Kohl'e soruşturma kararı

Güncelleme Tarihi:

Kohle soruşturma kararı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bir devin çöküşü

Bonn Savcılığı, Alman Parlamentosu'na bir mektup yollayarak başbakan olduğu dönemde partisine yasadışı bağış kabul ettiği gerekçesiyle Helmut Kohl hakkında soruşturma açılmasına karar verdiğini bildirdi. Parlamento 48 saat içinde müdahale etmezse, savcılık Kohl hakkında soruşturma başlatacak.

HELMUT Kohl, tam 16 yıl boyunca Almanya'yı başarıyla yönetti. İktidarı döneminde duvarlar yıkıldı iki Almanya birleşti. Alman ekonomisi onun sayesinde en parlak günlerini yaşadı. Kohl, AB'nin de en güçlü adamıydı. Bir kez ağzından ‘Nein’ çıktığında akan sular duruyordu. Şimdi ise Kohl, partisine yasadışı bağış kabul ederek emniyeti suistimal ettiği gerekçesiyle soruşturma ve belki de hapis cezasıyla karşı karşıya.

Bonn Başsavcılığı, dün Alman Parlamento Başkanı Wolfgang Thierse'ye konuyla ilgili bir mektup gönderdi. Savcılık, partiye yapılan bağışları gizli hesaplara aktardığnı itiraf eden Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) onur başkanı Helmut Kohl hakkında, Alman Ceza Yasası'nın 266'ın maddesindeki ‘Emniyeti suistimal’ suçlamalarıyla soruşturma açılması kararı aldıklarını bildirdi.

Thierse'nin karşı çıkmaması durumunda muhtemelen cuma günü Kohl hakkında soruşturma başlıyor. Thierse, kendisine ulaşan savcılık müracaatının, parlamentonun ‘Milletvekili dokunulmazlığı’ komisyonuna iletildiğini açıkladı. Soruşturmanın başlayabilmesi için dokunulmazlığın kaldırılmasına gerek yok. Bu arada yasalar gereği soruşturma için dokunulmazlığın kaldırılmasına gerek olmadığı belirtildi. Soruşturma sonunda Kohl hakkında ceza davası açılmasına karar verilirse, dokunulmazlığın kaldırılması gündeme gelecek. Bu durumda Kohl, 5 yıla varan hapis cezası istemiyle yargılanacak. Yasa maddesi gereğince Kohl'e suçlu bulunması halinde para cezası da verilebilecek.

PARTİ ZOR DURUMDA

Savcılıktan sızan bilgilere göre ‘dolandırıcılık’ ve ‘para aklama’ gibi çeşitli suçlamalara hedef olan Kohl, hakkında sadece ‘Emniyeti suistimal’ den işlem yapılacak. Bonn Başsavcılığı, yapılan 15 kadar suç duyurularının yanı sıra, CDU Genel Sekreteri Angela Merkel'in konu ile ilgili son günlerde yaptığı açıklamaları da dikkate alıyor. Merkel, yaptığı açıklamalarda Kohl'ün parti bağışının gizli hesaplara aktardığını itiraf etmesiyle ‘emniyeti suistimal ederek’ partiye büyük çapta zarar verdiğini, Kohl'ün itiraflarda bulunmasıyla partiye yapılan milyonlarca marklık hazine yardımının geri alınmasıyla partinin zor durumda kalacağını söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!