Klimaları temizlememek sağlığı tehdit ediyor

Güncelleme Tarihi:

Klimaları temizlememek sağlığı tehdit ediyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2013 13:36

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Mirici, yaz aylarında sıcak alanların soğutulması için kullanılan klimaların, üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı hastalıklara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Mirici, klimadan kaynaklanan hastalıkların, enfeksiyon ve alerjik olmak üzere ikiye ayrıldığını söyledi.
Bakteriyel virüslerle oluşan rahatsızlıkların, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi sorunların yanı sıra akciğerleri içine alıp zatürreye kadar gidebilecek hastalıklara neden olabildiğini anlatan Mirici, şöyle devam etti:

 

UZUN SÜRE ÇALIŞMAYAN KLİMA ÇOK TEHLİKELİ


"Özellikle bir süredir kullanılmayan ev ve araç klimaların açılmasıyla içinde biriken bütün kirli hava, solunum yollarınıza ulaşır. Böyle durumlar özellikle klimaların yeni kullanılmaya başlandığı dönemlerde bizi hasta eden etkenler olarak karşımıza çıkar. Bunun arkasında mikroorganizmalar, yani mikroplar vardır. Bu mikroplar, kışın karşılaştığımız mikroplardan daha farklı özelliktedir."

Haberin Devamı

Alerjiye duyarlı vatandaşların, uzun süre kullanılmayıp daha sonra çalıştırılan klimalardan etkilenme olasılığının yüksekliğine dikkati çeken Mirici, bu kişilerin olumsuz etkilere maruz kalmaması için klimaların başka bir yerde açılıp bir süre içindeki havanın temizlenmesini önerdi.

SAÇ KURUTMA MAKİNESİ VE BİLGİSAYAR FANLARINDAKİ TEHLİKELER

 

Mirici, üst solunum yolu enfeksiyonları için sadece klimaların değil, saç kurutma makineleri ve bilgisayar fanlarının da ciddi tehlikeler içerdiğine işaret etti.
Bu cihazların belli aralıklarla temizlenmesi gerektiğini anlatan Mirici, şunları kaydetti:


"Bu tür cihazlar, sıcak havayla üremesi mümkün mikropları barındırıp bunları, püskürttüğü havayla solunum yollarımıza taşır. Bu aletlerin temizliğine kesinlikle önem verilmelidir. Kadınların sıklıkla kullandığı saç kurutma makinelerinin belirli sürelerde yetkili servislerinde temizletilmesini öneriyorum. Tabii artık vazgeçilmez hale gelen bilgisayarlarımızdaki fanların da benzer etkileri vardır. Bu fanlar, bilgisayar ısınıp soğuması için devreye girdiği sırada klima ve saç kurutma makineleri gibi etrafa mikrop yayar. Bu anlamda bilgisayarlarımızın da rutin aralıklarla temizletilmesi, sağlığımız için son derece önemli."

Haberin Devamı

Söz konusu cihazların temizlenmemesi halinde burun akıntısı ve tıkanıklığı, kaşıntı, gözlerde yaşarma ve yanma, nefes darlığı, öksürük gibi şikayetler ortaya çıkabileceğini dile getiren Mirici, bu rahatsızlıklar için vatandaşların, modern tıp dışında alternatif tıpta çareler arayabildiğini belirtti.


Arzu Mirici, zerdeçalın, alerjik sıkıntılar ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılabileceğini bildirdi. Bu bitkinin, bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dikkati çeken Mirici, "Tabii ki her şeyin bir sınırı ve yararlı olduğu kısım vardır. Her şeyin yararlı olabilmesi için kararında tüketilmeli" değerlendirmesinde bulundu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!