Klonlu faturalı cepe ’tek hat’ formülü

FATURALI olarak satın alınmış olmasına rağmen, IMEI numarası kopyalandığı için kullanıma kapatılan 5 bin cep telefonu, yeniden görüşmeye açılıyor.

Telekominikasyon Kurumu, faturalı olarak satıldığı kanıtlanan klonlanmış telefonları, "tek hatla" kullanmak kaydıyla görüşmeye açma kararı aldı. Sadece bir hatla kullanımına izin verilen bu telefonlarda, hattın değiştirilmesi durumunda telefonun sinyal alması önleniyor.

YASAL yollarla ithal edilipi faturalı satılmasına rağmen, IMEI numarası önceden kopyalandığı için kullanıma kapatılan 5 bin cep telefonunu, yeniden görüşmeye açmanın formülü "tek hat" uygulamasıyla bulundu. Telekominikasyon Kurumu, ithalatçı firma tarafından yasal yollardan ithal edildiği ve faturalı olarak satıldığı kanıtlanan klonlanmış telefonları, tek hatla kullanma kaydıyla yeniden görüşmeye açıyor. Ancak, bu kez de telefonun farklı hatla kullanımına izin vermiyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın Ekim ayında uygulamaya koyduğu genelgesiyle, kullanıma kapatılan 1 milyon 200 bin klonlanmış cep telefonunun tamamı, "ayıplı mal" kapsamına alındı. Böylece, tüketicilere klonlandığı gerekçesiyle görüşmeye kapatılan cep telefonları için ithalatçı firmalardan yenisini ya da para iadesi talebinde bulunma hakkı sağlandı. Bu da, müşterilerin firmalarla, firmaların da uyguamayı gerçekleştiren Telekominikasyon Kurumu’yla arasının açılmasına neden oldu.

Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, telefonları resmi yollardan ithal edip, yasal yollardan tüketicilere ulaştırdıkları halde, bakanlığın genelgesiyle bir anda Telekominikasyon Kurumu’nun "klonlandı" gerekçesiyle kapatılan telefonlar yüzünden oluşan tepki, bu kez tüketicilerden sorumlu konuma gelen firmalara kaydı. Sorumluluğu üstlenmek istemeyen firmaların bu tepkisi, Telekominikasyon Kurumu’nun yeni bir karar almasına neden oldu. Bunun sonucunda tüketicilerin ithalatçı firmalardan faturalı olarak aldıkları cep telefonlarının yeniden görüşmeye açılması sağlandı.

3 MİLYON CİHAZ KARA LİSTEDE: Kayıtdışı telefonların kayıt altına alınması uygulaması kapsamında bir yılda 1 milyon 515 bin cihazı görüşmeye kapattıklarını belirten Telekomünikasyon Kurumu yetkilileri, bu yolla 70 miyon cihazı beyaz listeye aldıklarını söyledi. Buna karşın kara listede hala 3 milyon cihazın bulunduğuna dikkat çeken yetkililer, "Yasal telefonların klonlanmasının önüne geçilemiyor. Bu konuda yasal yollardan ithal edilip, faturalı satılan telefon kullanıcılarının da ihmali olabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle, sorunu ortak bir paydada çözmeye çalışıyoruz. IMEI numarası kopyalanan orjinal telefonların tek bir hat üzerinden kullanımını sağlayarak hem caydırıcı hem de maduriyeti engelleyen bir çözüm bulduk. IMEI numarası kopyalanan bu telefonlar hakkında operatörlerle iletişime geçerek saadece tek bir operatörün tek bir hat üzerinden sinyal vermesini sağlıyoruz. Bu bazı dürüst kullanıcıları zor durumda bıraksa da sorunun çözümü için bulabildiğimiz tek yol oldu" dedi.
Yazarın Tüm Yazıları