Kızamık uzak değil

Avrupa’da kızamık salgınları sürüyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre geçen yıl komşularımız İran, Irak ve Suriye başta olmak üzere birçok ülkede salgınlar görüldü.

Haberin Devamı

Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Seyahat Sağlığı Merkezi verilerine göre, kızamık yüksek oranda bulaşıcı bir hastalık. Tipik olarak ateş, döküntü ve burun akıntısıyla seyrediyor. Orta kulak enfeksiyonu ve zatürree sürece eklenebiliyor. Bulaşma esas olarak solunumla çıkan damlacıklardan oluyor. Aslına bakarsanız kızamık dünyanın her yerinde görülebiliyor. Bulaşma, ılıman iklimlerde kışın sonları ve ilkbaharın başları arasında, tropikal iklimlerde yağmur sezonundan sonra artıyor. Başarılı aşılamanın yapılmadığı coğrafyalarda 2-3 yılda bir salgınlar yapıyor.
Merkez, özellikle gelişmekte olan ülkeleri ziyaret edeceklerin tam bağışıklığı yoksa kızamık aşısı yaptırmalarını öneriyor.
TÜRKİYE’DEKİ VAKALAR DIŞARIDAN GELİYOR
Kızamığın büyük oranda yok edildiği ülkelerde, diğer ülkelerden gelen vakalar enfeksiyonun önemli ve devamlı kaynağı. Aslına bakarsanız Türkiye’de kızamıkla mücadelede başarılı bir program yürütüldü. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 2011 yılı kızamık aşılama oranı yüzde 98’i buldu. Son yıllarda yürütülen yoğun aşılama kampanyaları ve yüksek rutin aşılama oranlarıyla kızamık vaka sayılarında çok büyük düşüşler gerçekleşti. Kızamık vaka sayıları 2001’de 30 bin 509 iken, bu sayı 2011’de sadece 111. 2008-2011 arasında görülen vakaların tamamı yurtdışı kaynaklı. 10 Aralık 2012 tarihi itibariyle başta İstanbul olmak üzere toplam 101 yurt dışı kaynaklı kızamık vakası görüldü. Hastaların tamamı iyileşti. Bu hastalarda tespit edilen kızamık virüsü Orta Avrupa ve Afrika kökenli.
Suriye’den gelenlere de Dünya Sağlık Örgütü ve Bilim Kurulu tavsiyelerine uygun olarak kampa girişte gereken aşılar uygulanıyor.

Haberin Devamı

İki yılda sıfırlanması hedefleniyor

İstanbul’daki vakalardan bir kısmının 12’nci ayda yapılan kızamık aşısı öncesinde görülmesi sebebiyle Aşı Bilim Kurulu’nun tavsiyelerine uygun olarak doğru bir karar alındı ve ilk aşılama yaşı İstanbul için 6’ncı aya çekildi. Bu çocuklarımıza aile hekimleri yoluyla ulaşılacak ve 6-12 ay grubundaki çocukların aşılanması sağlanacak. Bu çocuklar 12’nci aya geldiklerinde rutin kızamık aşıları da yapılacak. Vaka görülen illerimizde ise tespit edilen vakaların tüm temaslılarına ulaşılıp, aşı durumları kontrol edilerek aşıları tamamlanıyor. Bakanlığın hedefi 2015’e kadar yerli kızamık virüsü sebebiyle görülen vaka sayısını sıfırlamak ve yurtdışından gelecek vakaların ülkemizde yerleşmesini engellemek.

 

Yazarın Tüm Yazıları