GeriSeyahat Konak’ın üç çağdaş müzesi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Konak’ın üç çağdaş müzesi

Konak’ın üç çağdaş müzesi

Konak Belediyesi, üç tarihi yapıyı onarıp butik müzeye dönüştürdü. İlçeye yolunuz düşerse Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, Necdet Alpar Mask Müzesi, Neşe ve Karikatür Müzesi’ni bir saatte gezebilirsiniz.

ÜMRAN BARADAN OYUN VE OYUNCAK MÜZESİ

İki katta bin tarihi oyuncak

İzmir’e kuşbakışı hâkim bir tepede, Varyant’ta. İki katlı müzede bin civarında oyuncak sergileniyor. Seramikçi Ümran Baradan kurdu, yazar ve İstanbul Oyuncak Müzesi’nin kurucusu Sunay Akın’ın koleksiyonuyla zenginleştirildi. Müze girişi, Flaman sanatçı Pieter Bruegel’in ‘Çocuk Oyunları’ tablosundan oluşturulmuş duvar kâğıdıyla kaplı. İlk katta 19’uncu yüzyıldan kalma oyuncakların yanı sıra, Ümran Baradan’ın çeşitli ülkelerden topladığı oyuncak koleksiyonu bulunuyor. İkinci katta ise müzenin önemli parçaları sizi karşılıyor: “İlk gerçek saçlı bebek”, Mickey Mouse’a ilham kaynağı olan ‘Micky Fare’, sinemanın atası ‘Laterna Magica’, bebek evleri, arabalar, ilk dönem peluş oyuncaklar, masal kahramanları...

NEŞE VE KARİKATÜR MÜZESİ

200 yıldır bizi güldürenler

İnsanların hangi dönemde, nelere güldükleri ya da neleri hicvettikleri, tarihi doğru değerlendirmenin en önemli anahtarlarından biri. Çünkü, mizahın eleştirel gücü iktidar dışı odakların o tarihte neler düşündüklerini ve olayları nasıl değerlendirdiklerini gösterir.
Bu nedenle insanlık tarihi biraz da karikatürlerde, hiciv şiirlerinde, dönem fıkralarında gizli. Neşe ve Karikatür Müzesi bu amaçla oluşturulmuş.
Alternatif tarih arayışındakilerin sorularına yanıt veriyor. 19’uncu yüzyılda yayımlanan mizah dergilerinden bugüne önemli bir koleksiyonu içinde barındırıyor. Alsancak’taki müzenin ilk katında bina bağışçısı Kızılay’a tahsisli bir toplantı salonu ile güncel karikatür sergilerine ev sahipliği yapan galeri bulunuyor. Üst katta Türk Karikatür ve Mizah Arşivi’nden koleksiyonların bulunduğu bölümle müzeye ait eserlerin sergilendiği galeri yer alıyor. Müzenin bağışçılarından Eflatun Nuri ve Niyasi Yoltaş’ın eserleri de bu bölümde sergileniyor. Aynı katta müze ziyaretçilerine bir kafeterya hizmet veriyor. Eski bir Alsancak evinin restorasyonu ile kente kazandırılan müzenin bahçesinde ise Güngör Kabakçıoğlu’nun eserlerinden bazıları sergileniyor.

İZMİR MASK MÜZESİ

Aziz Nesin’in ölüm maskı İz Bırakanlar Galerisi’nde

Alsancak semtindeki, İzmir Mask Müzesi’nde dünyanın farklı yerlerinden gelmiş, farklı amaçlarla kullanılmış 100’ü aşkın maskın yanı sıra Anadolu ‘Seyirlik Oyunları’nda kullanılan masklar sergileniyor. Bunların Anadolu kültüründeki yansıması anlatılıyor. Eski bir Rum evinin restore edilmesiyle kente kazandırılan müze üç kattan oluşmuş. Ayrı bir girişi olan zemin kat satış ve kafeterya bölümlerini içeriyor. Müzesi dört galeriden oluşmuş. Dünya Maskları bölümünde Müjdat Gezen, Ertuğrul Özkök ve Pervin Özdemir koleksiyonlarından bağışlarla ve Konak Belediyesi’ne ait ritüel masklarla zenginleşmiş eserler bulunuyor. Son katta ise Anadolu’da mask kullanımının anlatıldığı, belgesel gösterimiyle zenginleşen Anadolu Galerisi yer alıyor. Bu katın giriş bölümünde mürekkep balığı sırtına yapılmış Erdoğan Aşıcı maskları sergileniyor. Aynı katta Sunay Akın’ın bağışladığı Çocuk Maskları köşesi, bir sergi salonu ve mask yapım atölyesi ile müzenin asıl ilgi çeken galerilerinden biri yer alıyor. Müzenin ‘İz Bırakanlar Galerisi’nde 9 Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi’nce yapılan masklar sergileniyor. İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Metin Oktay, Necip Fazıl Kısakürek, Mehmet Akif Ersoy, Manisa Tarzanı, Attilâ İlhan, Deniz Gezmiş, Âşık Veysel, Dario Moreno, Müjdat Gezen, Uğur Dündar, Mao Zetung, Homeros, Lev Troçki, Victor Hugo galeride yer alan isimler arasında. Müzenin en çok ilgi çeken objelerinden yazar Aziz Nesin’in ölüm maskı da bu bölümde. Nesin’in vefatından sonra yüzünden alınan kalıpla hazırlanan maskı Yrd. Doç. Dr. Nedret Yaşar müzeye bağışlamış.

MÜZE ADRESLERİ

? Ümran Baradan
Oyun ve Oyuncak Müzesi
Halil Rıfat Paşa Cad. No: 31 Varyant Konak /İzmir
Tel: 0232 425 75 13

? İzmir Mask Müzesi
Kıbrıs Şehitleri Cad. Cumbalı Sok. No:22 Alsancak/İzmir
Tel: 0232 465 31 07

? Neşe ve Karikatür Müzesi
Kıbrıs Şehitleri Cad. Yüzbaşı Şerafettin Bey Sok. No:9 Alsancak/İzmir
Tel: 0232 465 31 05

False