Kokpit

Uğur CEBECİ
Haberin Devamı

Yılın havacılık fotoğrafları

Dünyanın önde gelen havacılık dergilerinden Aviation Week and Space Technology'nin gelenekselleşen havacılık fotoğrafları yarışmasının 11'incisi sonuçlandı. Binlerce fotoğrafçının katılımıyla gerçekleşen yarışma, gökyüzünün maviliklerinden ve uzayın derinliklerinden en iyi enstanteneleri göz zevkine sundu. Estetik olduğu kadar çalışma ortamı olarak da en zor çekim şartlarına sahip fotoğraf dalları arasında 'havacılık fotoğrafçılığı' geliyor. Bazen hızları ses hızının iki katını bulan uçaklar fotoğraf makinesinin karesine ancak saniyenin bir kaç binde birlik anında girebiliyor. Kuşkusuz bu çekimlerde fotoğrafçılar yüksek irtifada basıncın yanı sıra ağırlıklarının bir kaç katı yerçekimine de karşı koymak durumunda kalıyorlar. Bu zor çekim diğer uçaklarla iyi bir anlaşma da gerektiriyor. Bir çok hava çekiminde uçuş öncesinde saatler süren diğer uçakların pilotları ile toplantılar yapılıyor. En uygun kareler ve ışık önceden belirlenmeye çalışılarak çekim gerçekleşiyor.

FOTOĞRAF VE TABLO

Yılın Havacılık Fotoğrafları Yarışması bu yıl ilk kez fotoğrafın yanısıra tablo dalında da yapıldı. Fotoğraf yarışması, En İyinin En İyisi (Best of the Best), Genel Havacılık, Uzay, Askeri ve Sivil Havacılık dallarında düzenlendi. Yarışmaya yeni olarak bu yıl ayrıca 'Tablo' dalı da eklendi. Fotoğraflar olduğu kadar havacılıkla ilgili tablo yapan sanatçılar da bu dala büyük ilgi gösterdiler. Tablolar da aralarında 'Best of the Best', Genel Havacılık, Uzay, Askeri Havacılık, Ticari Havacılık ve Mansiyon dallarında yarıştılar. Fotoğrafta 'Best of the Best' dalında kanata koyduğu fotoğraf makinasıyla Toronto'da CS77 tipi planörü ile kendi fotoğrafını çeken Stephan Liard kazandı.

Ödül alan ve mansiyona değer bulunan 46 fotoğraf ve 28 tablo derginin 2000 yılının son sayısında yayınlandı. Fotoğraf dalında yarışmaya Türkiye'den katılan Soner Çapoğlu'nun 'Türk Yıldızları' fotoğrafı ise mansiyon kazanarak 'Askeri Havacılık' dalında yayınlanmaya değer bulundu.

SİVİL HAVACILIK

Pervaneden yansımalar

Amerikan Deneysel Uçak Birliği EAA'da fotoğrafçı olarak çalışan Mark Schaible, kendisine birincilik ödülünü getiren radyal motorlu DGA-15P tipi uçağın fotoğrafını Rockford’ta çekti. Aynı zamanda reklam fotoğrafçısı olan Schaible'ın havacılık dergilerinde yayınlamış çok sayıda fotoğrafı bulunuyor. Mark Schaible geçen yılki yarışmada Best of the Best ödülünü kazanmıştı.

13 yıldır serbest hava fotoğrafçılığı yapan Soner Çapoğlu'nun Orta Anadolu'da uçan Türk Yıldızları fotoğrafı yayınlanmaya değer bulundu. Çektiği fotoğraflarla Türkiye'yi uluslararası alanda temsil eden Çapoğlu'nun bir çok ödülü de bulunuyor. Geçmiş yıllardaki yarışmalarda da Soner Çapoğlu'nun fotoğrafları yayınlanmaya değer fotoğraflar arasında yer almıştı.

Japon Havayolları'nın Boeing 747'si ve özel bir şirkete ait Gulfstrean GIII tipi iş jeti aynı anda ama farklı pistelere iniyorlar. Los Angeles Uluslararası Havalimanı'nda 25R ve 25L pistine inen uçakların mansiyon alan bu fotoğrafını yarışmaya New York'tan katılan Joseph Pries çekti.

EN İYİNİN EN İYİSİ

Motorsuz uçuş keyfi

Toronto'dan Fotoğrafçı Stephan Liard güney Ontaria semalarında CS 77 tipi planörüyle uçarken... Akademik eğitimi fotoğrafçılık üzerine alan Liard 15 yıl Kanada'da çeşitli gazetelerde foto muhabirliği ve editörlük yaptı. Associated Press, Reuters, United Press International gibi uluslararası ajanslara fotoğraflar çekti. Uzun süre Kanadalı uçak imalatçısı Bombardier'da baş fotoğrafçı olarak çalıştı. Halen serbest fotoğrafçılık yapıyor. Aynı zamanda planör pilotu olan Stephan Liard 20 yıldır Toronto yakınlarındaki SOSA Planör Klübü'nde öğretmen pilot olarak uçuyor.

GENEL HAVACILIK

Bulutların üzerinde

Bu yılki yarışmada Jim Koepick inanılması zor bir rekora imza atarak 'Genel Havacılık' dalında ilk üç sıralamayı kimseye kaptırmadı. Amerikan Deneysel Uçak Birliği EAA'nın 16 yıldır baş fotoğrafçısı olan Koepnick, EAA'nın Sport Aviation Dergisi ve diğer yayınlarının tümünün hava fotoğraflarından sorumlu. Serbest fotoğrafçılık da yapan Jim Koepnick'ın ayrıca Life, Time, Flying, Popular Mechanics gibi dergilerde fotoğrafları yayınlandı. Ağırlıklı olarak küçük uçakların fotoğraflarını çeken Koepick'in ödül aldığı fotoğrafta Kitfox tipi iki kişilik deniz uçağı Lakeland'a bulutlar üzerinde.

ASKERİ HAVACILIK

Edwards Hava Üssü'nden kalkan F-15, Sierra Nevadas'da hava muharebesi hareketlerini yaparken.

F-15 ‘ler üstün performans-larıyla Amerikan Hava Kuvvetleri-nin avcı filosunun bel kemiğini oluşturuyor.

Judson Brohmer - Kaliforniya

TABLO

Tablo ‘Best of the Best’

Dergi tablo dalında yarışmayı Amerikan Havacılık Ressamları Birliği ile ortak düzenledi. Çok sayıda tablonun katıldığı yarışmada Amerikan Havayolları'nda MD80 filosunda pilot olarak görev yapan Creig Kodera birinci oldu. Tablo'da Amerikan Havayolları'nın MD11 yolcu uçağı San Francisco'daki Golden Gate Köprüsü'nün üzerinden uçuyor.

Yazarın Tüm Yazıları