Kız lisesi gibi sokak esnafı

Güncelleme Tarihi:

Kız lisesi gibi sokak esnafı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2012 00:00

Kandilli denince aklımıza ne gelir? Rasathane, vapur iskelesiyle meydanı ve tabii ki Kerime Nadir’in masum aşklarını anlattığı romanlarına da konu olan Kandilli Kız Lisesi...

Haberin Devamı

Son yıllarda bunların yanına bir de ‘kadın esnaf’ eklendi. İskele Meydanı ile karşısındaki İskele Sokak’taki işyerlerinde tam bir kadın hakimiyeti var. 15 işyerinden 12’sinin patronu kadın. Hepsi de iyi eğitimli; aralarında ODTÜ ve Boğaziçi mezunlarıyla ABD’de üniversite okuyan ve Kanada’da yüksek lisans yapanlar bile var

En kıdemlisi Suna Abla

· SUNA TÜRKSEZER (SUNA BALIKÇISI)

59 yaşındayım.  Kandilli’de doğdum ve Kız Lisesi’ni bitirdim. 1972’de rahmetli annemle dükkânda ev yemekleri yapmaya başladık. Sonra balık restoranına dönüştük. Yıllarca mekanı çalıştırdıktan sonra devrettim. Dükkânın yeni sahipleri “Sen kesinlikle burada olmalısın” dedi. Şimdi her gün restorana geliyorum. Dükkânın simgesi olarak oturuyorum.  Çocukluklarını bildiğim, torun sahibi olmuş müşterilere özel yemekler yapıyorum.

Haberin Devamı

Eski Türkiye güzellerinden

· ESRA KALAYCI (EVENTİST ORGANİZASYON)

Notre Dame de Sion mezunuyum. MÜ’de İngilizce Uluslararası İlişkiler okudum. 1989’da Türkiye Güzellik Yarışması’nda dördüncü oldum. Üç yıl mankenlik yaptım. Profesör Doktor Cem Kalaycı ile evlenip podyumu bıraktım. İki yıl ABD’de yaşarken halkla ilişkiler eğitimi aldım. Dönünce bir sigorta şirketinde 1997’den itibaren 10 yıl Afife Jale Tiyatro Ödülleri’ni organize ettim. Dört yıl önce de bir organizasyon firması kurarak Kandilli’de ofis açtım.

Kız lisesi gibi sokak esnafı

Aralarında en gençleri

· İPEK BOYACI (ÇİÇEK ANAOKULU)

24 yaşındayım. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler mezunuyum. Kısa bir süre reklam ajansında metin yazarı olarak çalıştım. Sonra Mutfak Sanatları Akademisi’nden mezun oldum. Annem “Neden benim işyerimi çalıştır mıyorsun?” dedi. Ben de üç yıldır işin başındayım. 2-6 yaş arası 35 çocuğa hizmet veriyoruz. Küçük çocuklara yumurta kırmayı, makarna ve kurabiye yapmayı öğretirken büyük keyif alıyorum.

Ticari kaygımız yok

· ÇİÇEK BOYACI (KANDİLLİ İSKELE EMLAK)

Notre Dame de Sion’dan sonra İÜ’de Sağlık Hizmetleri Yöneticiliği okudum. 21 yıl önce  çocuk yuvası ve huzurevi açtım. Sekiz yıl önce de emlak işine girdim. Akabinde burada Çiçek Anaokulu’nu açtım. Önceleri ev  alıp tadilat yaparak elden çıkartıyordum. Kandilli’deki çok sayıda boş dükkanı maddi durumu iyi tanıdıklarıma sattım veya kiraladım. Buradaki esnafın çoğu zengin aile kızı veya gelini. Çoğunun ticari kaygısı yok.

Haberin Devamı

Fransa Milli Takımı’ndan

· MARIE YILDIZ KAVAKLIOĞLU· MİNE ÖRSÇELİK (AGENCE ASSORTIE)

Fransız bir anne Türk bir babanın çoğunu olarak Fransa’da doğdum. Liseyi Fransa’da bitirdim. Bu arada senkronize yüzmeyle uğraştım. Fransa Milli Takımı’na seçildim. ABD’de  Alman Dili ve Edebiyatı ile Avrupa Kültürleri okudum. Kanada’da MBA yaptım. Türkiye’de ilk senkronize yüzme takımını kurdum. 100 metre Türkiye rekortmeni olan milli atlet eşimle evlendim. Bir yıl önce ortağım Mine ile organizasyon şirketi kurduk. Uluslararası sanatçıları getiriyoruz. Kandilli otantik bir yer olduğu için burayı seçtik..

Eltiler arkadaş olup iş kurdu

· NESLİHAN TORUN· DİDEM TORUN (TARLADAN EVE MANAVI)

Haberin Devamı

İki kardeşle evliyiz. Ben Neslihan New York FIT’te (Fashion Institute Technology) okudum. 18 aylık bir çocuğum var. Didem’se Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu, onun çocuğu da 13 aylık. Evlendikten sonra sıkı arkadaş olduk ve kendi işyerimizi kuralım diyerek bu manavı açtık. Organik
ürünler satıyoruz.

İstihdam sağladık

· FİDAN TACİR· ÜLKÜ KİRİŞOĞLU (MÜHÜR TEKSTİL)

Hediyelik eşya ve tekstil ürünleri satınan bir dükkanın sahiplerinden Fidan Tacir, Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü mezunu. Ortağı Ülkü Kirişcioğlu ile çok iyi arkadaşmış sonra Kandilli’de komşu olmuşlar: “Biz yaptığımız işe damgamızı vururuz dedik. İstanbul’un özünü koruyan nadide semtlerinden Kandilli’deki dükkânımızı bir yıl önce açtık. Ev ekonomilerine katkıda bulmak isteyen Kandillili ev kadınlarına da imkan sağlıyoruz. Bazı ürünleri onlara yaptırıyoruz.”

Haberin Devamı

Bu haber sayesinde tanıştık

· AYŞE KARAKİMSELİ· NAZ PENSOY (KANDİLLİ CAFE)

18 yıllık geçmişim var. Seyahat acentesi açınca turizm işine bir süre ara verdim. Torunlarımız doğunca, çalışmanın zamanı geldi de geçiyor diyerek sekiz ay önce Naz ile pastanemizi açtık. Sokağımızdaki birçok kadını sima olarak tanıyorduk ama hiç konuşmamıştık. Sizin haberiniz sayesinde tanıştık. Artık birbirimize bağlılığımız artacak diye ümit ediyorum.

Hayvanlar ona emanet

· MELAHAT ERBAŞ (KANDİLLİ VETERİNER KLİNİĞİ)

2007’de bir veteriner arkadaşım, “Kandilli’de böyle bir hizmeti verecek kimse yok, sen işyeri aç” dedi. Bir yıl sonra kliniği açtım. Kandilli’nin insan yapısı çok farklı. Bu semtte oturmak bir ayrıcalık. O kadar nazik insanlar oturuyor ki, onlara hizmet etmek gurur verici. Semtin tüm petleri bana emanet. Hatta yolda kedi köpek yavrusu bulan bizim kliniğin kapısına bırakıyor. Sahipsizlere bakmaktan sahiplileri tedavi edecek zaman bulamıyorum.

Haberin Devamı

Binayı görünce vuruldum

· ZEYNEP SELAMOĞLU (PİLATES SALONU)

Pilatesi önce uyguladım sonra da para kazandım. Suadiye’de beş yıldır çalıştırdığım bir salonum var. Kandilli’yi çok severim. Dört yıl önce de yemek yerken meydanın karşısındaki caddedeki apartmanın konumunu çok beğendim. Keşke burada bir yer açabilsem diye hayal kurmuştum. Bir yıl sonra Suna Abla Balıkçısı’nda balık yerken baktım ki beğendiğim apartmanın ikinci katı boşalmış. Hemen kiraladım, üç yıldır buradayım.

Buraya hayat verdik

· İREM YARGICI (CEREMONY ÇİÇEK)

İlk gözağrım Bebek ama Kandilli’de hep gözüm vardı. Müşteri portföyü Boğaz’ın Avrupa yakası kadar değil ama çok özel bir gruba hizmet vermenin keyfini yaşatıyor. Dört-beş yıl öncesine kadar Kandilli’de çok fazla dükkan yoktu. Biz kadınlar burayı keşfedince bir canlılık geldi. Üç buçuk yıldır buradayım ama sanki doğma  büyüme bu semtteymişim gibi hissediyorum.

Boğaz’ın her iki yakasındayız

· SELİ İPEK ELVAŞİLİ· FİLİZ ÇAKMUR (SPACE GAYRIMENKUL)

Filiz Çakmur ODTÜ İşletme mezunu, ortağı Seli ile altı yıldır Bebek’te gayrimenkul işi yapıyorlar. “İki yakayı da fethetmek için yola çıktık. Kandilli’ye göz koymuştuk ve altı ay önce de burada ofis açtık. Artık Boğaz’ın iki yakasını da satıyoruz. Kandilli İstanbul’un gözbebeği bir semt. Kandilli’de olmak başka bir ayrıcalık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!