Kocaoğlu’ndan rakip fuar tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Kocaoğlu’ndan rakip fuar tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2015 14:52

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’de ayakkabı fuarının düzenlediği aynı tarihlerde Antalya’da da ayakkabı fuarı düzenlenecek olmasına tepki gösterdi. Kocaoğlu "Bu tür rekabetin ne memlekete ne illere ne de yapan arkadaşlara faydası var" dedi.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve ilçe belediyelerinin kullanması için alınan yeni araçlar İnciraltı Kent Ormanı’nda düzenlenen törenle hizmete girdi. Törenle birlikte 44.2 milyon liraya alınan 225 araçtan 10 adet sahil kumu temizleme makinesi ile 10 adet traktör kıyı ilçe belediyelerine verildi. Törene, CHP İzmir milletvekilleri Tacettin Bayır, Murat Bakan, Ali Yiğit, CHP Gürsel Erol, ilçe belediye başkanları ve bürokratlar katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konuşmasında İzmir’de 39. Kez düzenlenecek Ayakkabı Fuarı’nın Antalya’da aynı tarihte benzerinin düzenlenecek olması tepki gösterirken, Kayseri Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili Mehmet Özhaseki’nin basına yansıyan "İzmir’e yeterli kaynağın gönderilmediği doğru değil. İzmir, Maliye Bakanlığı’ndan gönderilen kişi başına düşen payda Türkiye’de ikinci sırada yeralıyor" açıklamasına da yanıt verdi.

Kocaoğlu, 400 milyon TL yatırımla gerçekleştirdikleri yeni fuar alanı fuar izmir’de önemli fuar etkinliklerinin ardı ardına gerçekleştiğini, Turizm Travel İzmir’in sürdüğünü belirterek Turizm Yazarları Derneği Başkanı’nın fuar alanından övgüyle söz ettiğini söyledi. İzmir’de Shoexpo 2016 adıyla 39. İzmir Ayakkabı ve Çanta Fuarı’nın 7-10 mart tarihlerinde yapılacağına dikkat çeken Kocaoğlu, il adı vermeden Antalya’da aynı tarihlerde ilk kez düzenlenecek olan exposhoes adlı Ayakkabı Fuarı’na tepki gösterdi. Kocaoğlu, "Aynı tarihlerde aynı sektörde başka bir ilimizde rakip fuar organize ediliyor. Bunların doğru düzenlenmesi gerekmektedir. Mermer fuarı, sektörlü birlikte keşfedilmiş, büyütülmüş, katılımcı sayısı mermerdeki ihracatamız aynı ivmeyle artmıştır. Şu anda 2,5-3 milyar dolar mermer ihracatı yapılıyor. Türk mermerini tanıtan tek fuar MARBLE İzmir fuarıdır. İstanbul, Antalya denedi. Bursa’da deneniyor. Bu bir güç kaybıdır. Senin de ilinde, bölgende ne varsa ona yönel. Mermerin merkezi Afyon, Balıkesir, Isparta, İzmir’dir. Türkiye’nin ihraç ettiği mermerin yüzde 90’ni İzmir limanından çıkıyor. Burası merkezdir. Fuarı başka yerlere götürmeye, güç, enerji kaybına, kaynak israfına gerek yoktur. Rekabet açık, doğrudur ama bu tür rekabetin ne memlekete ne illere ne de yapan arkadaşlara faydası var. Tüm sır, kazanç, katma değer yeniliktedir. İnovasyonda, tasarımdadır. Olmayanı yakalamaktadır. Buradan İzmir fuarcılığının gelişmesine katkıda bulunmuş Egeli, İzmirli sanayicilere, yerel yönetimlere ve İzmirlilere teşekkür ederim" dedi.

Fuarın kentin kalkınmasında kaldıraç olduğunu belirten Kocaoğlu, pek çok sektörde fuarlar yaptıklarını söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin 400 milyon TL’lik yatırımla fuar İzmir’i kente kazandırdığını belirten Kocaoğlu, "Böyle bir değeri, arenayı İzmirlilere Türkiye’ye kazandırdık. Merkezi hükümete ve sanayicilere, turizmcilere seslenmek istiyorum. Bu fuar arenasında İzmir’in iklimi, ulaşımı, trafik serbestliği, Havaalanına 10 kent merkezine 15 dakika uzaklıktaki konumuyla fuarcılığı gerçekleştirmenin onurunu birlikte yaşayalım" dedi.

Aziz Kocaoğlu, konuşmasında AKP Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili Mehmet Özhaseki’nin basında yeralan "İzmir’e yeterli kaynağın gönderilmediği doğru değil. İzmir, Maliye Bakanlığı’ndan gönderilen kişi başına düşen payda Türkiye’de ikinci sırada yeralıyor. Kocaeli’nin birinci olmasının sebebi ise Tüpraş" şeklindeki açıklamalarına da yanıt verdi. Özhaseki’ye yönelik sadece bilgi vermek için konuştuğunu belirten Kocaoğlu, "Belediyelerin geliri nüfusuna göre İller Bankası kanalıyla devlet bütçesinden aldıkları paydır. Büyükşehir belediyeleri de aynı kaynaktan pay alırlar. Tek istisnaları çok önemli projeler, büyük yatırımlar gerçekleştirdikleri için o kentin ödediği vergiden bir kısmı kanunen Büyükşehir Belediyeleri’ne verilir. Biz de yatırım yaparız. ’Bu paranın İzmir’de 600 öbüründe 500. Kocaelinda fazla ama ÖTV Tüpraş’tan’ deyip açıklama yapmayı sevdiğim belediye başkanımıza yakıştıramadım. Kırıldım mı? Darıldım mı? Yok. Bunu bilmemesi mümkün değil. Bir dönem önce de yine Gaziantep Belediye Başkanı Asım Güzelbey Maliye Bakanı’nı Başbakan’a İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne fazla para verildiği için şikayet etmişti. Ben yanıt vermedim. Tarihi Kentler Birliği toplantısında karşılaşınca Güzelbey’e cevabını verdim. İzmirli vergi veriyor. İzmirli vergisini ödüyor. O vergiden biz de hesaba göre payımızı alıyoruz. Bizim payımızın fazla olmasını sağlayan İzmirlinin verdiği vergidir. Kimse kimseye cash (para) bağışlamıyor.İzmirli Hükümet’e vergisini veriyor, Hükümet de payı neyse İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne veriyor" dedi

Kocaoğlu, kentlerde büylük yatırımları kimin yaptığına bakılması gerektiğine dikkat çekti. Kocaoğlu "Belli illerde metroyu kimin yaptığına, banliyöyü, tramvayı kim yapıyor? Belli illerimizde büyük çaptaki su arıtmalarını kim yapıyor. Onlara bakacaksınız. Esas sübvansiyon, esas sahip çıkma oradan ortaya çıkıyor. Merkezi Hükümet’in bunları yapma bakanlıklara yaptırma yetkisi var. O zaman bu konularda diğer illerimize Merkezi Hükümet’ten ne kadar kaynak ayrılmış, İzmir’e ne kadar kaynak ayrılmış bakılmalıdır? Bunlar değerlendirildiğinde ortaya çıkan tablo hükümet rakamlarına göre İzmir Büyükşehir Belediyesi 11 yıl içinde Merkezi Hükümet’ten fazla İzmir’e fiili yatırım yapmıştır. Başka Merkezi Hükümet’den fazla yatırım yapan başka belediye varsa bu kıyaslanır. Böylece gerçek ortaya çıkar. İlk fırsatta Sayın belediye başkanımızı görüp bunları anlatacağım" dedi.

İNCİRALTI’NDA YENİ PLAN GELİYOR

Kocaoğlu, yıllardır tartışılan ve iptaller nedeniyle planlama süreci tamamlanamayan İnciraltı bölgesi için yeniden bir planlama çalışması başlattıklarını açıkladı. Planlama çalışmalarının ön hazırlıklarını uzunca süredir gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Kocaoğlu "Ama -İnciraltı herkesin çok konuştuğu, fikir ürettiği, bir türlü birlik beraberlerin sağlanamadığı bir alan. Biz de derinlemesine, sadece planlama mantığı ile değil, kentin kalkınmasına, bölgenin yeşil alan dokusunun bozulmaması için çalışma gerçekleştirdik. Çalışma uzun süredir elimizde. Ama 2015 yılı seçimler yılı oldu. 2015 yılı özel sektör ekonomisi hem devlet projeleri hem yerel yönetim projeleri açsında kaybedilmiş bir yıl oldu. Seçimler bitti. Hükümet kuruldu, güven oyu aldı. Hep birlikte 2015 yılında kaybettiğimiz zamanı hızlı şekilde telefi etmemiz gerekiyor. Bunun için hazırlıklarımız bitiriyoruz. Merkezi Hükümet ile birlikte yapılacak, iznini onayına tabi olan konuları tek tek gündeme alarak Ankara’da takip edeceğiz" dedi.

Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi araç filosuna aldıkları ve ilçe belediyeler dağıttıkları araçlarla ilgili bilgi verirken de "Alet işler el övünür" dedi. Araçları yenilediklerini, son teknolojiyi takip ettiklerini belirten Kocaoğlu, kıyı belediyelere sahil kum temizlime aracı verdiklerini belirtti. Karla mücadele için aldıkları araçların da geçen yıl sıkıntı çekilen ilçelerde görev yapacaklarını belirtti.

522 ARAÇ HİZMETE ALINDI

Haberin Devamı

Kocaoğlu’ndan rakip fuar tepkisi



İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2015 yılında 522 adet iş makinesi ve araç aldı. Bu araçlar için 78 milyon 297 bin liralık yatırım yaptı. 522 araçtan 129’u ilçe belediyelerine dağıtıldı. Bugün yapılan törende ise bu 522 araçtan 225’i hizmete alındı.Törende hizmete giren araçlar arasında ise 30 adet cenaze aracı, 10 adet cenaze yıkama ve morg aracı, 6 adet frigofirik kamyon, 4 adet otobüs, 1 adet ambulans, 18 adet çekici, 4 adet taşıyıcı dorse, 10 adet çöp semitreyler, 1 adet ses sistemli mobil sahne karavanı, 7 adet su tankeri, 24 adet kamyon, 4 adet kar küreme ve tuz serici makine, 7 adet açık kasa kamyonet, 20 adet dönüşümü yapılan çöp semitreyler, 10 adet sahil kumu temizleme makinesi, 10 adet traktör, 3 dozer, 2 greyder, 2 toprak silindiri, 8 adet kazıcı-yükleyici, 4 adet mini kazıcı yükleyici, 2 adet paletli ekskavatör, 2 adet mini paletli ekskavatör, 4 adet forklift, 2 adet hava kompresörü, 1 adet örümcek tipi platform, 1 adet dal öğütme makinesi, 4 adet çeşitli üst yapılı kamyonlar, 1 adet yol çizgi makinesi, 10 adet akülü yol süpürme aracı ve 13 adet yol süpürme aracı.

Haberin Devamı

Kocaoğlu’ndan rakip fuar tepkisi

BAKMADAN GEÇME!