkacaksın, sonra da çok eğlendim diyeceksin.

Bana hiç akıllıca gelmiyor. Ama Japonlar çok seviyorlar, bu yüzden de yapacak bir şey yok. Adamların tek eğlencesi, toplu olarak bir odaya kapanıp saatlerce şarkı söylemek.

Karaoke Japonca'da boş orkestra anlamına geliyor. Yani elektronik bir orkestra eseri seslendiriyor ama solist yok. Solistsiz orkestra mı olur. Alın size birbirinden değerli solistler.

Sanki herifler şarkı söylemek için dünyaya gelmişler ama yanlışlıkla başka işlerde çalışıyorlar. Değme şarkcılara taş çıkartacak kadar güzel söylüyorlar şarkıları. Sıradan bir Japon gelip de Türkiye'de bir kaset yapsa inanın çok kısa bir süre de bir numara olur.

Şimdi nerden çıktı bu Karaoke demeyin.Geçen akşam bir grup Japon ile beraber akşam yemeğine gittim. Yemek sonrası Japonlar tutturdular illa karaoke'ye gidelim diye. Ne kadar karşı koyduysam da başarılı olamadım. İlk karşımıza çıkan karaoke binasından içeri daldık. Koca bina her katta boy boy onlarca oda, tek kişilik de var, 20 kişilik de. Hatta sevgililer için özel iki kişilik odalar da var. İki sevgili kapanıyorlar odaya sonra da saatlerce birbirlerine aşk şarkıları söylüyorlar.

Neyse biz 10 kişi olduğumuz için orta büyüklükte bir odaya doluştuk. Duvarları ses geçirmez malzeme ile örülmüş odada koltuklar yarım ay şeklinde dizilmiş. Yarım ayın açık olan ağız kısmına da Karaoke sistemi yerleştirilmiş. Daha ben aval aval odaya bakarken Japonlardan biri aldı sazı, pardon mikrofonu başladı söylemeye. Ama o kadar ciddi söylüyor ki sanırsınız çok hayati bir konuşma yapıyor. Bir kişi söylüyor diğerleri pür dikkat onu dinliyor.

Öyle el çırpmak eşlik etmek falan yok. Şarkı söyleyenin konsantrasyonunu bozacak şeyler yapmak yasak. Adam büyük bir ciddiyet ile şarkısını tamamladı. Şimdi de herkes merakla duvardaki bir tabelaya bakıyorlar. Meğer makine her şarkıdan sonra puan veriyormuş. Millet heyecanla puanı bekliyor. Elektronik jüri açıkladı. 100 üzerinden 98. Ben hemen döndüm tebrik ederim diyeceğim ama baktım adam dokunsan ağlayacak. Niye bu kadar üzüldü hiç anlamadım. Ama daha düşünmeme fırsat vermeden bir başkası kaptı mikrofonu, programını icra etti Eletronik Jüri 100 puan verdi.

Var mı öyle bensiz söylemek dedim hemen mikrofonu kaptım, Hotel California'yı söyledim. Ama jüri hakkımı yedi. Millet en az 98 alırken biz ala ala 20 aldık. Çok bozuldum.

Ama şimdi yiğidi öldürüp hakkını yememek lazım. Bu seviyeye kolay gelinmiyor. Bu seviyeye gelebilmek için günde en az bir saat çalışıyorlar. Kapanıyorlar tek kişilik karaoke odalarına günlerce çalışıyorlar. tek hedef ise toplu olarak gidilecek Karaoke toplantısında arkadaşlarını etkilemek.

email: erdal@crisscross.com

JAPON SÖZÜ

...Bushi wa kuwanedo

taka-yoji

...Bir samuray yemek yemese bile kürdanını

dik tutar.

Anlaşılan Japon sigortacıların sigara ile başları dertte. Baksanıza sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavileri için milyonlarca yen para ödemek zorunda kalan sigortacılar sonunda yeni bir kampanya düzenleyerek, sigarayı bırakmaları halinde tiryakileri bir yıl ücretsiz sigorta yapıyorlar.

Şimdi hemen Türk mantığı ile sigorta şirketine gidip ‘‘Ben sigara içiyordum ama bıraktım hadi beni sigortalayın’’ demeyi düşünmeyin. Öyle yağma yok. Japon sigortacılar işi sağlama almışlar. Bir yıl ücretsiz sigorta olabilmeniz için en az bir yıl süreyle hiç sigara içmemeniz gerekiyor. Ayrıca bu gerçeği sadece söylemeniz de yetmiyor. Bilimsel verilerle de ispat etmek zorundasınız. Eğer bedava sigorta olmak istiyorsanız nefes kontrolüne razı olacaksınız.

Sigorta şirketleri, sigarayı bıraktıkları iddiası ile kendilerine başvuran tiryakileri önce bir balona üfletiyorlar. Sonra da bu balon içindeki havayı, laboratuvar ortamında bir dizi teste tabi tutuyorlar. Bu test sonuçlarında tiryakinin en az 365 gündür sigara içmediği anlaşılırsa bedava sigortayı hak ediyor.

Şimdi haklı olarak ben de bu sistemden yararlanmayı düşünüyorum ama kafama takılan bir soru var. Japonlar bir sene sigarayı bırakan bir tiryakiyi bir yıl bedava sigortalıyabiliyorlarsa, benim gibi 3 sene önce sigaraya veda eden bir eski tiryakiyi de 3 yıl bedava sigortalayabilirler.

Düz mantık kullanarak ulaştığım bu sonuç bana çok mantıklı gelmesine rağmen, bu konuda bir türlü Japonları ikna edemiyorum

JAPON FIKRASI

İş bitiriciliği ile tanınan iktidar partisi milletvekili Suzuki, katıldığı bir davette viskisini yudumlarken şeçmenlerinden biri yanına yaklaşarak ‘‘Beyefendi küçük bir sorunum var. Bunu ancak siz halledebilirsiniz. Ama haftalardır uğraşıyorum size ulaşmak bir türlü mümkün olmadı. Yarın için bir randevu verirseniz sizi makamınızda ziyaret etmek isterim’’ der.

Milletvekili Suzuki, davetin ortasında rahatsız edilmekten kızgın, ‘‘Niçin sekreterim keiko'yu arayıp randevu istemiyorsunuz’’ der.

Şeçmen ise yüzü kızararak ‘‘Beyefendi sekreteriniz Keiko'dan randevu aldım geçen haftayı beraber geçirdik. Bazı sorunlarımı halletti. Ama sizin aynı yöntemle, sorunlarımı halledebileceğinizi pek sanmıyorum’’ diye cevap verir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!