Köfte ve balık bir arada

Güncelleme Tarihi:

Köfte ve balık bir arada
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2005 00:00

Artvin’in Kafkasör Yaylası’na gitmek üzere Trabzon havaalanına inerken aklımızda Akçaabat’a gidip köfte-piyaz yemek vardı. Bu arada, sizlere de şeker fasulyesiyle yapılan piyazı, turşu ve mısır ekmeğiyle yemenizi tavsiye ederim. Ama sakın karnınızı tamamen doyurmayın, çünkü sırada mısır unuyla kızartılmış lokum gibi mezgit var. Böylece Karadeniz’in meşhur üçlüsü olan köfte- piyaz- balığın tadına bakmış olursunuz. Etli ve peynirli pideleri ise her zaman restoranların mönülerinde bulabilirsiniz. Karadeniz’de gittiğiniz hemen her evde ikram ettikleri kara lahana dolması, peynirli mısır unu kuymağı ve barbunya çorbası dama tadınıza uymayabilir. Ama herkesin Rize’den geçerken Hüsrev’e uğrayıp kuru fasulye pilavı tatmasını isterim. Kafkasör Yaylası’nda Belediye Başkanı Emin Bey’in hazırlattığı silor ve tereyağı ve balın karışımından yapılan zülbiyet ise favorilerimiz arasındaki yerini çoktan aldı. Bir de kilo alma derdimiz olmasa, her şey çok daha güzel olurdu.Kremalı ekmek kızartması6 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi8-10 dilim tost ekmeği 3 adet yumurtanın sarısı Ufak paket hazır süt kreması 1 tatlı kaşığı toz tarçın 1-2 adet karanfil 1 çay bardağı sıvıyağ Oda sıcaklığında beklemiş olan yumurtaların sarılarını derin ve geniş bir kaseye aktarın. Üzerine 200 mililitrelik süt kremasının yarısını boşalttıp malzemeleri tel bir çırpacak yardımıyla 2-3 dakika çırparak iyice karıştırın. Döverek toz haline getirdiğiniz karanfil ve toz tarçını karıştırarak kremalı yumurtaya ilave edin. Tekrar karıştırıp bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, sıvıyağı geniş bir tavada kızdırın. Tost ekmeklerinin her tarafını hazırladığınız yumurtalı karışıma bulayın. Ekmekleri kızgın yağda, önlü arkalı altın sarısı oluncaya kadar kızartın. Tavadan alıp bir servis tabağına yerleştirin. İsterseniz üzerine dondurma ya da taze meyve yerleştirerek servise sunabilirsiniz. Peynirli helva pembe8 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi250 gr tuzsuz taze peynir 1 çay bardağı süt2 yemek kaşığı sıvıyağ 1,5 su bardağı toz şeker 1 yemek kaşığı un 1 yemek kaşığı irmik 100 gr dil peyniri2 yemek kaşığı toz şeker Süt ve sıvıyağı derin ve geniş bir tavaya aktarın. Taze peyniri çatalla ezip üzerine ekleyin ve tahta bir kaşıkla karıştırarak kısık ateşte, sürekli karıştırarak peynirin erimesini bekleyin. Peynir iyice eriyince toz şekeri koyup, un ve irmiği serpiştirin. Karıştırmaya devam ederek 7-8 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Karışımı küçük boy bir fırın tepsisine bastırarak yerleştirin. Üzerine tel tel ayırdığınız dil peynirini şekil vererek dizin ve toz şekeri serpiştirin. 175 dereceye ayarladığınız fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirip çıkarın. Ilıkken dilimleyip servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!