AYDIN HABERLERİ

“Kokusundan Korkup Sarımsaktan Kaçmayın”

IHA
14.10.2015 - 09:20Son Güncelleme : 14.10.2015 - 09:21

DİYETİSYEN İREM BAŞAR

IHA

Sürekli değişen havası nedeniyle gribal enfeksiyonların en çok görüldüğü illerin başında gelen Aydın’da yaşayanların gribe yakalanmamak için bol bol sarımsak ve doğal gıda tüketmesi önerildi. Aydın Liva Hastanesi hekimlerinden Diyetisyen İrem Başar, bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler hakkında bilgi vererek özelikle ağır kokusu nedeniyle pek çok kişinin uzak durduğu sarımsak ve soğanın gribe düşman olduğunu belirtti.
Yaz mevsiminin sona ermesi ve soğukların yavaş yavaş kendisini göstermeye başlaması ile gribal enfeksiyonlarda artış gözlendiğini ifade eden Liva Hastanesi Hekimi Diyetisyen İrem Başar, “Kokusu nedeniyle tercih etmediğimiz sarımsak ve soğan aslında bir grip düşmanıdır. Vücudumuz için çok değerli olan bu besin maddelerinin kokusundan kurtulmak için taze maydanoz, nane, patates püresi, mantar ve havuç soğan ve sarımsağın kötü kokusunu pasifize eder. Kokusundan korkarak soğan ve sarımsaktan uzak durmayın” dedi.
“GRİBE DÜŞMAN YİYECEKLER”
Bir diyetisyen olarak daha sağlıklı yaşam için her zaman doğal ve düzenli beslenmeyi tavsiye ettiklerini ve tabiatta vaktinde çıkan ürünlerin o dönemde meydana gelen hastalıklara da iyi geldiğini belirterek gribe karşı tüketilmesini önerdiği yiyecekleri şöyle açıkladı:
“Sarımsak: Antibakteriyel ve virüs karşıtı olan sarımsak, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye de sahip. Güçlü bir selenyum kaynağı da olan sarımsak, sağlıklı bir yaşam için mutlaka gereken sülfürü de içerir. Mide ve bağırsakları güçlendirmeye de yardımcı olan sarımsağı mutlaka her yemeğin içine bir diş atarak tüketin.
Zencefil ve zerdaçal: Vücudun enfeksiyonlarla mücadelesinde yardımcı olur, toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Kanserle savaşta da etkili olduğu bilinen zencefili, çay olarak tüketebileceğiniz gibi yemeklere ve tatlılara da ekleyebilirsiniz.
Kara turp: Antibiyotik özelliklerine sahip yağları içerir ve enfeksiyonlara karşı etkilidir. İştah açıcı, idrar söktürücü, karaciğeri kuvvetlendirici ve safra söktürücü etkilere de sahip olan kara turpun suyunu içebilir ya da köklerini salata halinde taze olarak tüketebilirsiniz.
Üzüm, kivi, yabanmersini ve portakal: Bu meyveler birer C vitamini deposudur. O nedenle bol miktarda tüketilmelidir. Özellikle portakalı yerken kabuğunu mümkün olduğunca ince soymaya çalışın. Alttan çıkan beyaz kısmıyla (bioflavonoid yapısıyla) birlikte tükettiğinizde daha fazla C vitamini almış olursunuz.
Yeşil çay: En önemli bitkisel antioksidanlardan kateşin ve polifenol içerdiği için bağışıklık sistemi üzerinde çok etkilidir, hatta grip virüsünün vücutta yayılmasını önlediği saptanmıştır.
Bunun yanında; yumurta, yoğurt, lahanagiller, karnabahar, ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler, havuç bol bol tüketin.”

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Aydın haberleri Hürriyet yerel haberler sayfasında. Haber ajanslarının Aydın ilinden “Kokusundan Korkup Sarımsaktan Kaçmayın” hakkında ilettiği tüm haberler hurriyet.com.tr farkı ile sizlere ulaştırılıyor. Bu haber ilk olarak 14 Ekim 2015 tarihinde saat 09 20’de yayınlandı. Son dakika gelişmesi oldukça “Kokusundan Korkup Sarımsaktan Kaçmayın” haberi güncellenecektir.

    AYDIN NAMAZ VAKİTLERİ
    20 Eylül 2017, Çarşamba
    • İmsak
      05:10
    • Guneş
      06:47
    • Öğle
      13:13
    • İkindi
      16:40
    • Akşam
      19:18
    • Yatsı
      20:42
    Diğer iller için Namaz Vakitleri »
    Sayfa Başı