Kömürlü santrale protesto

Güncelleme Tarihi:

Kömürlü santrale protesto
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2015 01:33

BALIKESİR’in Altıeylül İlçesi’nde kurulması planlanan kağıt üretim tesisi ve termik santral, Paşaköy Mahallesi sakinlerinin tepkisine neden oldu. Santralde kömür kullanılmasını istemeyen mahalleli, imza kampanyası başlatarak yatırımın durdurulması için harekete geçti.

Haberin Devamı

Paşaköy Mahallesi Dumanca Mevkii’nde, özel bir şirket tarafından, eski kağıt fabrikası alanına yapılması planlanan kağıt üretim tesisi ve enerji santrali, özellikle santralde kömür kullanılacak olması nedeniyle bölge sakinlerinin tepkisini çekti. Paşaköy’de yaşayanlar yatırımın durdurulması için imza kampanyası başlatırken, özellikle kadın ve çocuklar ’Biz yaşamak istiyoruz, ölmek istemiyoruz’, ’Geleceğimizi elimizden almayın’, ’Santral istemiyoruz, havamızı kirletmeyin’ yazılı pankartlarla santrale karşı çıktı.

Kömürlü santrale protesto

Termik santralin havayı zehirleyeceğini dile getiren Perihan Çolpan, "Toprağımız çok az, kalan toprağımız da zehirlenince çocuklarımız ne yapacak. Bu santrali yapmaya çalışanlar utansın" dedi. Paşaköy’ün eski muhtarı Mücahit Can, bu alanın zamanında kağıt fabrika kurulması amacıyla SEKA’ya verildiğini hatırlatarak çok sayıda köylünün orada çalışarak emekli olduğunu vurguladı. SEKA Kağıt Fabrikası’nın özelleştirilmesinin ardından Balıkesir Üniversitesi için 3 bin 600 dönümlük alanın istimlak edildiğini söyleyen Can, "Bu zalim düşünce şimdi bu köyün üstüne karbonmonoksit gazı sıkmak istiyor. İş için, eğitim için, sağlık için sesimizi çıkarmadık ama enerji santraline izin vermeyeceğiz. Burası Balıkesir’in kalbi, göbeği, ovasıdır. Balıkesir’in cennetidir. Kısacası Paşaköy’ün dolayısıyla Balıkesir’in zehirlenmesini istemiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Kömürlü santrale protesto

Emekli olduktan sonra köyüne döndüğünü belirten Hakan Erdoğan ise, "Bu köy Balıkesir’i besleyen bir tarım köyü. Santralden çıkacak karbonmonoksit gazı bir karabasan gibi köyümüze çökecek ve belki burada artık buğday, nohut ya da ayçiçeği yetişmeyecek. Bu köylü bu işin aslı ile ilgili bilgilendirilmemiş, bir saklama var. İnsanları üzmesinler, lütfen ellerini vicdanlarına koysunlar, aldıkları kararları gözden geçirsinler. Bu insanları mutsuz etmeye kimsenin hakkı yok" dedi.

Haberin Devamı

ENERJİ SANTRALİNİ TOPLANTIDA ÖĞRENDİLER

Paşaköy Mahallesi Muhtarı Mustafa İkiz de şöyle konuştu:

"Bize yeni bir tesis için ÇED toplantısı yapılacağını söylediler. Ben de bu konuyla ilgili bir yazı gelmediğini söyledim. Biz bu alana kağıt üretim tesisi ile birlikte enerji santrali yapılacağını da 7 Mayıs’taki toplantı sırasında öğrendik. Öğrenince de böyle bir yatırım istemediğimizi söyledik, birçok vatandaş toplantıyı terketti. Valiliğin bu proje ile duyurusunun yeraldığı yazı ise toplantıdan iki gün sonra ulaştı. Biz bugüne kadar hep fedakarlık ettik, arazilerimizi SEKA’ya, Balıkesir Üniversitesi’ne verdik, ancak insanlara zararı olan bir yatırıma da göz yumamayız."

Haberin Devamı

İMZALAR YETKİLİLERE ULAŞTIRILACAK

Topladıkları imzaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Balıkesir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile birlikte Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na götüreceklerini söyleyen Muhtar İkiz, "Bu santralin kömürle çalışacağı ve günde 300-500 ton kömür kullanılacağı söylendi. Günümüzde güneş enerjisi ve doğalgaz ile çalışan sistemler varken kömür ile Balıkesir’i ve Türkiye’yi doyuran tarım arazilerimizi zehirleyecek santralin yapılmamasını istiyoruz" dedi.

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 5 Nisan’da, projenin, ÇED başvuru dosyasının Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 8. maddesi doğrultusunda incelenerek uygun bulunduğunu ve projeye ilişkin ÇED sürecinin başladığını duyurdu.

Haberin Devamı

GÜNDE 450 TON KÖMÜR KULLANILACAK

"Kağıt Üretim Tesisi ve Enerji Santrali Projesi" ÇED Başvuru Dosyası’na göre, 216 milyon 571 bin liraya malolacak. Tesiste 200 bin ton/yıl kapasiteli kağıt üretim tesisi ve tesise gerekli buharı sağlamak amacıyla 140 MWt güce sahip enerji santrali kurulacak.140 MWt ısıl güce sahip olarak kurulacak kazanda 450 ton/gün kömürle beslenecek, bu esnada üretilecek buharla birlikte elektrik üretilmiş olacak. Kazanda Kepsut, Balya, Sındırgı, Soma’dan çıkartılan kömürler kullanılacak. Proje kapsamında inşaat çalışmalarında 150, işletme aşamasında ise 200 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!