Kokoreç yasak

Güncelleme Tarihi:

Kokoreç yasak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Reklama bile girmişti

TÜRKİYE'nin Avrupa Birliğine (AB) uyum sürecinde yasaklanması öngörülen kokoreç, Aydın'da İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla yasaklandı. Kurul, bağırsağın sadece tıbbi malzeme üretilen bir organ olduğunu, kokoreçin dünya literatüründe gıda maddesi olarak kabul edilmediğini belirtip yasaklanmasına karar verdi.

Kararda ayrıca, gıda kodeksi dahi bulunmayan kokoreçin, paraziter ve bakteriyel hastalıklara kaynak teşkil ettiği, açıkta satılması nedeniyle duman ve kokusuyla vatandaşlarda rahatsızlık yarattığı ifade edildi. Kurul toplantısında gözleme, bazlama ve börek de ele alındı. Özellikle Kuşadası, Söke, Davutlar, Didim ve Ağaçlı Köyü yolları üzerinde açıkta ve gayri sıhhi şartlarda hazırlanıp satılan bu yiyeceklerin sıkı şekilde denetlenmesi istendi. Kurul kararı, Valilik tarafından 16 ilçe kaymakamlığına genelgeyle duyuruldu. Kokoreç yasağına uymayanların uyarılacağı, tekrarında 23 milyon lira para cezasına çarptırılacağı, üçüncüsünde savcılığa suç duyurusunda bulunulup tezgáh ve seyyar arabasına el konulacağı belirtildi.

Aydın Valisi Muharrem Göktayoğlu'nun kaymakamlıklara gönderdiği genelgede, kokoreç denetimlerinin Sağlık Müdürlüğü ve belediye işbirliğiyle sürdürülmesi istendi.

Öte yandan Esnaf ve Sanatkárlar Odaları Birliği Başkanı Hulusi Akşit, kokoreçin yasaklanmasını değil, daha sağlıklı koşullarda üretilip satılmasını istedi. Bunun da ancak etkin denetimle mümkün olacağını söyleyen Akşit, ‘‘Yasaklama çare değil. Kokoreç satışı halkın isteği doğrultusunda gerçekleşiyor. Daha sağlıklı ve uygun koşullarda satılması herkesin dileği. Yasak kararının geri alınmasını isteyeceğiz’’ dedi.

Aydın Hıfzıssıhha Kurulu karar aldı

AB için herşey tamam da kokoreç mi eksik?

Yasak kararı tebliğ edilen kokoreççiler, dükkánlarını kapattı. Henüz tebliğ yapılmayanlar ise işlerini sürdürüyor. Kararı anlamsız bulduklarını belirten kokoreççiler, Lokantacılar Derneği'ne başvurarak Vali Muharrem Göktayoğlu ile görüşeceklerini ve tepkilerini dile getireceklerini belirtti. Satıcılardan Zülküf Kaymaz, ‘‘Bu birçok kişinin geçim kaynağı. Bunun için büyük yatırım yaptık. Dükkán kiraladık. Ailemizi geçindiriyoruz. Avrupa Birliği'ne girmek için bütün şartlar düzeldi de, sadece kokoreç mi kaldı’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!