"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Kleopatra ve yemek

Dünya tarihinin en gözüpek, en zeki, en hırslı kadınlarından biri olarak tanınan Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın ziyafet sofraları bile çok iddialıymış.

Keyfe eğlenceye, yemeğe, içmeye çok düşkün olan Romalılarla yakın ilişkiler kuran kraliçe, onlarınkinden hiç de aşağı kalmayacak kadar güzel ve özenli ziyafet sofraları hazırlatırmış.

Üstelik Mısır topraklarının sunduğu zengin tarım ürünleriyle Romalıların yemek pişirme tekniklerini birleştirecek kadar da yetenekli ve yaratıcıymış. Eminim, erkeğin kalbine giden yolun midesinden geçtiğini bilen Kleopatra, Romalı sevgililerine eşsiz sofralar kurup onları mutlu etmiştir.

İnce noktalar

Her gün yiyeceğiniz iki adet elma, sizi kalp ve dolaşım sorunlarından korur, kabızlığı önler, kolesterolünüzü düşürür.


Nohutlu balık tiridi

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı haşlanmış nohut

750 gr fener veya levrek balığı (fileto edilmiş yani kılçıkları ayıklanmış)

8 yemek kaşığı zeytinyağı

2 adet orta boy kuru soğan

10-15 adet siyah zeytin

10-15 adet yeşil zeytin

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 adet limonun suyu

8 dilim bayat ekmek

4 yemek kaşığı zeytinyağını orta boy bir tencereye aktarıp yemeklik doğradığınız soğanı ekleyerek orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Fileto edilmiş balığı kuş başı et formunda doğrayıp soğanın üzerine ekleyerek yine karıştırarak 5-6 dakika daha kavurun. Üzerine tuz ve karabiberi serpiştirip haşlanmış nohut ve zeytinleri de ilave edin. 2 su bardağı su ve limon suyunu da tencereye aktarıp kapağını kapatarak 15 dakika kadar pişirin. Öte yandan, ekmek dilimlerini küp küp doğrayıp 2 yemek kaşığı zeytinyağıyla karıştırın. Ekmekleri fırın tepsisine dizip 175 dereceye ayarlı fırında 15 dakika kadar kızartın. Şimdi, kızarmış ekmekleri servis tabağına dizerek hazırladığınız balık tiridini sosuyla birlikte ve sıcak halde üzerinde gezdirin. İncecik kıydığınız maydanozu da serpiştirip karıştırdıktan sonra servise sunun.

Kivili krem karamel

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 90 dakika

Malzeme listesi

7 adet yumurta

7 su bardağı süt

1 paket vanilya

1 su bardağı toz şeker

5-6 adet kivi

1 su bardağı toz şeker

Toz şekeri kısık ateşte karıştırın. Şeker ağda kıvamına gelerek karamel rengi alınca ocaktan alıp, uzun bir kek kalıbının içinde gezdirin. Soğumadan kalıbın her tarafına bulaşmasını sağlayın. Sonra, kalıbı serin bir yerde bekletin. Öte yandan, yumurta ve toz şekeri bir kaba aktarıp mikser yardımıyla şeker eriyene kadar, yaklaşık 5 dak. çırpın. Üzerine vanilya ve sütü ekleyip 3 dak. daha çırpın. Bu karışımı soğuyan kalıba aktarın. Kalıbı kenarları yüksek bir fırın tepsisine oturtup tepsiye kalıbın yarısına gelecek şekilde sıcak su koyun. Krem karamelleri 175 dereceye ayarlı fırında 90 dak. pişirin. Tepsiyi fazla sallamadan fırından çıkarıp suyun içindeki krem karamellerin soğumasını bekleyin. Soğuyan karameli buzdolabına koyup 1 gece bekletin. Ertesi sabah kayık şeklindeki servis tabağının içine ince ince doğranmış kivileri dizin. Kalıbı üzerine ters çevirin. Kalıbın dibindeki sosu krem karamelin üzerine aktarıp dilimleyin.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI