Komik adamin huzunlu cocuklugu

Güncelleme Tarihi:

Komik adamin huzunlu cocuklugu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Roportaj bitmisti, evlere dagilacaktik. Levent Kirca ve Jack Nicholson guluslu avukati Cetin Bey'le (ki kendisi muvekkilinin haklarini korumak icin degil, tamamen tesaduf eseri roportaja dahil oldu), Levent Bey'in kullanacagi otomobile yoneldik. Ne var ki, Cetin Bey'in kapisini kapatmasiyla, benim biraz yuksekce olan otomobile onun kapisindan guc alarak binmeye calismam ayni ana denk gelince olanlar oldu. Kapi, sag elimin yuzuk ve serce parmaklarinin tirnaklari uzerinde kapandi. Bir dakika sonra hastanedeydik. Aglamaktan sismis gozlerimi acabildigim kadariyla gorduklerim sunlardi: Levent Kirca ile hastaneye gitmek havali olabilir, ama doktorlarin hemsirelerin esas yaraliyi unutup Levent Bey'in eline sarilmalari hasta psikolojisini olumsuz etkiliyor. Levent Kirca'nin, ‘‘cekimlerin gercekci olmasi icin bu parmagi kirmamiz sart’’ espirisi doktorlari guldururken olan yine yarali elin sahibine oluyor. Sonucta boyle kazalar her an herkesin basina gelebilir ve fazla buyutmenin bir alemi yoktur. Ama ben yine de, Cetin Bey'le vedalasirken dalginlikla sag elimi uzatisimi, onun da yine dalginlikla bu eli alip sikmasini bir turlu icime sindiremiyorum!

Levent Kirca, parmak basina uc milyon lira olmak uzere alti milyon liralik hastane masrafimi odemeden once, cok da fazla bilinmeyen cocukluk yillarini anlatti. Onun hikayesi acikli, hatta icinde verem, yoksulluk, ihanet gibi yerli film unsurlari bile barindiriyor. Ama Turk filmlerinin aksine verem olanla terk eden ayni kisi; Levent Bey'in babasi. 1950 yilinda Samsun'da, ogretmen Bahriye Kirca ile ressam Mehmet Kirca'nin ikinci cocugu olarak dogan Levent Kirca, annesinden saygi ve ovguyle soz ediyor: ‘‘Benim icin annem babamdan daha kiymetli, daha yonlendirici oldu hep. Aslinda, avukat olan ablami ve beni tek basina buyuttu.’’ Babasina duydugu sukranda biraz daha tutumlu olmasi sebepsiz degil. ‘‘Onun sayesinde yagli boya kokan bir evde, sanatla icice buyume sansina sahip oldum’’ dedigi ressam babasi, Levent alti yasindayken evi terkeder. Babasiyla tekrar karsilastiginda 28 yasindadir: ‘‘Babam, sanatini gelistirmek, gorgu ve bilgisini artirmak icin Isvicre'ye Zurih'e gonderildi. Bu arada vereme de yakalandigi icin orada tedavi olacakti. Birkac seneligine gitti fakat bir daha donmedi. Tabii o zaman Turkiye Avrupa'dan cok farkliydi. Oralari gordu, orada kalip evlendi, uc tane kizi oldu.’’ Simdi ayna karsisinda makyaj yaparken, ya da zaman zaman oturdugu tuvalinin basinda resim yaparken, birkac sene once kaybettigi babasini buruklukla hatirliyor.

KIM KIMI MAHVETTI?

Baba evi terkedince, Bahriye hanim fedakar Turk annesi rolunu gerektigi gibi oynar; cocuklarini ele gune muhtac etmeden yetistirir, daha iyi egitim gormeleri icin Samsun'dan Ankara'ya tasinir ve bir daha evlenmez. Levent Kirca'nin tiyatroya baslamasi 1965'te lise yillarina rastlar. Bu donemde de en buyuk destekcisi annesidir. 10 sene Ankara'da tiyatro ile ugrastiktan sonra kafasina Istanbul fikri girer: ‘‘Gunes Tecelli'ye, 'Istanbul'a gitmeyi dusunuyorum, ama acaba Istanbul beni mahveder mi', dedim. Yuzume bakti ve soyle dedi: Istanbul seni nasil mahvedebilir, sen Istanbul'u mahvedersin.’’ Bu, ucuz romanlara yakisan replik, sonunda hakikat olur. Levent Kirca, bugun Turkiye'nin en pahali televizyon programini yapan, oyunlari en cok izlenen, oynadigi reklam filmlerinden en fazla parayi alan sanatcisi.

Levent Kirca, sahibi oldugu tiyatronun adini paylastigi Oya Basar'la evli. Bu evlilikten Umut ve Ayse adinda iki cocuklari var. Levent Kirca'nin, ilk esi Nur Hanim'dan da iki oglu var. Simdi bu buyuk aile Kirca Cumhuriyeti'nde baris icinde yasiyor. Levent Kirca, baristaki en buyuk payin esi Oya Hanim'a ait oldugunu soyluyor.

COK PARA HARCAYACAGIM

Levent Kirca, Kucukciftlik'te 650 milyar lira harcayarak kurdugunu soyledigi dev tiyatrosu ve Uc Baba Hasan adli muzikaliyle gurur duyuyor. Ona gore yapmak istedigi her seyi yapti, icinde ukde kalan bir sey olmadi. Simdiyse sirada yillardir cekecegini soyledigi uzun metrajli film projesi var. Levent Kirca yazacak yonetecek ve oynayacak: ‘‘Filmi bu yaz cekecegim. Hikayesi anlatilacak gibi degil aslinda, Turkiye'nin bugununu yansitacak. Bir konudan soz etmek gerekirse, film iki bolumden olusuyor. Yarisina kadar bir filmin cekim hazirliklari anlatiliyor. Ikinci bolumde ise ortaya nasil bir filmin ciktigini goruyoruz. Cok para harcayacagim bu filme, pahali bir film olacak. Cok da iddialiyim.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!