Komedi evrensel bir dildir

Güncelleme Tarihi:

Komedi evrensel bir dildir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2014 11:25

İsrail-Filistin sorununu arka planına alarak, yalnız ve mutsuz bir New Yorklu Arap ile İsrailli bir kızın yeşil kart için anlaşmalı evlilik yapması üzerine bir komedi, ‘Nikahta Keramet Var mı?’. Bu hafta itibarıyla İstanbul ve Eskişehir’de gösterimde. Kudüs, Abu Dhabi ve Tribeca gibi pek çok festivalden ödüllerle dönen filmi Türkiyeli yapımcısı Faruk Özerten’le konuştuk.

Haberin Devamı

İsrail Filistin gerilimi üzerine komedi yapmak çok hassas bir dengeden geçiyor. Ne gibi hassasiyetler gözettiniz filmin üretim sürecinde?
- Haklısınız. İyi komedi, evrensel bir dildir aslında. Her konu üzerine komedi yapılabilir ve yapılmalıdır da bence. Dikkat edilmesi gereken nokta küçük düşürücü veya propagandacı bir tutumdan uzak durmaktır. Çok hassas konulara aynı hassasiyet ve mizah zekasıyla yaklaşmak gerek. Ben Amerika’da yaşarken Yılmaz Erdoğan’ın ‘Vizontele’ filmini izletmiştim arkadaşlarıma ve hepsi oradaki ince mizahı ve evrensel konuları anlayıp gülmüşlerdi. Bizim filmimiz de mayınlı bir arazide, ince ve kıvrak esprilerle ilerleyen bir hikâyeye ve karakterlere sahip. Filmin yazarı, yönetmeni ve başrol oyuncusu Ghazi Albuliwi’nin yazdığı senaryo da artık dünyada herkesin bildiği ve öyle veya böyle bir görüş sahibi olduğu Orta Doğu meselesini kıvrak bir zekayla romantik hikâyemize dahil ediyor. Ana karakter Arafat’ın komik ve zavallı hayatı o büyük yükün altında ezilecek bir hâle geliyor.

Komedi evrensel bir dildir


Pek çok festival gezdi film. Nasıl tepkiler alıyor?
- Şimdiye kadar dünyanın birçok ülkesinde gösterildi film ve genellikle çok olumlu tepkiler aldı. Bu konu üzerine ferah ve akıllı bir komedi izlemek insanların içine bir umut ışığı düşürüyor galiba.

Ghazi Albuliwi için ‘Filistinli Woody Allen’ yorumları yapıldı. Ne diyorsunuz?
- Mizah anlayışı olarak tabii ki bir esinlenmesi var. Böyle filmler yapmak isteyen kimin olmaz ki? Benim de var mesela... New York komedileri deyince aklımıza ilk Woody Allen gelir. Ghazi de New York’ta büyümüş, oranın kültürünü almış bir insan. ‘Yahudi mizahı’ denilen şeyi de sonuna kadar özümsemiş bir Brooklynli aslında. ‘Saturday Night Live’ gibi şovların yazar ekibinde bulunmuş bir stand-upçı da aynı zamanda. ‘Filistinli Woody Allen’ mı bilemiyorum ama onun seviyesine ulaşabilmek için çok çalıştığını ve çok da yetenekli olduğunu söyleyebilirim.

Türkiye izleyicisinden beklentileriniz neler?
- Gelip filmi izlemeleri. Çünkü öyle ulaşılamayacak bir yabancı sanat filmi değil bu. Her genç olan erkeğin başından bir dönem geçen bunalımlı bir dönemi ve onu daha da tetikleyen bir aşk ilişkisi hakkında bir komedi. Arap ve Yahudi karakterleri yüzünden de bizim kültürümüzle ve yaşam biçimimizle büyük benzerlikler var. Bence her izleyen kendinden bir şey bulacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!