Kocaömer: Adaylık süreci tatsız başladı

Güncelleme Tarihi:

Kocaömer: Adaylık süreci tatsız başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2011 12:21

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı (TMPK) ve Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) Başkanı Yavuz Kocaömer, “Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) ve Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK) bu ülke için el ele verip çalışmak zorundadır” dedi.

İstanbul'un 2020 Olimpiyat Oyunları'na adaylığıyla ilgili olarak AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kocaömer, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ile Uluslararası Paralimpik Komitesi'nin (IPC) 2001 yılında yaptığı anlaşmaya göre, dünyadaki herhangi bir şehrin olimpiyat oyunlarını organize etmesinden en geç 3 hafta sonra paralimpik oyunlarını da düzenlemek mecburiyetinde olduğunun altını çizdi.

Bu doğrultuda İstanbul'un adaylık sürecinde paralimpik oyunlarının önemine değinen Kocaömer, “İstanbul'un adaylık sürecinde paralimpik oyunları için de düzenlemeler yapması gerekiyor. Kentin ulaşım konusunda çok önemli bir noktaya gelmesi lazım. En son Pekin'de düzenlenen 2008 Paralimpik Yaz Oyunları'na 148 ülkeden 4 bin 150 sporcu katıldı. Bu sporcuların yüzde 30'una tekerlekli sandalye verildi. Şu anda İstanbul'a 1500 tekerlekli sandalyeli insanın sokağa çıktığını düşünebiliyor musunuz? Sporcular 11 gün boyunca olimpiyat köyünde kalmayacak ki. Kentte inşası süren ve yeni yapılacak spor tesisleri, mutlaka engellilere uygun olarak yapılmalı. Tabii 2020 adaylık sürecinde işin sportif tarafı da çok önemli. Engelli sporcularla ilgilenen federasyonlarımıza sporcu yetiştirme bazında destek olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

TMPK olarak dünyadaki diğer paralimpik komiteleri arasında önemli bir yere sahip olduklarını ifade eden Kocaömer, şunları söyledi:

“Bu durum tamamen bizim iyi niyetle çalışan bir ekip olduğumuz için oluştu. Yönetim kurulumuzda Ahmet Ağaoğlu, Şenes Erzik gibi Türk sporunun önemli isimleri yer alıyor. Bu, bizim yurt dışında ne kadar önemli bir kurum olduğumuzu da gösteriyor. Dünyada ilk defa Uluslararası Paralimpik Gençlik Yaz Kampı'nı Türkiye'de organize ettik. Bu kamp için ABD, Almanya, Güney Kore, Hollanda, Kenya, Yunanistan ile birlikte çalıştık. Kampa 13-17 yaş grubunda yaklaşık 100 bedensel ve görme engelli sporcu katıldı. Bizim birçok ülkeyle kurduğumuz bu samimi ilişkiler, olimpiyatları yapacak kente karar verme sürecinde çok önemli rol oynayacak. Ülkemizde yapılanlar, bu ülkelerde birlikte çalıştığımız insanların aklında kalacak ve buradaki emeğin de bir faydası olacak.”

TMOK'A SİTEM

TMPK Başkanı Yavuz Kocaömer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'un 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları adaylığını açıklaması sırasında, “2020 Olimpiyat Yaz Oyunları'na talibiz” cümlesinde “Paralimpik oyunları” kelimesinin kullanılmamasından dolayı, üzgün olduklarını söyledi.

Paralimpik Oyunları konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'a kimsenin bilgi vermediğini ifade eden Kocaömer, sözlerini şöyle tamamladı:

“Londra, olimpiyat oyunlarına adaylığını açıkladığı zaman, 'Bizler 2012 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na adayız' demişti. Olimpiyat oyunları diye bir cümle yok. Bu önemli spor organizasyonu her zaman olimpiyat ve paralimpik oyunları adı altında açıklanır. Başbakanımız da kimse kendisine bir şey söylemediği için '2020 Olimpiyat Yaz Oyunları'na talibiz' cümlesini kullandı. Durum bu kadar vahim. Olimpiyatlar TMOK'un değil, Türkiye'nin meselesidir. Bu durumun acilen düzeltilmesi lazım. Ancak nasıl düzeltilecek, TMOK ve TMPK nasıl bir araya gelecek bilmiyorum. Sayın Başbakanımız bu konuyu halleder, buna hiç şüphem yok. Adaylık süreci bize göre tatsız başlamıştır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!