KOBİ'lerle güçlü ve güvenli yarınlara

Güncelleme Tarihi:

KOBİlerle güçlü ve güvenli yarınlara
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2017 11:31

KOBİ'lerle güçlü ve güvenli yarınlara

Haberin Devamı

TÜRKİYE'deki KOBİ'lere destek olacak finansman yöntemlerini anlatmak için Finansal Kurumlar Birliği öncülüğünde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türk Eximbank desteği ile Türkiye’nin üreten kentlerinde düzenlenen "KOBİ’lerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara" buluşmasının son toplantısı İzmir'de gerçekleştirildi. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda Gazeteci Noyan Doğan'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen buluşmada alanında uzman isimler KOBİ’lere finansmanda nefes aldıracak yöntemleri anlattı.

Toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cantekin, Finansal Kurumlar Başkan Vekili Çağatay Baydar, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler ve sektör temsilcileri katıldı.

Toplantıda, KOBİ’lerin finansmana erişim ve yararlanabilecekleri destek programlarından kredilere, daralan ekonomilerde borçlanma araçlarından kaynak alternatiflere, sigortadan garanti hizmetlerine birçok konu masaya yatırıldı. Özellikle son dönemde çokça konuşulan reel sektörün alacak riskinin yöntemi, çek ve risk raporu gibi yeni ürün ve hizmetlerin yanısıra karekodlu çek uygulaması gibi reel sektörün hayatını değiştirecek konular da gündeme taşındı.

KOBİ BAKANLIĞI KURULMALI

Toplantıya konuşmacı olarak katılan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, KOBİ'lerin önemine dikkat çekti. Türkiye'de KOBİ bakanlığı ve KOBİ bankasının kurulması gerektiğini söyledi. Güney Kore'yi örnek gösteren Yorgancılar, "Ar-Ge yapan KOBİ'lere daha çok destek vermişler. Oradaki gelişime baktığımızda sanayi 4.0'da Ar-Ge'nin önemi burada öne çıkıyor. Yaklaşık 30 yıl önce Güney Kore ile aynı mili gelire sahipken bugün 3 kat fark çıkıyor. Bizim katma değeri daha fazla ürünlere yönelmemiz gerek. Türkiye'deki eğitim sistemi sınıf geçmeye odaklı ezbere dayalı. Meslek liselerinin önemi burada çıkıyor. Almanya ve Avusturya'daki rakamlara bakıldığında meslek liselerinin önemi ortaya çıkıyor. Nitelikli eğitimin ardından KOBİ bankası, KOBİ kanunları ve KOBİ bakanlığı ile büyüme tamamlanacaktır" dedi.

TAHSİLAT GARANTİSİYLE KOBİLERİ DESTEKLİYORUZ

Ülke ekonomisi ve KOBİ'lere destek olmayı amaçladıklarını aktaran Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çağatay Baydar, " Ürünümüzü sanayicilere ve KOBİ'lere tanıtmak istiyoruz. Ürünü kullananların en başında Ege Bölgesi geliyor. Vizyonu, girişimciliği ve alt yapısı ile 1988 yılında kullanılmaya başlanan bir ürünü öncü olarak kullanan illerin başında. İlk 3 ilden biri. Yüzde 9 pay ile İstanbul, Kocaeli ve İzmir en önemli il haline gelmiş durumda. Ürünümüz sanayi şirketlerine ve KOBİ'lere ciddi bir güvenli hizmet, garanti hizmet veriyor. Kısa vadeli alacakların batmasını engelleyen, karşı taraf battığında KOBİ'lere ödenmesini sağlayan KOBİ'lerin batmasını engelleyen bir durum. Ticaretin güvenli yapılmasını sağlıyor. Karşı tarafa mal yüklenirken alınan garantiyle karşı taraf battığında ülkenin öz kaynağının batmasını engelliyor. Tahsilat garantisi vererek, tahsilat yaparak, tahsilat hizmeti vererek bu paraların geç ödenmesini engelleyerek KOBİ'lerin nakit sıkışıklığına girmesini engelliyoruz. Satın alım yapmalarını ödemelerini yapmalarını düzenli nakit akışıyla işlerini yapıp büyümelerini sağlıyoruz" diye konuştu.

"ARTIK ŞİRKETLER DE KREDİ KAYIT BÜROSUNDAN BİLGİ ALIYOR"

Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz ise 1995 yılında bankaların kurduğu bir şirket olarak kredi kartı ve kredi tahsisinde bilgi sağladıklarını aktardı. 2012 yılından sonra reel sektöre ve bireylere de hizmet vermeye başladıklarını ifade eden Akdeniz, "Bankalar müşterilerini nasıl değerlendiriyorlarsa, reel sektör de müşterileri hakkında bilgi almaya başladılar" dedi.

2016'DA EN ÇOK İHRACAT YAPAN 3. İL İZMİR

Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Necati Büyükaras, Eximbank olarak 2016 yılında ihracatçılara 22 milyar dolar nakit, 11 milyar sigorta olmak üzere 33 milyar dolar destek verdiklerini, bu rakamın Türkiye ihracatının yüzde 23'üne tekabül ettiğini söyledi. 2017 yılında 25 miyar nakit, 14.5 milyar dolar sigorta olmak üzere 39.5 miyar dolar destek vermeyi planladıklarını açıklayan Büyükaras, İzmir'in 2016 yılında 8 milyar doları aşan ihracat performansı ile Türkiye'nin en çok ihracat yapan 3. ili olduğunu açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "İzmir sanayinin ilk kurulduğu kenttir. İrili ufaklı sanayi yatırımları üretimleri olan bir kenttir. Sanayinin yüzde 80'i KOBİ düzeyine üretim yapıyor. 12-13 organize sanayi bölgemiz var. Ancak birçok sektörde 1. veya 2. olurken, asıl sektör olan tarımda 3. kent olamıyoruz. İzmir'in tarımda, lojistikte hızlı bir şekilde büyüyeceğin ancak esas patlamasını hizmet sektörü ve turizmin şekillenmesinde yakalayacağını tespit ettik. Bu alanlar üzerine gidiyor ve çalışmalarımızı yapıyoruz. Fuar kongre turizminde, tarihi ören yerlerimizle büyümek istiyoruz. Türkiye'de kendi gücüyle kendi dinamikleriyle kendi varlarıyla kalkınabilecek, büyüyebilecek, refaha ulaşabilecek 1 numaralı kent İzmir. Bütün göstergeler bunu onaylamaktadır" diye konuştu.

"BU KENTİN KALKINMASINDA KİMSEYE İHTİYACI YOKTUR"

İzmir'de tarımın hızla büyüdüğünü aktaran Kocaoğlu, "Türkiye tarımı yüzde 2.1 büyürken, İzmir tarımı yüzde 5.5 büyümüştür. Yani İzmir tarımı Türkiye'den 2,5 kat daha fazla büyümüştür. Türkiye nüfusunun 5.3'ü İzmir'de yaşıyor. Gayri Safi Milli Hasılanın yüzde 7'sini üretmektedir. Türkiye Cumhuriyetinin topladığı yüzde 11'ini vermektedir. Yani Türkiye ortalamasından yüzde 63 daha fazla vergi vermektedir. İzmir 2015 yılında 47 milyar lira vergi vermiştir. Karşılığında 8 milyar lira, vali maaşından, polisin maaşına kadar her türlü yatırıma kadar merkezi bütçeden 8 milyar lira bütçe almıştır. İzmir en fazla vergi veren kenttir. Bu İzmir'in yaşam biçimine, İzmir sanayici ve iş adamının dürüstlüğüne ve devletine ve milletine bağlılığına tekabül eder. Bu kentin kalkınmasında kimseye ihtiyacı yoktur. Kendi kendine kalkınacak bir kenttir. Ama gelirse de başımızın üstünde yeri vardır" diye konuştu.

Timur TARLIĞ / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!