Kızılay’ın gözüyle Milli Mücadele

Güncelleme Tarihi:

Kızılay’ın gözüyle Milli Mücadele
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2017 15:31

Türk Kızılayı Ankara Şubesi, yardım çalışmaları ve diğer sosyal faaliyetlerinin dışında aynı zamanda küçük bir tarih müzesine de ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

Müzedeki eşyaları kendi çabalarıyla 10 yılı aşan bir sürede topladığını belirten Şube Başkanı Ahmet Hizanlıoğlu, küçük müzenin hikayesini Hürriyet Ankara’ya anlattı: “Şubemizin çatı katında ve içinde birçok eski eşyamız vardı. Bazen hayırseverlerin eşyalarını almak için evlere gittiğimizde, eski eşyaların çöpe gittiğini gördüm. 10 yılı aşan bir zaman oldu çok sayıda eşya buldum ve topladım. Şubenin hikayesi Kızılay’ın hikayesi kadar eski. Buranın kuruluşu 1919. Bu şube 1919’un Aralık ayında Atütürk’ün Ankara’ya gelişiyle harekete geçiyor. Bu şube aynı zamanda savaşın lojistiğini yürütmek üzere de kuruluyor. Özellikle Kurtuluş Savaşı’nın olduğu döneme ait eşyaları toplamaya çalışıyoruz, Ankara’nın Kurtuluş Savaşı yıllarını ifade etsin istiyoruz. Tüm Ankaralılar’a açık, gelip gezip görebilirler.”

Haberin Devamı

Kızılay’ın gözüyle Milli Mücadele

Ahmet Hizanlıoğlu, müzedeki cam bölmede yer alan bu bayrağın o dönem Ankara’ya asılan ilk bayrak olduğunu söylüyor.

Kızılay’ın gözüyle Milli Mücadele

Savaş yıllarında gazi ve şehitlerin üniformaları için kullanılan dikiş makinesi ile ütü de sergileniyor.

Kızılay’ın gözüyle Milli Mücadele

Şube Başkanı Hizanlıoğlu şubedeki kasanın hikayesini “İnsanların kollarındaki bileziklerini Kızılay’a verdikleri dönemde bileziklerin ve paraların saklandığı kasa” diye anlatıyor.

BAKMADAN GEÇME!