Klimadan hastalanmadan yararlanma rehberi

Yaz sıcağı ve nemle baş etmenin yollarından biri de klimalar...

Klimanın serinliği iyi hoş da dikkatli kullanmakta yarar var. Zira klimalar sadece serinletmekle kalmayıp, hastalığa da zemin hazırlayabilirler.

Klimalar hangi hastalıklara yol açabilir?

- Klimalar gribal enfeksiyonlar, bazı viral üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, kas ağrıları ve kas tutulması, yüz felci ve klimalardaki bakterilerin yol açtığı zatürreeye yol açar. Özellikle çocuklar, yaşlılar, üst ve alt solunum yoluyla ilgili kronik sinüzit ve bronşiti olanlar risk grubundalar. Klimaların üflediği soğuk havaya direkt maruz kalmak, yüzdeki sinir kılıfını etkiler. Ödem ve yüz felci yapar.

Alerjiyi tetikler mi?

Klimaların üflediği soğuk hava ve ortama yaydığı tozlar, özellikle alerjik bünyeli kişilerin şikayetlerini ve krizlerini tetikler. Bu da astım krizlerinin ortaya çıkmasına ve şiddetli kuru öksürüklere neden olur. Alerjik bünyesi olanların ani ısı değişikliklerinden kaçınmaları gerekir.

Lejyoner hastalığının klimayla bağlantısı nedir?

Klimalar yoluyla bulaşan hastalıkların en önemlisi, Legionella pnömanisi denilen zatürree. Bu hastalık ilk kez, 1976’da Pensilvanya lejyonerlerinin yaptıkları bir toplantıda, salonda bulunan kişilerde görülmüş. Bunun havalandırma sisteminden kaynaklandığı anlaşılmış. Hastalığın tanınmasıyla birlikte bu zatürree tipinin alışılagelmiş zatürree belirtilerini göstermediği fark edildi. Hastalığa neden olan klima sistemindeki bir bakteri. Bu bakteri klimaların filtre sistemlerine uygun nem ve ısıda ürüyor. Buradan da ortam havalandırmasına dağılıyor. Hastalık, insandan insana bulaşmıyor.

Belirtileri neler?

Hastalarda tipik zatürreeden farklı, akciğer ve solunum sistemine ait şikayetler ön planda değil. İlk 24-48 saat içinde halsizlik, kırgınlık, yaygın kas ağrıları, şiddetli baş ağrısı ve huzursuzluk gözlenir. Daha sonra ateş ve ilk iki günde yoğun kuru öksürük görülür. Bulantı, kusma, karın ağrısı gibi bulgulara da rastlanabilir. Hastaların yüzde 20’sinde, sinir sistemi bulguları, ajitasyon, konsantrasyon bozuklukları hatta koma hali gelişebilir.

Kimler risk altında?

Klimatize işyerleri ve büyük otellerde çalışanlar, havalandırma işçileri ve sağlık personeli riskli gruplar. Bakteriyi alanın vücut direnci de çok önemli. Bebek, çocuk ve yaşlılar, şeker hastaları, alkolikler, kortizon tedavisi alanlar, kemoterapi görenler, böbrek yetersizliği ve kronik akciğer hastalığı bulunanlarda hastalığın oluşumu daha yüksek oranda. En yaygın kolaylaştırıcı faktörse sigara içimi.

Hastalığın tanısı nasıl konur?

Hastanın muayenesi ve akciğer grafisinde, hastalığın kesin tanısı konulamayabilir. Grafide, akciğerin alt kısımlarında iltihaplı alanlar görülebilir. Akciğer zarında sıvı birikimi olabilir. Hastalık genellikle tek taraflıdır. Bilgisayarlı akciğer tomografisi ile daha detaylı inceleme yapılması gerekebilir. Bazı laboratuvar testleri de tanı için yararlıdır.

Klimaların zararlarından korunmak için

á Klimaların bakım ve temizliği her yıl yapılmalı

á Bakteri filtresi kullanılmalı

á Ortam için en ideal sıcaklık 25 derece... Ortamın aşırı soğutulmamasına dikkat edilmeli

á Klimaların üflediği havaya direkt maruz kalmamaya özen gösterilmeli
Yazarın Tüm Yazıları