Küçükali, Kızılay Bursa Şubesi'nde 25 şube başkanı ve yöneticileriyle gerçekleştirdiği toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, kurban ibadetinin çok önemli olduğunu, bu nedenle vekaletle kesime hassasiyetle eğildiklerini söyledi.
Türk Kızılayı olarak 4 yıldır kurban kesimi konusunda bir model üzerinde çalıştıklarını ifade eden Küçükali, kurum olarak tüm kurbanları Et
Balık Kurumu'nda kestirdiklerini kaydetti.
Kesimde Et Balık Kurumu'nun veterinerinin hazır bulunduğunu, bununla yetinmeyerek Veterinerler Birliğinden bir veterinerin de kesim sırasında görev alacağını ifade eden Küçükali, bu veterinerlerin kesim yeri koşullarının yeterli olup olmadığını, kesimin uygun şekilde yapılıp yapılmadığını denetleyeceğini bildirdi.
Küçükali, din görevlisinin de kesimin dini kurallara göre yapılmasına yardımcı olduğunu, vekaletle kurban kestiren kişilerin kesim öncesi isimlerini okuyarak dini vecibeleri yerine getirdiğini, bunun dışında yine Türk Noterler Birliği ile yaptıkları işbirliği sayesinde tüm kesimlerin noter huzurunda gerçekleştirildiğini belirtti.
Kesimin, veterinerler ve din görevlilerinin onayı ile yapıldığını, görevli noterin de tüm işlemlerin kurallara uygun şekilde yapıladığına ilişkin onayının olacağını vurgulayan Küçükali, “Din görevlileri, veterinerler veya noter eğer koşulları onaylamazsa kesim gerçekleşmeyecek. Kurban bağışında bulunanlara birer konserve kuşbaşı et ve kıyma ile teşekkür belgesi ve kurbanın kesilişini gösteren görüntüleri CD ile göndereceğiz” diye konuştu.
Bu projeyi “Kızılay Modeli” olarak adlandırdıklarını belirten Küçükali, şu bilgileri verdi:
“Türkiye, Avrupa Birliğine girmeye aday bir ülke. Yine Kurban Bayramı öncesi AB'den heyetler inceleme için Türkiye'ye gelecek. Biz saçı sakalı birbirine karışmış, elinde bıçakla kaçan kurbanı kovalayan kasap görüntülerinin oluşmasını istemiyoruz. Bu nedenle uygulayacağımız modelle hem dini kurallara hem de sağlık koşullarına uygun kurban kesimi olmasını istiyoruz. Ayrıca, Türkiye'de her Kurban Bayramı öncesi yaklaşık 2 milyon kurban kesildiği söyleniyor. Bir kurbandan ortalama net 15 kilo et alındığını var sayarsak bu 30 milyon ton et eder. Türkiye'de 10 milyon hane olduğu düşünülürse bu kesen kesmeyen her haneye 3 kilo et girmesi demek”