Klasik müziğin starları İstanbul’da

32. ULUSLARARASI İstanbul Müzik Festivali, 4 Haziran-8 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’un değişik mekánlarında gerçekleştirilecek.

Gene bu müziğin zirvedeki adlarını dinleyeceğiz

Şakir Eczacıbaşı ile Bülent Eczacıbaşı ve Ahmet Erenli birlikte düzenledikleri basın toplantısında; bu yılki toplulukları, solistleri tanıttılar.

Her yıl festivalde bir ana tema seçilir, bu yılın ‘tema’sı da Barok Müzik.

Programda; Barok Müzik’in uluslararası değerdeki Türk ve yabancı sanatçıları, bu türün en seçkin eserlerini icra edecekler.

Festivalde; operadan orkestra konserlerine, oda müziğinden solistlere kadar, klasik müzik dünyasının seçkin adlarını İstanbul’da dinlemek bana her zaman mutluluk vermiştir.

İstanbul Müzik Festivali’nin iki özelliği vardır:

Birincisi; seslerini, enstrümanlarını ancak CD’lerden duyabildiğimiz, klasik müzik dünyasının starlarını yakından tanımamız, teknolojinin aracılığı olmadan doğal tınılarının kulaklarımıza ulaşması.

İkincisi; İsanbul’un tarihi mekánlarında klasik müzik çalınması.

Dr. Nejad Eczacıbaşı’nın 32 yıl önce başlattığı girişimle kurulan müzik festivali, daha sonra sanat alanlarının diğer türlerini de Türkiye’nin kültür başkenti İstanbul’da topladı.

Böylece tüm sanat dalları İKSV’de toplanmış oldu.

Her zaman Türk orkestralarının, Türk bestecilerinin eserlerini seslendirmelerini öneririm, hatta bunları çoksesli müziğimiz için estetik bir zorunluluk sayarım.

Gürer Aykal’ın yöneteceği Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası konserinin Cemal Reşit Rey’in anısına düzenlenmesi ve o konserde Cemal Reşit Rey’in İlhan Usmanbaş’ın, Muammer Sun’un bestelerinin seslendirilmesini festivalin çok önemli ve anlamlı bir etkinliği olarak alkışlıyorum.

Aynı gece Usmanbaş’a da Yaşam Boyu Başarı Ödülü verilecek.

Eğer Muammer Sun bir kaza geçirmeseydi, Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İsanbul Filarmoni Orkestrası’ndan Beethoven’ın 9. Senfoni’sinin yanı sıra cumhuriyetin 80. yıldönümü için yaptığı bestesini de dinleyecektik.

* * *

ŞAKİR ECZACIBAŞI, çok önceleri tasarlanan, başvuruları yapılan Sultanahmet Camii avlusunda verilecek konser için Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan izin alamadıklarını açıkladı.

Ayrıca Ayasofya Müzesi’nde bakım devam ettiğinden, bu yıl orayı da kullanamayacaklarını söyledi.

Festivalin bu yılki bütçesi 2 milyon dolar.

Programda yer alan, dinlemeden edemeyeceğim konserlerin, resitallerin, opera temsillerinin bazılarının adını anmak istiyorum.

Mozart’ın Cosi fan tutte operasını Piccolo Teatro di Milano temsil edecek. Büyük yönetmen Giorgio Strehler’in rejisiyle.

Camille Saint-Saens’ın Hayvanlar Karnavalı adlı ünlü eserini İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile ünlü piyano ikilisi Ferhan ve Ferzan Önder seslendirecek. Hepimizin tanıdığı, ünlü oyuncu Vanessa Redgrave de eserde konuşucu olarak yer alacak.

Farinelli filmini görenler, onu seslendiren Derek Lee Ragin’i mutlaka görmek isteyeceklerdir.

Benim favorilerimi sorarsanız, Jordi Savall derim. Hesperion XXI topluluğunun solisti soprano Montserrat Figueras.

* * *

MÜZİK festivali günlerinde, her yerde klasik müziğin büyüleyici sesini duyacağız.

İyi müzik dinlememizi sağlayan sponsorlara da teşekkür ederim.
Yazarın Tüm Yazıları