Komisyon mesaiye başladı

Güncelleme Tarihi:

Komisyon mesaiye başladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2017 22:24

OLAĞANÜSTÜ Hal (OHAL) işlemlerine yargı yolunu açan 7 kişilik OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, dün mesaiye başladı. OHAL komisyonunun önünde 296 bin 350 başvuru bulunuyor.

Haberin Devamı

Komisyon doğrudan başvuru kabul etmeyecek. Komisyonun internet sitesinden beş aşamalı başvuru dilekçesi doldurulup çıktısı alınarak, beyan edilen valiliğe teslim edilecek. Emniyet personeli valiliklere veya Emniyet Genel Müdürlüğü’ne, jandarma personeli valiliklere veya Jandarma Genel Komutanlığı’na, üniversite personeli valiliklere veya Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı’na, ceza infaz kurumlarında tutuklu ve hükümlü olarak bulunanlar ceza infaz kurumu müdürlüğüne başvurabilecek.

Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş’in başkanı olduğu 7 kişilik komisyonla birlikte, müfettişler, raportörler, hesap uzmanları, tetkik hâkimleri ve katiplerden oluşan 200 kişilik bir ekip görev yapıyor. Sözlü ifade verme veya tanık dinletme talepleri dikkate alınmayacak. Toplantı ve karar yeter sayısı 4 olan komisyondaki oylamalarda çekimser oy ise kullanılamayacak. Komisyonun başvuruları hakkaniyet ilkesi gereği 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilk çıkarılan 667 sayılı KHK uyarınca ihraç edilenlerin başvurularıyla incelemelere başlayacak. Başvuru tarihi, valiliklere veya kurumlara başvurunun yapıldığı tarih sayılacak. Cezaevlerindeki kişiler bakımından başvuru tarihi, kurum müdürlüğüne başvurunun yapıldığı tarih olarak alınacak. Komisyona başvurularda, ilgili form ve sunulan belgelerde tespit edilen eksikliğin giderilmesi için başvurucuya 15 günlük süre verilecek. OHAL kapsamındaki KHK’larla gerçekleşen işlemlere ilişkin başvuruları 2 yıl süreyle değerlendirecek olan komisyon, incelemelerini dosya üzerinden yapacak ve başvurunun reddine veya kabulüne karar verebilecek. Komisyonun kararlarına karşı, Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından belirlenecek Ankara idare mahkemelerinde iptal davası açılabilecek.

Haberin Devamı

Başvurular alınıyor

KANUN hükmünde kararnameyle ihraç edilen ya da açığa alınan kamu personeli işlerine geri dönebilmek için dilekçe vermeye başladı. İstanbul’daki itirazlar, Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!