Kıyamet gecesi

Güncelleme Tarihi:

Kıyamet gecesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Asıl riskli gün 3 Ocak

TÜM dünya, dün geceyarısı yebi bin yılla birlikte, ‘‘Dijital Kıyamet’’ ile de yüzleşti. Ancak, uzmanlar, dijital kıyamet konusunda asıl riski 3 Ocak Pazartesi gününün taşıdığına dikkat çekiyorlar.

Cumartesi gününe denk gelmesi nedeniyle, iş dünyasının tatilde olduğu, finans sisteminin çalışmadığı 1 Ocak 2000 tarihinin, 2000 yılı sorunlarının sadece yüzde 10'u konusunda risk taşıdığına dikkat çeken uzmanlar, ‘‘Olası sorunların yüzde 90'ı, 3 Ocak'ta yaşanacak’’ dediler.

TÜM dünya ile birlikte, Türkiye'de yeni bin yıla, ‘‘Dijital Kıyamet’’ korkusu ile girdi. Binlerce kişi yeni yılı şirketlerinde, bilgisayar başında karşıladı. Dün öğlen 12.00'de alarma geçen Başbakanlık Kriz Merkezi, kritik sektörleri dakika dakika izledi. Merkezin çalışmaları bugün saat 12.00'ye kadar sürecek.

DÜNYA yeni yıla tedirgin bir gece ile başladı. Bilgisayar sistemlerinde ortaya çıkması beklenen sorun nedeniyle, dün öğlen saatlerinden itibaren dünya ile birlikte Türkiye de alarma geçti. Başbakan Bülent Ecevit ve Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, ayrı ayrı düzenledikleri basın toplantısı ile Dijital Kıyamet önlemlerini açıkladılar. Sağlık Bakanlığı, tüm hastanelere bir genelge göndererek, önlemler konusunda son kez uyarıda bulundu. Başbakanlık bünyesinde oluşturulan kriz merkezi, öğlen saat 12.00'de kriz durumuna geçirildi. Bankalar ve özel sektör kuruluşlarında ise oluşturulan özel ekipler, yeni yılı şirket merkezlerinde karşıladılar.

Dijital Kıyamet endişesi, günün ilk saatlerinden itibaren kendini hissettirmeye başladı. Alışveriş merkezlerinde, yılbaşı alışverişi ile birlikte mum, su ve pil gibi acil durumlarda gerekebilecek ürünlere talep yüksekti.

2000 yılı sorunu nedeniyle, bankalarda sorun yaşanabileceği endişesini duyan vatandaşlar ise, bankamatik cihazlarını boşalttı. Sabahın ilk saatlerinden itibaren bankamatikler önünde kuyruklar oluştu. Bazı bankalar, dün çalışmadıkları halde, bankamatiklere para servisi yapan ekiplerine mesai yaptırdı. Böylece, gün içinde birkaç kez para yüklenen ATM cihazları, mevduat sahiplerinin ihtiyaçlarını önemli ölçüde karşılayabildi.

KIYAMET NÖBETİ

Başbakanlık Kriz Merkezi'nde oluşturulan eylem grubu, öğlen saatlerinden itibaren tüm kamu kuruluşlarından rapor almaya başladı. Eylem grubu, çalışmalarını bugün saat 12.00'a kadar sürdürecek. Bankaların tamamı 15-20 kişilik ekiplerle, bilgisayar sistemlerini gece boyunca izlediler. Bankalarda, Dijital Kıyamet nöbetini sadece, kriz masaları tutmadı. Akbank, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası gibi büyük ölçekli bankalar, dün akşam çalışmayan personelleri için özel önlemler aldı. İşte bunlardan bazıları:

İÇKİ YASAĞI

Genel müdür, genel müdür yardımcısı ve departman müdürleri ile tüm bilgiişlem personellerine şehir dışına çıkış yasağı getirildi.

Kritik tüm personelden, kendilerine ulaşılabilecek telefon numaraları alındı.

Kritik personelden, dün akşam çok fazla içki içmemeleri istendi.

Şirketlerde ise, nöbetçi bilgiişlem personelleri görev başındaydı. Holdinglerin büyük bölümünde, kritik personelden şehir dışına çıkmamaları istendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!