Kompüter kompüter söyle bana ne hediye alayım arkadaşlara

İyi kötü bayramı atlattık, sıra yılbaşı alışverişinde.

Bu tip alışveriş maratonları içinde kendi açımdan en acıklısı yılbaşı alışverişi oluyor.

Çünkü insanın bir tane annesi, bir tane babası, (en azından görünürde) bir tane sevgilisi olur. Yani yeni yıl dışındaki diğer önemli gün ve haftalarda aldığınız hediye sayısı bonkörlüğünüz tutmazsa biri geçmiyor pek. Fakat bu yılbaşı hediyelikleri al al bitmiyor. Aile efradına, arkadaşlara, sevgiliye...

Sonra Aralık, bildiğiniz üzere yılın son ayı. Yani son aldığınız zammın üzerinden tam bir yıl geçmiş, maaş enflasyon karşısında kavruk kalmış, zaten genel olarak cepteki para yetmezken bir de yılbaşı alışverişi çıkmış.

Buna karşılık vitrinler kırmızıya kesmiş, insanın aklını başından alacak kadar güzel hediyelikler en önlere konmuş.

Beyinde kısa devre yapan karar verme mekanizmasından hiç bahsetmiyorum bile.

*

Her sene yılın bu zamanı bazı mağazalar ve alışveriş merkezleri birtakım asistanlık projeleriyle ortaya çıkar.

Bundan birkaç sene evvel İstanbul Kadıköy’deki Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi’nin yol haritaları vardı mesela. Babalar Günü, Sevgililer Günü ve yılbaşı gibi dönemlerde hediye alınacak insanın kişiliğine göre seçenekler sunan haritalar hazırlıyorlardı.

Beymen mağazalarında da yıllardır hediye danışmanlık hizmeti verilir.

Bu sene ilk haber İstinye Park Alışveriş Merkezi’nden geldi. Bir tür veri bankası oluşturmuşlar. Önümüzdeki pazartesi, ana aktivite alanına (restoranların bulunduğu bölüm) masalar kurulacak. Buradaki görevlilere hediye alacağınız kişilerin yaşını, cinsiyetini, hobilerini ve bütçenizi söylediğinizde, bilgisayar mümkün olan tüm alternatifleri fotoğraflı olarak sıralayacak.

Kağıda çıkış alıp veriyorlar. Hediye seçimini elinizdeki "belgelere" göre yapıyorsunuz. Listede hediye alternatiflerinin resmi, fiyatı ve hangi mağazada satıldığı bulunuyor. Mağazanın yerini gösteren kroki bile veriyorlar.

Alışveriş merkezindeki hemen hemen tüm markalar 10-20 tane alternatif yollamış veri bankasına. İşlem yaklaşık 1 dakika sürüyor. Masalar alışveriş merkezi açık olduğu sürece hizmet veriyor.

Orijinal fikirler peşindeyseniz sanırım pek işe yaramaz ama zamandan büyük tasarruf sağlar. En azından cebinizdeki paranın yetmeyeceği şeylere bakarak zaman kaybetmemiş olursunuz.
Yazarın Tüm Yazıları