Kobalt 60 kâbusu sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Kobalt 60 kâbusu sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

İkitelli’de ortaya çıkan radyasyon olayıyla ilgili ifade veren şirket sahibi Bayram Çulha, kayıp olduğu ileri sürülen radyoaktif maddeden birinin Ankara’daki işyerinde olduğunu söyledi. Mali Şube yetkilileri, sevk için polisten yardım istedi.

İkitelli'deki radyasyon kazasına yol açan Kobalt 60 kaynağını ithal eden şirketin sahibi Bayram Çulha, dün gözaltında bulunduğu Mali Şube Müdürlüğü'nde, kayıp olduğu ileri sürülen radyoaktif maddeden birinin Ankara'daki işyerinde olduğunu açıkladı. Mali Şube Müdürlüğü yetkilileri, Ankara'daki radyoaktif maddenin güvenli bir yere sevk edilmesi için Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden yardım istediler.

Küçükçekmece Sulh Ceza Mahkemesi'nce 10 gün önce tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen, ancak Mali Şube Müdürlüğü'nce yeniden gözaltına alınan Bayram Çulha ile oğlu için, 4 gün ek gözaltı süresi alındı. İkitelli'deki hurdacıya 10 milyon liraya satılan ve şans eseri bulunan radyoaktif maddeyi ABD'den ithal eden şirketin sahibi Bayram Çulha ve oğlu Cüneyt Ali Çulha'nın, polisteki ifadelerinde, Kobalt 60 kaynaklarından birinin halen kayıp olduğunu söyledikleri bildirildi. Kayıp olan bu maddenin, İkitelli'deki hurdalıkta bulunan kaynağa göre, en az 8 kat daha etkili olduğu ve tehlikenin devam ettiği belirtildi. 160 dereceye kadar ısıya dayanıklı olan radyoaktif maddenin, eritilmesi halinde, çok daha büyük bir tehlikenin söz konusu olduğu açıklandı.

Bayram Çulha ve oğlu Cüneyt Ali Çulha, yurtdışından Kobalt 60 radyoaktif maddesi ithal eden yüzlerce şirket olduğunu, eğer araştırılırsa, bu şekilde dikkatsizce atılan başka maddelere de rastlanabileceğini öne sürdüler.

Bu arada, radyasyona maruz kalarak hastaneye kaldırılan 13 kişiden 5'inin durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!