KÖLN RADYOSU

Güncelleme Tarihi:

KÖLN RADYOSU
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2014 00:00

Köln Radyosu bir zamanlar birinci kuşağın gurbette sığınabileceği tek ana kucağıydı. Türkçe özlemini ve memleket hasretini giderdiği, anavatandan haberlerle birlikte yanık havalarını dinlediği, sorunlarına çare aradığı. İşte o Köln Radyosu şimdi 50 yaşını kutluyor.

Haberin Devamı

AKŞAMLARI hiç biri kaçırmazdı Köln Radyosu’nu. Eğer işteyse, evde kasete kaydederdi aileden biri ve işten döndükten sonra

KÖLN RADYOSU
ilk iş Köln Radyosu’nu dinlemek olurdu. Hani dağ başında kalmışsın, sıcak bir insan sesine hasretsin ya... Aynı duyguyla. Hani Nazım Hikmet’in Seviyorum Seni dizelerinde tarif ettiği nefes kesen heyecanla: Geceleyin ateşler içinde uyanarak, ağzımı dayayıp musluğa su içer gibi. Ağır posta paketini, neyin nesi belirsiz, telaşlı, sevinçli, kuşkulu açar gibi...

Yüksel Pazarkaya, Turhan Dikkaya, Ergun Gülen, Ulya Üçer, Osman Okkan ve Türklerin Marko Paşası Fuat Bultan, Köln Radyosu’nun efsane sesleriydi.

KÖLN RADYOSU


GURBET KERVANI

Ben de gazeteciliğe Köln Radyosu’nda başladım sayılır. İlk röportajlarımı Köln Radyosu’na yaptım. Gurbet Kervanı adıyla Türkiye’den gelen Emel Sayın, Ferdi Tayfur, Selda Bağcan, Zülfi Livaneli gibi sanatçılarla. Orhan Pamuk, Duygu Asena, Can Yücel gibi yazar ve şairlerle. Selda Bağcan’ın röportaja başlarken, nasıl türkücü oldunuz sorusuna, “Çocukken, Van’da elini kulağına atmış bir adamın okuduğu türkü sayesinde” deyip elini kulağına atarak, aynı Türkiye okumasını hiç unutmam:
Karlı dağlar karın almış karınan, cananım benim
Kaç gündür de küsülüyüm yarınan, dağlar yaz gelsin, söylen tez gelsin...

NASIL KURULDU?

Köln Radyosu’nun kuruluş öyküsünü şimdiki yöneticisi Ayça Tolun’dan dinledim: Alman Sendikalar Birliği (DGB) ile İşverenler Sendikası diyor ki, “Burada misafir işçi olarak çalışan Türkler, ne ülkelerinden haberdarlar ne de buradaki gelişmelerden. Dil bilmiyorlar. Türkçe dilinde yayın yapan bir radyo kanalı kurulsun...” WDR’ye bu fikirle gidip başvuruyorlar. WDR’ye gitmelerinin nedeni, burada İtalyanca bir programın yapılıyor olması. Böyle başlıyor Köln Radyosu’nun tarihçesi, 2 Kasım 1964’te ilk yayınla. Ama herhalde geçici olarak düşünülse gerek. WDR’de Türkçe programın ilk arşiv kaydı 17 Şubat 1969. O zamana kadar arşiv kaydı yok veya kayıp.”

O BİR EFSANE

“Ve o gün bugündür, 50 yıldır Türkçe yayın yapıyor Köln Radyosu. Elbette değişerek. Şimdi sadece Kuzey Ren Vestfalya, Bremen ve Berlin’de yayında ama internet üzerinden her yerde dinlemek mümkün” diyor radyonun uzun yıllar çalışanı Serpil Eryılmaz. Kısacası 50 yıllık bir efsane Köln Radyosu. Sadece ülkedeki siyasi gelişmeleri değil, sanatsal gelişmeleri de dinleyicilerine yansıtan. Onların anavatanlarından kopmamasını sağlayan. Bugün Almanya’da yaşayan Türkler ülkelerine yabancı kalmadıysa, bu Köln Radyosu’yla birlikte Türk basını sayesinde oldu.

İyi ki varsın Köln Radyosu...

KÖLN RADYOSU

Turhan Dikkaya ve Ulya Üçer, programı sunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!