Koca Piri Reis Gemisi yola çıktı

Güncelleme Tarihi:

Koca Piri Reis Gemisi yola çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2011 12:17

Petrol sondajının yapılabilmesi için gerekli sismik araştırmaları yapabilecek özellikteki Koca Piri Reis Gemisi, Doğu Akdeniz'de petrol, doğalgaz araştırması yapmak üzere Urla Limanından yola çıktı.

Haberin Devamı

Adını ünlü Türk denizci Piri Reis'ten alan Türkiye'nin tek sismik araştırma gemisi Koca Piri Reis'in, demirli olduğu Urla Limanı'ndan Doğu Akdeniz açıklarında araştırma yapmak üzere bugün yola çıktı.

İŞTE KOCA PİRİ REİS GEMİSİ / Foto Galeri

Urla Limanı'ndan Akdeniz'e yola çıkan gemi, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün yanı sıra limanda toplanan vatandaşlar ve gemi personelinin yakınları tarafından uğurlandı.

Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derman Dondurur başkanlığındaki araştırma ekibinin de bulunduğu gemiye, limandan ayrılışı sırasında çevredeki teknelerde bulunanlar sevgi gösterisi yaptı.

1978'de İNŞA EDİLDİ

Gemide 2'si Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'ndan (TPAO) jeoloji ve jeofizik mühendisi olmak üzere 10 kişi var. 24 saat aralıklı çalışabilen gemi 20 gün boyunca açıkta 2 boyutlu sismik çalışma yapılmasına imkan veriyor.

Haberin Devamı

Koca Piri Reis ile geçtiğimiz yıllarda Akdeniz'de Türk kara sularında 18 kilometrelik alanda 2 boyutlu sismik araştırma yapılmıştı.

Kıbrıs Rum yönetiminin Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arama girişimlerine başlama kararı üzerine bölgeye inmesine karar verilen gemi, İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü bünyesinde bulunuyor.

Bilimsel deniz araştırmaları yapılması için 1978 yılında Almanya'nın Julius Diedrich tersanesinde inşa edilen gemi ile bugüne kadar Karadeniz ve Ege'de petrol doğalgaz arama çalışmaları ile deniz canlıları alanında ve Marmara'da deprem ve Güney Akım Doğalgaz Geçiş Güzergahı Etüdü konularında çok sayıda çalışmalar yapıldı. Koca Piri Reis Gemisi ile yapılan bilimsel çalışmalar sayesinde gemi bölgede haklı bir üne kavuştu.

36 metre uzunluğunda olan ve 15-20 gün aralıksız seyir yapabilme kapasitesine sahip gemi, gelişmiş iletişim imkanlarına, oşinografik, biyolojik, jeolojik-jeofizik ekipmanlar ile iyi bir laboratuvara sahip bulunuyor. Geminin bu yıl modernize edilmesiyle de daha çok veri toplama imkanına da kavuşuldu.

Gemi ile yapılan çalışmalarının ekonomik boyutunun yanı sıra diplomatik, askeri ve siyasi boyutu da bulunuyor. Gemi çeşitli dönemlerde Ege Denizi'nde yaptığı çalışmalar da Türkiye ile Yunanistan ilişkilerinin gerilmesine neden oldu. 1987 yılında söz konusu gemi, Yunanistan'ın Ege Denizi'nde petrol arama faaliyetlerine başlayacağını açıklamasının ardından Ege Denizi'ne gönderilmişti. Türkiye, Yunanistan'ın “müdahale ederiz” açıklamasına, bunun savaş sebebi olacağını söylemişti. Durum daha sonra NATO ve ABD'nin araya girmesiyle sonucu bağlanmıştı.

Haberin Devamı

PİRİ REİS YOLA ÇIKMAK İÇİN HAZIRLANIYOR / WEB TV 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!