KKTC'deki Uzi silahın sırrı

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Sizlerden izin aldığım bir hafta içinde Kıbrıs'ta önemli iki gelişme yaşandı: 1) İsviçre'deki Denktaş-Klerides görüşmesi kesildi 2) KKTC'li ünlü gazeteci Kutlu Adalı'yı öldüren kurşunların Uzi marka silahtan çıktığı kesinleşti.

Her iki parçası da uluslararası suç örgütlerine teslim edilmiş olan Ada'da adil barış beklemek zaten abes.

O yüzden hemen Kutlu Adalı cinayetine geçelim.

***

Dünyayı bilmeyiz, ama Türkiye'de Uzi marka silahı sadece Emniyet Özel Harekât Dairesi Başkanlığı kullanır. İbrahim Şahin de TBMM Susurluk Komisyonu'nda verdiği ifadede bu bilgiyi teyit etti.

28 Temmuz 1996 tarihinde Yeniköy'deki evine giderken vurulan Kumarhane Kralı Ömer Lütfü Topal'ın Mercedes marka aracının yanında Uzi şarjörü bulundu. İbrahim Şahin bu şarjör için, ‘‘Uzi silahları sadece özel harekâtçılar kullanır. Uzi şarjörünü bizi bu olaya karıştırmak için bırakmışlar’’ dedi. Demek ki, Uzi silahlarla ilgili kuşkuyu herkes paylaşıyor.

Peki Kutlu Adalı cinayetinde kullanılan Uzi ile Topal'ın cesedinin yanında bulunan şarjörün balistik sonuçları acaba karşılaştırıldı mı?

Bu konuda herhangi bir resmi açıklama yok...

***

Gazeteci Kutlu Adalı ve Topal cinayetleri arasında tam 21 gün var. Sol görüşlü Adalı, 7 Temmuz 1996 günü fail-i meçhul suikasta kurban gitti.

Susurluk'un star aktörü Abdullah Çatlı ile Ömer Lütfü Topal'ın Adalı cinayetinden birkaç ay önce KKTC'ye geldikleri ve Emperyal Jasmine Court Oteli'nde kaldıkları kesin. Topal'a ait otelde, Mehmet Özbay adıyla 26 Nisan-1 Mayıs 1996 tarihleri arasında 424 numaralı odada kalan Çatlı'nın masrafları OYAK Turizm tarafından karşılandı.

KKTC yönetimi, Çatlı'nın 1996 Temmuz ayı başında, yani Kutlu Adalı cinayetinden hemen önce Ada'ya gelmiş olduğu kuşkusunu taşıyor. Bu yüzden KKTC Meclisi'nde Susurluk Araştırma Komisyonu kuruldu. KKTC'nin üst düzey bir yöneticisi, ‘‘Abdullah Çatlı'nın Mehmet Özbay adına düzenlenmiş nüfus kâğıdıyla giriş yaptığını düşünüyoruz’’ dedi.

***

Susurluk Çetesi ve Kıbrıs arasındaki karanlık bağlar bir gün mutlaka kanıtlanacak. Zaten çetenin kaçırdığı Tarık Ümit'in KKTC'deki şaibeli bankası First Merchant Bank, kara para trafiğinin merkezi gibi. Türkiye'de kapatılan casinoların yeni adresinin KKTC olacağı da kesin.

Özetle Türkiye Susurluk ilişkilerini Yavru Vatan'a ihraç ediyor.

Ve KKTC yeni skandallara gebe hale geliyor.

Yazarın Tüm Yazıları