Kitapçılar için 2000 yılı sönük geçti

Güncelleme Tarihi:

Kitapçılar için 2000 yılı sönük geçti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2000 00:00

Her yıl olduğu gibi 2000'de de çok sayıda yeni kitap raflarda yerini alırken, kitapçılar ise okuyucu azlığından yakındı. Yayıncılar, 2000 yılını şöyle değerlendirdi:

Gazi Altun (Türk Edebiyatı Vakfı müdürü): Memleket, okuma alışkanlığında bir zaaf dönemi yaşıyor. Okuma alışkanlığı ihtiyaçlar arasında 25-30'uncu sıraya düşerek hızla azaldı. Dünyada çok sayıda insan Türkçe konuşmasına rağmen, piyasalarımızdaki kitap sayısı da çok az. Bu sayının 5 bin değil de 10-100 bin olması gerekirdi.

Metin Celal (Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri): Türkiye'de her yıl yaklaşık 8 bin çeşit kitap basılıyor. Ekonomik sorunlardan dolayı okuyucular kitap almaktan kolay vazgeçiyor. Türkiye'de, yayıncılık sektörüne yönelik kitap okumayı özendirici bir destek yok. Okuyucular ise daha çok satan 10-15 kitaba yöneliyor. Bunlar da hakikaten 100 binlere varan rakamlarla oldukça iyi satıyorlar. Ama bunların dışında kalan kitaplar ise çok az kişiye ulaşıyor. Bununla birlikte DVD, VCD, internet gibi yeni teknolojilerin kullanılması da, basılı yayınları olumsuz etkiliyor.

Alpay Kabacalı (PEN Yazarlar Derneği Başkanı): Korsan yayıncılığı önlemek için olanaklarını sonuna kadar zorlamadıklarını görüyoruz. Yayıncılar, en önemli sorunlardan biri olan korsanla mücadele için maliyet unsurlarını biraz aşağıya çekip, kitabın fiyatını elden geldiğince ucuzlatırlarsa satışlar artacaktır. Aynı kitabın lüks baskısının yanında ucuz baskısının da yapılması, herkesimden okucuya ulaşması için bir çözüm olabilir.


Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!