KOAH'ta korkutan rakam

Güncelleme Tarihi:

KOAHta korkutan rakam
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2014 01:20

MANİSA İl Halk Sağlığı Müdürlüğü akciğer hastalığı Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'na (KOAH) dikkat çekmek için Manolya Meydanı'nda Manisalılar'a nefes ölçüm testi yaptı. Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, il genelinde KOAH tanısıyla tedavi gören 42 bin kişi bulunduğunu, ancak doktorlara başvurmayan kişilerin çoğunlukta olduğunu belirtip, gerçek sayının 400 bini bulduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Akciğer kanserinden sonra ölümcül akciğer hastalıklarında ikinci sırada olan KOAH, Manisa'da büyük artış gösterdi. 2013 yılında 29 bin olan KOAH hastasının sayısı 2014'te 42 bine ulaştı. Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü hastalığa dikkat çekmek için Manolya Meydanı'nda stant açtı. Sigaranın zararlarının anlatıldığı stantta, Manisalılara ücretsiz nefes ölçüm testi ve karbonmonoksit testi uygulandı. Özellikle sigara içen vatandaşların büyük ilgi gösterdiği stantta uzun kuyruklar oluştu. Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, KOAH hastalığıyla ilgili korkutan rakama dikkat çekti. Dr. Tay, "KOAH tanısıyla tedavi gören hasta sayısı il genelinde 42 bindir. Bu rakamın 33 bini 40 yaş üstü kişilerden oluşuyor. Oysa 10 KOAH hastasından sadece 1'inin hekime başvurarak doğru tanı alabildiği düşünülürse gerçek hasta sayısının bunun 10 katı olduğu söylenebilir. Manisa'da gerçek KOAH hastası sayısı 400 binlere ulaşmıştır" dedi.
Hastalıktan geri dönüş olmadığına dikkat çeken Dr. Tay, "Solunum sistemi hastalıklarından ölüm nedenlerinin yüzde 65'ini KOAH hastalığı oluşturuyor. Türkiye'de 40 yaş üstü her 5 kişiden 1'i KOAH hastası. Bu hastalık ilerleyici ve tedaviyle bile tam olarak geri dönüşümü olmayan bir hastalıktır. Bunun için erken tanı en önem verdiğimiz konu. Nefes ölçüm testi ile kişinin KOAH hastası olup olmadığını kolayca anlayabiliyoruz. Bunun için özellikle sigara içen tüm kişiler nefes ölçüm testi yaptırmalı" diye konuştu.
Sürekli öksürük, balgam ve nefes darlığı şikayetleri bulunanların dikkatli olması gerektiğini dile getiren Tay, hava kirliliği olduğu saatlerde dışarı çıkılmamasını ve egzersiz yapılmasını önerdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!