Komple Rock’n Coke

Güncelleme Tarihi:

Komple Rock’n Coke
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2007 00:00

Rock’n Coke, bu yıl da heyecanla beklendi. 1-2 Eylül’de gelecek sanatçıların isimlerinin açıklanmasıyla birlikte izleyiciler Biletix gişelerinde indirimli biletler için kuyruklar oluşturdu. Organizasyonun mutfak kısmındaki hazırlıklar hız kazandı, 100 kişilik ekip arazi çalışmalarına 13 Ağustos’ta başladı. Geçen hafta Hezarfen Havaalanı’ndaydık.

Alışılmış görüntünün aksine alanın yan tarafında 2000 metrekarelik büyük bir çadırla karşılaştık. Alandaysa henüz sadece büfeler ve lunapark kuruluydu. 750 metrekarelik dev sahne ise son güne kadar kurulmaya devam ediyormuş. Bu büyük çadırda festivalde tuzu bulunan her şirketten en az iki kişi yaşıyor, yan tarafa kurulu yatakhane bölmesinde yatıp kalkıyor. Ekiple yaptığımız söyleşide her biri için çok özel olan beşinci yıl ve geçen dört yılın pek çok ayrıntısını öğrendik. Rock’n Coke’un proje direktörü Cem Yegül, şimdiye kadar onlara en pahalıya patlayan sanatçıların The Cure ve The Smashing Pumpkins olduğunu söylüyor. Dört yıldır gelen ana gruplara rehberlik ya da kendi deyimiyle dadılık eden Levent Dokuzer ise çoğunluğun baklava ve Ayasofya’yı bilerek geldiğini, tek canayakın sanatçının ise Placebo’dan Brian Molko olduğunu anlatıyor.

GÖRMEDİĞİNİZ 570 METREKAREDE NELER OLUYOR?

Rock’n Coke’un en göze çarpan öğesi yurtdışından üç tırla getirtilen 750 metrekarelik sahne. İzleyiciler, 65 ton malzemeyle 15 günde kurulabilen bu sahnenin sadece 180 metrekaresini görebiliyor. Arkada kalan 570 metrekarelik alanda ise her yıl farklı maceralar yaşanıyor. Bunlar arasında en çarpıcısı ise Cure ve Korn arasında süren savaş. Sahne arkasında görev alan Uluç Dündar olayı şöyle anlatıyor:

"Rock’n Coke’a 2005 yılında katılan Cure ve Korn grupları, hep arka arkaya sahne almışlar. Sahnenin önüne yakın ama seyircinin görmediği kısımda her sanatçı ya da grup için monitör masaları var. Konserler başlamadan önce Cure ekibi Korn’dan daha erken geldi. Hemen Korn’un masasını sordular, sonra geleceklerini söylediğimizde şaşırdılar. Ve bir anda tüm grup elemanları garip hareketlerle mutluluklarını göstermeye başladı. Ne olduğunu anlayamadık. Meğer son altı festivalde Korn hep önce gelip, monitörünü daha iyi yere yerleştiriyormuş. Bunun için de "intikam vakti" deyip en güzel yere kuruldular ve çok sevindiler. Ama birkaç saat sonra Korn geldi ve seyircinin görebilme ihtimaline rağmen masasını onlarınkinin önüne yerleştirdi. Korn’un masası resmen sahnenin içinde kaldı."

Dündar’ın yaşadığı bir diğer olay da Iggy Pop & The Stooges ile. Özel olarak bas amfileri ve tır gergileri isteyen Pop, hazırlıklar sırasında amfileri gergilerle bağlayarak iyice sağlamlaştırmış. Sahne arkasında çalışan herkes ne olacak diye gergin bir şekilde beklerken, Iggy Pop konser sırasında amfilere saldırmaya başlamış. Bu konserden sonra da sanatçılarla yapılan anlaşmalarda "Sürprizler seyirciler içindir, bize sürpriz yapmayın" notu düşülmeye başlamış.

FESTİVAL BELLEĞİ

2004’te Mazhar Alanson’un Iggy Pop’un kulis kapısını tekmelediği söylentileri ortalığı karıştırdı.

2005’te Ceza grubunun sahne almasıyla birlikte rock’çılarla rap’çiler arasında kavga çıktı. Olaylar The Tears gurubu çıkana kadar sürdü.

2004’te basın çadırında medya çalışanlarına yiyecek ve içecek servisi de yapıldı. Akşam 20.00’den sonra ise bira verildi. Fakat festivalin ilk günü bu durum haber peşindeki medya çalışanlarının performanslarını etkileyince, festivalin ikinci günü bira yerine enerji içeceği Burn dağıtıldı.

Geçen yıl kamp alanında satılan 510 prezervatif, gençlerin seks için kamp yaptığı dedikodularının çıkmasına yol açtı.

İlk yıllarda görülen tuvalet ve Card Rock gişeleri önündeki kuyruklara çözüm bulunabildi. Ama yağmur krizi için hálá yeterli alan oluşturulmadı.

Cep telefonlarındaki ulaşılabilirlik sorunu, artırılan baz istasyonlarıyla giderildi.

2004’te 50 Cent, fırtına yüzünden konseri yarıda kesti. Giderken Türkiye’nin borçlarını kapatacak değerdeki taşlı kolyesini unuttu ama bulmadan Türkiye’yi terketmedi.

Su sıkıntısına bu yıl Rock’n Coke’tan destek var. Muslukla çalışan lavaboların yerini ayakla çalıştırılan, pedallı pompalı olanlar aldı.

İki yıldır kurulan, Coca-Cola Türkiye ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından geliştirilen "Hayata +" çadırında, gençlerin projelerine danışmanlık yapılıyor. Bunun için beş yılda 1.5 milyon dolar sağlandı. Çadırda ayrıca sanatçıların imza günleri de yapılıyor.

ÇADIR KAYBEDENLERE BALON ÇÖZÜMÜ

Festivalin ilk ziyaretçileri şüphesiz cuma günü kapıları zorlayan kampçılar oluyor. Çoğu festivalcinin bilmediği bu alan Yavuz İzci Grubu’nun 60 kişilik ekibi tarafından organize ediliyor. Yaşanan komik olaylar, Oymakbaşı Yavuz Yeniçeri’ye her yıl farklı bir deneyim kazandırıyor: "İlk sene, evlerinde buldukları babadan kalma çadırları alıp gelenler oldu. Bazen bir çadırla 10 kişi mücadele etmek zorunda kalıyorduk. Çadırı kurduktan sonra da, çok önemli bir parçasının olmadığını görüyorduk. İşte burada izcilik devreye giriyor, mutlaka bir çözüm bulunuyor. Yıllar geçtikçe festival kültürü hem bizde, hem de kampçılarda iyice oturdu. Ama hálá değişmeyen tek sorunumuz çadırlarını kaybedenler. Bunun için kendi çözümünü yaratanlar da ya çadırına balon asıyor ya da gelmeden önce spreyle boyuyor.

BU YIL KİMLER VAR

31 Ağustos Cuma: Alternatif Sahne: Raining Pleasures, Dirty Soundsystem

1 Eylül Cumartesi: Ana Sahne: Aslı, Gripin, Within Temptation, Teoman vs. Rashit, Chris Cornell, The Smashing Pumpkins. Alternatif Sahne: Üçnoktabir, Rumblefish, Neon, Popcorn, Agentorange, Uffie & Feadz, Erol Alkan, Style-Ist

2 Eylül Pazar: Ana Sahne: 110, Hayko Cepkin, Özlem Tekin, Pentagram, Manic Street Preachers, Franz Ferdinand. Alternatif Sahne: Ayyuka, Ayben&Fairuz Derinbulut, Bedük, Digital Playground, Buraka Som Sistema, Filthy Dukes, Mabbas

BİTMEYEN SANATÇI İSTEKLERİ

Korn:
Tüm kulisin siyah kumaşla kaplanması ve dört oksijen tüpü

Placebo: Masaj ekibi

Apocalyptica: Pullu İstanbul kartpostalları

The Tears: Kulis için suşi

Chris Cornell: Çay, reçel, hardal, mayonez, konserve domates, limon ve 60 tane havlu.

Manic Street Preachers: Şampanya (Veuve Clicqout Champagne) ve şarap (Cabernet Sauvignon). Ürünlerin hepsi organik olacak. Bir de boğaz pastili.

Franz Ferdinand: İstanbulla ilgili beş kartpostal ve beş pul.

Smashing Pumpkins: Hiçbir şey talep etmiyor.

RAKAMLARLA DÖRT YIL

The Editors grubu 1.5 saatte 11 röportaj vererek festival tarihinde bir rekor kırdı.

Festivali geçen yıl 55 bin, dört yılda 200 bin kişi izledi.

Rock’tan rap’e, elektronikten hip hop’a uzanan tarzlarda ana sahneye 64, alternatif sahneye 67 grup ve sanatçı çıktı.

Her yıl 650 kişi güvenliği sağladı, 250’nin üzerinde sağlık görevlisi çalıştı.

Organizasyonda ilk yıl 2000, geçen yıl 7000 kişi çalıştı. Sadece kuliste 200 kişi görev yapıyor.

İlk yıl 5000, geçen yıl 10 bin kampçıyla dört yılda 18.076 çadır kuruldu.

28 bin otomobil park alanını kullandı.

1000 ton su tüketildi.

26 büfe, 1150 tuvalet kuruldu.

2003 yılında 10 jeneratörle sağlanan 1.3 megawatt enerji, bu yıl 22 jeneratörle 4.860 megawatt’a çıktı.

20 bin YTL, Rock’n Coke için tasarlanan t-shirt, şapka ve anahtarlık gibi aksesuvarlardan kazanıldı.

İlk yıl 500 metrekare olan sahne bu yıl 750 metrekare.

Biletler 31 Ağustos’a kadar tek gün 70 YTL, kombine 100 YTL, kamp 125 YTL, kapıda tek gün 80 YTL, kombine 120 YTL, kamp 150 YTL. Biletler Biletix’te, ayrıntılı bilgiler www.rockncoke.com’da.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!