Kitapların derbisi

Türkiye nefesini tuttu pazar günü oynanacak derbiyi bekliyor. Fenerbahçeli ve Galatasaraylı futbolcular mental olarak kendilerini nasıl hazırlıyor? Derbiye çıkacak futbolcuların hangi kitapları okuduğunu araştırdık.

Haberin Devamı

Özellikle maç sonu verdikleri demeçlerde ‘Önümüzdeki maçlara bakıyoruz’ klişesine sık sık başvurdukları için çokça eleştirilen futbolcularda son yıllarda bariz bir değişim gözlemleniyor. Artık kendilerini çok daha iyi ifade eden, maça dair analizlerden geri durmayan futbolcuların bu değişiminde okur yazarlığın etkisi büyük.
Premier Lig ve La Liga’da top koşturan futbolcular genellikle otobiyografi ve çocuk kitapları okuyorlar. Peki bizim ligimizdeki futbolcular ne tür kitaplar okuyor? Derbi münasebetiyle Fenerbahçeli ve Galatasaraylı futbolculara okudukları kitapları sorduk. Böylece yeşil sahalardaki yıldızların kendi rotalarını çizerken nelerden etkilendiğini de öğrenmiş olduk.


F.BAHÇELİLER NE OKUYOR?

EMRE BELÖZOĞLU: SİMYACI’yı okuyor. Üstelik Çevirisini değil orijinalini.
İngilizce kitaplar okumaya özen gösteriyor. Fenerbahçe’nin en çok kitap okuyan isimlerinden bir tanesi. Saha içinde gerginliği ile bilinen Emre, saha dışında bir entellektüel.
VOLKAN DEMİREL Prof. Üstün Dökmen’in ‘Küçük Şeyler’ isimli kitabını okuyor. Kitapta, küçük ve önemsemediğimiz şeylerin hayatımızı nasıl etkilediği anlatılıyor. Volkan da küçük hataların yaşamını nasıl etkilediğini biliyor
ORHAN ŞAM: Takımda beyefendi kişiliği ile bilinen oyunculardan Orhan Şam şu sıralarda dini içerikli bir kitap okuyor. Takımın en çok okuyanlarından biri olan Orhan farklı tarzda kitapları seçiyor. Şam, Muhsin Toprak’ın Güzel ahlak isimli kitabını okuyor.
BEKİR İRTEGÜN: Takımda kitap kurdu olarak bilinen Bekir İrtegün son dönemlerde İngilizce öğrenmeye ağırlık vermiş durumlarda. Tecrübeli stoperin son okuduğu kitap Adam Fawer’in olasılıksız isimli kitabı. Bu kitap yaşamımızda başımıza gelen garip olayları anlatıyor ve bu olayların kaynağını araştırıyor.
MEHMET TOPAL:  Kendi deyimiyle haftada en az 1 tane kitap bitiriyor. Eşi Selda Topal ile birlikte yaptığı sosyal yardımlarla adından söz ettiren Topal’ın son okuduğu kitap ise Murat Bardakçı’nın Son Osmanlılar kitabı…

Haberin Devamı

G.SARAYLILAR NE OKUYOR?

SABRİ SARIOĞLU: G.Saray’ın fenomen futbolcusu Sabri, İngiliz yazar Daniel Palmer’ın “Akıl Oyunları“ kitabını elinden düşürmüyor. Sabri ayrıca Doğan Cüceloğlu’nun “Yaşam için iletişim” kitabını da keyifle okuyor.
GÖKHAN ZAN: Cam adam lakaplı futbolcu, Dostoyevski’nin Sibirya’da cezaevinden döndükten sonra yazdığı edebiyat dünyasının önemli eseri “Suç ve Ceza” yı elinden düşürmüyor. 2 ciltten oluşan bu kitabı boş bulduğu her anda okuyan Gökhan’ın saha içindeki detaycılığının sırrı Dosto-yovski’nin analiz yeteneğinden kaynaklanabilir.
YEKTA KURTULUŞ: Başarılı oyuncu tıpkı Hamit Altıntop gibi Latin edebiyatına ilgi duyuyor ve tam bir Paulo Coelho hayranı. Yekta’nın son olarak okuduğu kitap Coelho’nun “On bir dakika” isimli eseri.
SELÇUK İNAN: FUTBOL kitaplarıyla tanınan Simon Kuper’den vazgeçmiyor. Selçuk’un okuduğu kitap ise “Futbol Asla Sadece Futbol Değildir.”
HAMiT ALTINTOP: ALMANYA’da doğup büyüyen, Bayern Münih ve Real Madrid gibi üst düzey takımlarda forma giyen Hamit, Brezilyalı yazar Paulo Coelho’ya ait “Işığın Savaşçısının Elkitabı” nı okuyor.

Haberin Devamı

Bir kitapsever Kocaman

Seyahatlerde kitabı elinden düşürmeyen Aykut Hoca’nın yeni gözdesi “Fenerbahçe ideolojisi.”

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman da odasında kitap eksik etmeyen isimlerden. Her seyahatte elinde mutlaka bir kitap bulunan Kocaman, şu sıralar Uzay Gökerman’ın “3 Temmuz ve Fenerbahçe ideolojisi” kitabını okuyor. “Fenerbahçe’nin bir ideolojisi olmasaydı, 3 Temmuz F.Bahçe’nin üzerinden silindir gibi geçer ve darmadağın ederdi” düşüncesiyle yazılan kitap Kocaman’ın büyük beğenisini kazandı.

Premier Lig'in yıldızları ne okuyor?

Wayne Rooney (M.United): M.United ve İngiliz Milli Takımı’nın değişmez ismi W.Rooney, çocuk kitaplarıyla arası iyi olan isimlerden. JK Rowling’in eseri Harry Potter hayranı.
David James (İBV): Liverpool ve M.City gibi önemli kulüplerde kalecilik yapan daha sonra İzlanda’ya yelken açan David James’in başucu kitabı Michael Lewis’in Moneyball’u.
R.Green (QPR): QPR’nin kalecisi Robert Green’in favori kitabı Homeros’un İlyada’sından başkası değil. Troyalıların destanının kendisini etkilediğini söyleyen Green, tam bir tarihi savaşların tutkunu.
Wayne Bridge (M.City): Manchester Cityli Bridge, futbol hayatını alt liglerde sürdürse de okuduğu çocuk kitapları sayesinde hayata pozitif bakan nadir isimlerden.
John Terry (Chelsea): Chelsea-li John Terry için savaş yıllarında Londra’da büyüyen yazar Michael Morpurgo’nun yeri ayrı. Tüm kitaplarını okuyan Terry, Savaş Atı’nı elinden düşürmüyor.
Rio Ferdinand (M.United): Rio Ferdinand içindeki çocuğu kaybetmeyenlerden. Galli roman yazarı Roald Dahl hayranı olan Ferdinand, büyük Çocuk ruhlu Ferdinand’ın en sevdiği kitap BFG.
Per Mertesacker (Arsenal): Mertesacker’in son okuduğu kitap bir dönem F.Bahçe forması da giyen ve intihar eden Enke’nin yaşamını anlatan “Çok kısa bir yaşam, Robert Enke”.
Joe Allen (Liverpool): 23 yaşındaki Galli futbolcu Allen, bir Dan Brown fanatiği! Allen’in vazgeçemediği Brown kitabı da, Da Vinci Şifresi...

Haberin Devamı

Alem Iniesta’ya o Tolstoy’a hasta

Barcelona orta sahasının maestrosu Andres Iniesta’nın vazgeçemediği isim Rus ve dünya edebiyatının ‘on numaraları’ndan Tolstoy’dan başkası değil. Dünya edebiyat tarihinin önemli isimlerini kütüphanesinden eksik etmeyen Iniesta, için Tolstoy’un “Sanat Nedir” adlı klasiğinin ayrı bir önemi bulunuyor.

Messi boşuna 'şiir' gibi oynamıyor

Dünya futbolunun efsane ismi Lionel Messi henüz 13 yaşındayken verdiği bir röportajda favori kitabının İncil olarak açıklamıştı. Ancak edebiyatı küçük yaşlardan beri seven Messi’nin en büyük tutkusu şiir. Jose Hernandez hayranı olan Messi’nin en sevdiği kitap ise Gaucho Martin Fierro…

Çocuk kitapları yazarı Lampard

Chelsea’nin deneyimli ismi Frank Lampard bir kitap okuru olmanın yanı sıra aynı zamanda bir yazar! Lampard şimdilerde çocuk kitapları yazmakla meşgul. Şimdiye kadar kendisini örnek alan çocuklara, “Frankie Sihirli Futbol” kitabıyla seslenmek istiyor. Lampard, kitapta Frankie adlı bir çocuk ve onun futbol seven evcil köpeği Max’in maceralarını anlatıyor.

Yazarın Tüm Yazıları