Kız Meslek Liselerinin önemi

Ülkemizdeki kadın yemek yazarlarının yetişmesinde kız meslek liselerinin çok büyük önemi olduğuna inanıyorum.

Kuruluşundan bugüne kadar, iyi bir ev kadını olabilme bilgisinin yanısıra, mesleki bilgiye sahip öğrenci yetiştirme amacını da taşımıştır Kız Meslek Liseleri. Ev idaresi, alışveriş, adab-ı muaşeret kuralları, dikiş-nakış, ev bütçesinin takip ve tanziminin yanısıra yemek pişirme, pastacılık, reçel, turşu, konserve yapımı, sofra düzeni gibi birçok bilgilerle donatılan mezunların, bizlerin yetişmesinde çok katkıları olduğunu düşünüyorum. Ortaokul dönemimde iğne tutmayı, kurabiye yapıp, sofra kurmayı bana ilk öğreten Kız Enstitüsü öğretmenlerinin yazdığı o değerli yemek kitaplarıydı. Hepsini sevgi ve saygıyla hatırlıyorum.

İnce Noktalar

Hazırladığınız beşamel sosu ateşten almadan önce, içine çekilmiş ceviz, adaçayı ya da nane atarsanız hoş lezzetler elde edersiniz.

Tavuklu fırın makarna

Yapılışı:

Makarnayı kaynayan tuzlu suda 8-10 dakika haşlayıp, suyunu süzdürün.

Tencereye zeytinyağını koyun. Haşlayıp doğradığınız tavukları 2-3 dakika karıştırarak kızartın. Tuzu, karabiberi, ve mısırları ekleyip karıştırın.

Bir kabın içinde süt ile mısır ununu çırpıp, pişen tavukların üzerine dökün. Kaynayana kadar pişirin.

Bu karışımı, makarnanın üzerine döküp iyice karıştırın.

Isıya dayanıklı cam kabın içine karışımı yerleştirin.

Kaşar peynirini ve galeta ununu karıştırıp üzerine yayın.

175 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dakika pişirip servise sunun.

8kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

1 paket burgu makarna

2 adet tavuk göğsü (haşlanmış)

1 su bardağı konserve mısır

2 su bardağı süt

1/2 su bardağı galeta unu

1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

1 yemek kaşığı mısır unu veya nişasta

1 çay kaşığı tuz, karabiber

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Meyveli waffle

Yapılışı:

Derin bir kapta, yumurtayı ve toz şekeri 2-3 dakika çırpın.

Üzerine margarini, tuzu, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyerek çırpmaya devam edin.

Un ve nişastayı ilave edip, tekrar karıştırarak kek kıvamından daha koyu bir hamur elde edin. Üzerini kapatarak 20 dakika bekletin.

Tost makinenizi veya waffle makinenizi iyice ısıtın. Hazırladığınız hamurdan 2 yemek kaşığı koyun. Hamuru düzgün bir şekilde yayın.

Makinenin kapağını fazla bastırmadan kapatıp waffle’ı 5-6 dakika pişirin.

Hamurun tamamını aynı şekilde pişirdikten sonra waffle’ların üzerine çikolatalı sostan dökün. Meyvelerle süsleyip servise sunun.

6 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

Yarım su bardağı toz şeker

2 adet yumurta

125 gr margarin (ılıtılmış)

Yarım çay kaşığı tuz

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

2 yemek kaşığı un

4 yemek kaşığı buğday nişastası

Üzeri için

12 adet çilek

Çikolata sosu
Yazarın Tüm Yazıları