Komşu hep aynı

Güncelleme Tarihi:

Komşu hep aynı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2015 00:00

Bulgaristan’ da sorunlar devam ediyor. Yollar iyi durumda değil. Çukur ve yamalar var. Sofya girişi ve çevreyolundaki inşaat çalışmaları bu bölgede trafik sıkışıklığına neden oluyor. Vinyet ödemelerinde fahiş fiyata dikkat edin.

Haberin Devamı

Bulgaristan, Sıla Yolu’nun en sıkıntılı ülkesi olmaya devam ediyor. Sofya girişi ve çevreyolundaki inşaat çalışmaları bu sene izincileri daha da yoracak. Ülke genelinde, yollar bakımsız ve bazı yerleri oldukça dar. Çukurlara ve bozuk kaplamaya dikkat edin. Mümkünse gece yolculuk yapmayın. Yerleşim alanlarında hızınıza dikkat edin. Giriş ve çıkışlarda polisler sıkı kontroller yapıyor.
Sırbistan sınır kapısı Kalotina’ dan, Kapıkule 373 kilometre.

Bu yolu sizler için adım adım taradım ve notlar aldım. Kalotina, Sofya arasındaki, yolun ilk 25 kilometrelik kısmı gidiş ve geliş birer şerit. Yol virajlı, dar ve bakımsız. Bu kısımda hızınızı oldukça azaltın ve hatalı sollama yapmayın. Sofya’ ya devam eden 32 kilometrelik kısım nispeten iyi. Burası bölünmemiş iki şeritten ibaret. Sofya girişinde köprülü kavşak, çevreyolunda ise bakım ve onarım çalışmaları devam ediyor.

Bu bölgede yaz aylarında trafik sıkışıklığı ve uzun bekleme süreleri kaçınılmaz. Sofya-Filibe (Plovdiv) arası 149 kilometre uzunluğundaki yol ise gidiş geliş ikişer şeritli bölünmüş yol. Bazı bölgelerinde onarım çalışmaları var ulaşım servis yollarından sağlanıyor. Yolun en tehlikeli kısmı Filibe (Plovdiv) ile Kapıkule arasındaki 166 kilometrelik bu son kısım. Bu güzergahın 115 kilometrelik kısmı gidiş geliş birer şeritli. Yolun durumu çok iyi değil ve yerleşim merkezlerinden geçiyor. Bu yolun 51 kilometrelik kısmı parçalı olarak gidiş geliş iki şeritli ve bölünmüş yol.

Komşu hep aynı


BÜYÜKELÇİ UYARDI

Sofya Büyükelçimiz Süleyman Gökçe, Bulgaristan’daki yolculuğun her aşamasında izincilerin dikkatli olmaları gerektiğine söyledi. Büyükelçi Gökçe, “Özellikle yaz aylarında izincilerimizi düşünerek Bulgar makamlarına gerekli uyarıları yapıyoruz. Bu dönemlerde mesaimizin büyük bir kısmını bu konuya ayırıyor ve görev yetkilerimiz dahilinde gerekenleri yapıyoruz. Fakat gelişmeler yetersiz. Bulgaristan güzergahını kullanacaklar her konuda güvenliğe dikkat etsin. Mümkünse gündüz saatlerinde Bulgaristan’dan geçiş yapsınlar. Güvenli ve kalabalık yerlerde mola versinler” dedi.

Komşu hep aynı


Vinyette oyuna dikkat edin

Bulgaristan’da otoyol kullanımı için vinyet zorunlu. Vinyeti aracın ön camına içerden yapıştırmanız gerekli. Vinyet gümrük sahası içindeki gişede satılıyor. Gümrük sahası çıkışında gişelerde de bulmak mümkün. Bir haftalık vinyet 10 Leva, yani 5 Euro. Vinyet satışlarında fahiş fiyat uygulaması olabiliyor. Makbuzda Kiril harfleri ile yazan 10 Leva’yı bazı kişiler 10 Euro’ya satmaya çalışıyor.

Komşu hep aynı


Hamzabeyli alternatif olabilir

Kapıkule’nin karşısındaki Bulgaristan’ın Kapitan Andreevo sınır kapısında, izin döneminde bekleme süreleri uzun olabilir. Bu durumda Hamzabeyli sınır kapısını düşünebilirsiniz. Bunun için Filibe’den (Plovdiv) sonra A1 otoyolundan Yambol kavşağına ulaşmak daha sonra Elhovo ve Lesovo istikametlerini takip etmeniz gerekiyor. Yolunuzu 80 kilometre uzatan bu alternatifte özellikle Elhovo giriş ve çıkışındaki 6-7 kilometrelik yol çok da iyi değil.

Komşu hep aynı


HIZ SINIRINA MUTLAKA UYUN

Bulgaristan karayollarında hız sınırları, aksine bir uyarı olmadığı sürece otoyollarda 130 kilometre – yerleşim yerleri dışında 90 kilometre – yerleşim yerlerinde 50 kilometre. Bulgaristan’da yerleşim yerleri, tünel ve otoyol giriş ile çıkışlarında, polisin hız kontrolü yaptığını unutmayın ve tabeladaki hız sınırına mutlaka uyun. Az sayıda da olsa sabit radar da var. Bazen karşı yönden gelen sürücüler, polisin radar kontrolü yaptığını selektör yakarak, haber veriyor.

Haberin Devamı

Bulgarca sözlük (Türkçe okunuşuyla)

Komşu hep aynı


Dober den: İyi günler
Dober veçer: İyi akşamlar
Molja: Lütfen
Blagodorja: Teşekkürler
Da: Evet Ne: Hayır
Kade e: Nerede
İsvinjavajte: Özür dilerim
Ne razbiram: Anlamadım
Demo version: Makbuz verin

Komşu hep aynı




Haberin Devamı

Sıla Yolu 1. Bölüm

Sıla Yolu 2. Bölüm


Komşu hep aynı


Sıla Yolu 4. Bölüm

Sıla Yolu 5. Bölüm


Sıla Yolu 6. Bölüm


Sıla Yolu 7. Bölüm


Sıla Yolu 8. Bölüm

Sıla Yolu 9. Bölüm


Sıla yolu 10. Bölüm


Komşu hep aynı


E-mail adresimiz: silayolu@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!