Kokpit

Uğur CEBECİ
Haberin Devamı

Yataklı First Class

Havayollarında first ve business class'larda büyük bir rekabet yaşanıyor. Kimi şirketler first class'ları kaldırıp yerine business'ı geliştiriyor. Kimi havayolları da first class yani birinci sınıf bölümlerini istendiğinde bir yatak odası, istendiğinde bir ofis rahatlığına kavuşturuyorlar.

Bu şirketlerden başında British Airways, Lufthansa, Singapur Havayolları var. Ama İsviçre'nin dünyaca ünlü havayolu şirketi Swissair ise şu günlerde süper first class için hazırlanıyor. Swissair 26 Ekimde Montrö'de büyük bir törenle yarattığı muhteşem first class’ı tanıtacak.

Kısa adıyla BA yani İngiliz Havayolları’nın en büyük özelliği yolcularının önemli bir kısmının first ve business uçması. Zaten bunu şirketin uçaklarına girdiğinizde de görmeniz mümkün. Kabinin neredeyse yarısı first ve business yolcularına ayrılmış durumda. BA özellikle first class'ına büyük önem veriyor.

Birçok büyük havayolunda olduğu gibi first class ayrıcalığı havalimanına gelmeden başlıyor. BA ile uçuşunuzu Londra'dan yapacaksınız şehir içi ofislerinden check-in işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Havalimanına trenle gelecekseniz Heathrow için Paddington, Gatwick için de Victoria İstasyonu'nda özel BA ofisleri sizi bekliyor. Bu ofislerden check-in'in yanı sıra pasaport ve bagaj işlemlerini yapabilir, el çantanızla trenden inip uçağa binebilirsiniz. Havalimanına kendi otomobilleriyle gelecek olan first class yolculara BA 'Express Park' hizmeti sunuyor. Otomobille havalimanının kapısına gelip iniyorsunuz. Lüks bir otelinde kapısına gelmiş gibi park yerine aracınız özel görevli tarafından götürülüyor.

ÖZEL BEKLEME SALONU

BA'in havalimanındaki özel bekleme salonunu gördükten sonra artık uçuşlarınıza daha erken gelecekseniz. Telefon, faks, Internet ve toplantı salonu gibi büro hizmetlerinin yanı sıra özel salonda aperatifler, içki servisi ile uçuş öncesinde stres atabileceğiniz mükemmel bir ortam oluşturulmuş. BA'in özel bekleme salonları Gatwick ve Heathrow'un yanı sıra New York'ta JFK ve Newark, Philadelphia, Washington, Toronto, Detroit ve Bostan Havalimanları'nda yer alıyor.

Uçak içine girdiğinizde sizi mükemmel bir konfor karşılıyor. Tüm first class koltukları tekli. Ergonomik ve çok rahat. İsterseniz koltuğu tamamen yatar pozisyona getirebiliyorsunuz. Koltuk başlarının yanlarındaki çıkıntılar oturur pozisyonda büyük rahatlık sunuyor. Koltuğun tüm hareketlerini sol yanda bulunan düğmeler yardımıyla yapabiliyorsunuz. Kitap okumak veya çalışmak için üç ayrı ışıklandırma sistemi yer alıyor. Kabinde bir arkadaşınıza mı rastladınız? Veya küçük bir toplantı yapacaksınız. Koltuğunuzun ön tarafında portatif bir ziyaretçi sandalyesi ile oturduğunuz yer küçük bir toplantı odası haline geliyor. First class'da tüm hizmetler özel olarak eğitilmiş kabin memurları tarafından yapılıyor. Bu memurlar BA'in en iyi ve en tecrübeli çalışanları.

Tabiki mükemmel bir kabinde muhteşem yiyecek ve içecek seçenekleri BA'in first class'ını uçan bir restorant haline getiriyor.

Uzun yolculuklarde devamlı oturmak insan vücudunda çeşitli zararlara neden olabiliyor. Yolcularının sağlığını düşünen BA, uzun yolculuklarda neler yapılması gerektiğini özel hazırladığı video ile anlatıyor. Bu filmde nasıl giyinilmesi, neler yenmesi ve uçuş sırasında yapılacak egzersizler belirtiliyor. Yolculara dağıtılan 'konfor kiti'nde ise uçuşta onları rahatlatacak özel kremler bulunuyor.

Ve filmler... Kuşkusuz uzun bir yolculuğun iyi geçmesini sağlayan en önemli noktalardan biri. BA uçaklarında 8 ayrı kanaldan 45 film yayını yapılıyor. Kişisel büyük ekrandan filmi seyrederken durdurabilir, hatta geri ve ileri bile alabilirsiniz. Müzik için 9 kanal var.

KOLTUK TAM YATIYOR

Eğer uyumak istiyorsanız koltuk tamamen yatar hale gelebiliyor. Pijama giymek istersiniz kabin görevlisini çağırmanız yeterli. Pijamanız, yastığınız ve özel pikeniz ile koltuğunuz çok kısa sürede mükemmel bir yatak haline geliyor. Elbiselerinizin buruşmasını istemiyorsanız özel gardop hizmetinizde. Üzerinizi değiştirirken koltuk kenarlarındaki özel paravanları kaldırabilirsiniz.

Uçuşunuz bitti. Havalimanı'nda lobi adı verilen BA'in özel salonları Heathrow ve Gatwick'te hizmetinizde. Uçaktan elinizi kolunuzu sallayarak bu salonlara geçebilirsiniz. Eğer Avrupa Birliği ülkelerinden birinin vatandaşıysanız, pasaport işlemleriniz özel görevliler tarafından yapılıyor. Ayrıca bagajınızda alınarak size ulaştırılıyor. Sabah Londra'ya indiyseniz bu salonlarda kahvaltınızı yapabilir, duş bile alabilirsiniz.

Özel çanta

BA first class yolcularına özel bir çanta hediye ediyor. Çanta içinde üç ayrı bölüm var. Bunlar kalkış, seyir ve iniş adını taşıyor. Çanta içindeki tüm ürünler dünyaca ünlü markalarca BA için özel olarak tasarlandı. Kalkış kutusu içinde boğaz ve ağız temizleyici ağız spreyi, ele masaj yapmak için krem ve yüz için de serinletici, vücuttaki su kaybını azaltıcı sprey yer alıyor.

Seyir kutusunda dudakların kurumasını önleyecek krem ve yüz için masaj kremi var. İniş kutusunda diş fırçası ve macunu, traş takımı ve kremi ile serinletici spreyler yer alıyor.

Özel kutudaki tüm ürünler ünlü markalar tarafından hazırlanmış. Bu markalar arasında Anya Hindmarch (İngiliz çanta tasarımcısı), Aroma Therapeutics (Amerikan özel aromalı ürünler imalatçısı). Dr. Harris (İngiliz sağlık ürünleri), Elgydium (Fransız kozmatik ürünleri), Glide (Amerikan diş sağlığı ürünleri), Philosophy (Amerikan sağlık ürünleri), Wilkinson-Sword (traş bıçağı) var.

Concorde İstanbul’a geliyor

Ses hızının iki katı süratle uçan, en hızlı yolcu uçağı ünvanını taşıyan Concorde, 25 Ekim'de İstanbul'a geliyor. Air France'a ait uçak 8 Ekim'de Paris'ten yola çıkarak Palm Beech/Florida, Buenos Aires, Şili, Morea, Avusturalya, Tayland, Kenya rotalarını izleyerek İstanbul'a inecek. Air France'ın Concorde'u Kenya'dan gelirken Kahire'de yakıt ikmali de yapacak. Kenya'dan dönüş yolculuğu sırasında Üç gün İstanbul'da kalacak olan uçak 28 Ekim saat 11.00'de Paris'e dönerek dünya turunu tamamlayacak.

Concorde, Paris-New York arasını 3 saat 45 dakikada uçabiliyor. Yolculuk sırasında saatteki sürate ise ses hızının iki katı yani 2 bin 200 kilometreye çıkıyor. Bu hıza ulaşabilmek için Concorde'lar 18 bin metre yükseklikten uçuyorlar.

Dünya'da iki havayolu şirketi Air France ve British Airways Concorde kullanıyor. 1977 yılında hizmete giren Concorde'lar aşırı gürültüleri nedeniyle iniş izni verilmemesi yüzünden sadece Paris ve Londra'dan New York'a tarifeli uçuş yapabiliyor. Tümü first class olan uçaklarla yapılan New York seferlerinde zaman zaman çok ucuz fiyatlarda uygulanıyor. Toplam 100 yolcu alabilen uçağın dışı normal yolcu uçaklarında uçuş sırasında soğurken, bu uçakta ısınıyor.

Tolga ÖZBEK

Ucuza uçun

THY kasım ayından itibaren Mart 2000'e kadar her ay ayrı bir dış hat noktasına indirimli bilet satacak.

İlk olarak İspanya'nın Barselona ve Madrid kentlerine Kasım ayı içerisinde THY ile yapılacak gidiş-dönüş bilet fiyatı, erken alanlar için 199 dolardan başlıyor. İndirimli fiyatlardan yararlanmak için 24 Ekim 1999 Pazar gününe kadar biletin satın alınması ve seyahatin başlangıcının kasım ayı içinde yapılması gerekiyor.

MD-902 gövdesi hazır

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) ile MD Helicopter Inc. (MDHI) arasındaki anlaşmayla yapılan ilk MD-902 Helikopter gövdesi yarın teslim ediliyor. Milli Savunma Bakanı Sebahattin Çakmakoğlu'nun katılacağı törenle ilk gövde Ankara TAI tesislerinde MDHI firmasına verilecek.

Daha önce Avustralya'da Hawker de Havilland firmasınca yapılan MD-902 Helikopter gövdeleri Nisan 1999'daki protokolle Ankara'da TAI tesislerinde üretilmeye başlanmıştı. Toplam 200 helikopter gövdesi için yapılan anlaşma çerçevesindeki ilk 50 gövde Kasım 2001'e kadar tamamlanacak.

AA Revel’de

Dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden American Airlines İstanbul ofisini açtı. Pazarlama ve tanıtımı Naz Külhancı ve Rengin Kırgız yönetimindeki Revel Danışmanlık tarafından yapılacak olan AA, dünyanın en büyük 50 şirketi arasındaki tek havayolu şirketi.

AA, Türkiye'de seyahat acentalarına ve yolcularına İstanbul-Elmadağ'daki ofisten hizmet verecek. Merkezi Dallas Forth Worth'taki AA 'nın 672 uçağı var ve şirkette toplam 98 bin 692 kişi çalışıyor. Bu yıl ilk 8 ayda 57 milyon yolcu taşıyan AA 40 ülkede 161 noktaya uçuyor. Günde ortalama 2200 uçuş yapan AA geçen yıl 1 milyar 791 milyon dolar kár etti.

Delta’dan indirim

Amerikan Delta Havayolları, kış sezonuna girilmesiyle birlikte özel fiyat uygulaması başlattı. 1-31 Ekim tarihleri arasında alınacak 3 aylık biletlerle gidiş dönüş ekonomi sınıfı İstanbul'dan New York ve Boston 659, Washington 709, Şikago 667, Celeveland 800, Houston 820, Miami, Orlando 810, New Orleans 820, Las Vegas 910, Los Angeles 910, San Diego, San Francisco 910 ve Seattle 940 dolar. Delta hergün B767-300 ER tipi uçaklarla İstanbul'dan New York'a direkt sefer düzenliyor.

Yazarın Tüm Yazıları