KOBİDER Başkanı Özgenç: Trabzon-Erzincan demiryolu projesinde somut çalışma yok

Güncelleme Tarihi:

KOBİDER Başkanı Özgenç: Trabzon-Erzincan demiryolu projesinde somut çalışma yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2017 15:18

KOBİDER Başkanı Özgenç: Trabzon-Erzincan demiryolu projesinde somut çalışma yok

Haberin Devamı

Fatih TURAN/TRABZON,(DHA) - KÜÇÜK ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, Trabzon-Erzincan demiryolu projesinin hayata geçirilmesi için somut adımlar atılması gerektiğini söyledi. Özgenç "Trabzon-Erzincan arası Demiryolu çalışmaları da 2009 yılında başlamış olmasına rağmen hala gözle görülür, kayda değer, somut anlamda bir çalışma olmadığı görülmektedir" dedi.

 

KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, Trabzon-Erzincan demiryolu projesiyle ilgili Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde açıklamalarda bulundu.

Trabzon-Erzincan demiryolu projesinin hayata geçirilmesi için somut adımlar atılması gerektiğini belirten Özgenç "Doğu Karadeniz Bölgesi için büyük önem arz eden bu projenin hala daha güzergah aşamasında kalması haliyle bölge halkını kaygılandırmaktadır. Kaldı ki; Erzincan -Trabzon Demiryolu Projesi hayaldi ama hayalde kalmamalı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'nin ulaşımına dair yapılan ve yapılacak önemli projelerden bahsetti ancak Trabzon-Erzincan Demiryolu Projesi'nden bahsetmemesi bölgede endişeye neden olmaktadır. Nitekim Türkiye’nin 2009 yılı itibarıyla yüksek hızlı trenle tanıştığını ve şu ana kadar yapılan YHT hattı uzunluğunun bin 213 kilometreyi bulduğu biliniyor. Bu bağlamda Trabzon-Erzincan arası Demiryolu çalışmaları da 2009 yılında başlamış olmasına rağmen hala gözle görülür, kayda değer, somut anlamda bir çalışma olmadığı görülmektedir" dedi.

"PROJESİNİN ESAMİSİ YOK"

Projenin esamisinin olmamasının ‘Acaba bu proje hayata geçmeyecek mi’ şeklinde endişe yarattığını da kaydeden Özgenç "Nitekim Türkiye’nin dört bir yanını hızlı tren (HT) ve Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatlarıyla birbirine bağlandığını belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, "Şu ana kadar bin 213 kilometre YHT hattının yapımı tamamlandı. 3 bin kilometrelik YHT ve HT hattının inşası devam ediyor. Bununla birlikte 5 bin 277 kilometrelik YHT ve HT hattının etüt-proje çalışmalarını da sürdürüyoruz" şeklinde açıklama yapmalarına rağmen Trabzon -Erzincan Demiryolu Projesinin esamisinin olmaması ‘Acaba bu proje hayata geçmeyecek mi’ endişesi doğurmaktadır. Böyle bir hattın doğu Karadeniz bölgesine ekonomik getirisi olacağı gibi sosyal olarak ta refah getirecektir. Yaklaşık 50 yıl sonra başlatılan yeni demiryolu hattı yapımından Doğu Karadeniz Bölgesi de elbette nasibini almalı. Ayrıca Erzincan-Trabzon Demiryolu projesi hayat bulduğunda tarih bunu yazacaktır ve bunu gerçekleştirenler tarih önünde hayır ile yad edileceklerdir" diye konuştu.

"GÜZERGÂHI DAHİ BELİRLENEMEDİ!"

Trabzon -Erzincan Demiryolu Projesinin açıklanmasının üzerinden 8 yıl geçtiğini ancak halen daha güzergâhın belirlenemediğini dile getiren Özgenç "Trabzon -Erzincan Demiryolu Projesinin açıklanmasınınım üzerinden neredeyse 8 yıl oldu ama hala güzergâh belirlenemedi. Oysaki; bu hususta popülist politika yapılmamalı. Hangi güzergâh daha rantabl ise o desteklenmeli. Biz KOBİDER olarak; projeyi sonuna kadar destekliyoruz ve demiryolu ile ilgili olarak üzerimize düşeni yaptık ve yapmaya da hazırız. Çünkü Cumhuriyet kurulduğundan bu yana adeta unutulan ve kaderine terk edilen Doğu Karadeniz bölgesi demiryolundan mahrumdur. Hükümetin 2023 yılında, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yılı münasebetiyle başlattığı demir ağlarla Türkiye'yi örme çalışmaları kapsamında yer alan Trabzon-Erzincan demiryolu projesi, bölgeler arası haksızlığın giderilmesi için tez zamanda hayata geçmeli. Ama unutulmamalı ki; başlamak bitirmenin yarısıdır. Bu projenin de hayat bulabilmesi için bir an önce ilk ray kaynağı yapılmalı. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuya el atmalı, yaklaşık yarım asır sonra başlatılan yeni demiryolu hattı yapımından Doğu Karadeniz Bölgesi de nasibini almalı" diyerek açıklamasını tamamladı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!