Yıldız Moran fotoğraflarla İstanbul'da

Güncelleme Tarihi:

Yıldız Moran fotoğraflarla İstanbulda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2018 13:08

İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi, 2018’in son sergisinde Yıldız Moran’ın ilk defa gün ışığına çıkan fotoğraflarının yer aldığı bir seçki sundu.

Haberin Devamı

İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi, Türkiye’nin akademik eğitim almış profesyonel ilk kadın fotoğraf sanatçısı Yıldız Moran’ı, ‘Yıldız Moran: Bir Dağ Masalı’ adlı sergiyle 24 Kasım’da sanatseverlerle buluşturdu. Moran’ın 86 siyah beyaz yapıtı, Eczacıbaşı sponsorluğunda; yaşasaydı bugün 86 yaşında olacak sanatçıya bir saygı duruşunda bulunmak amacıyla sergileniyor. Merih Akoğul’un küratörlüğünde düzenlenen ‘Yıldız Moran: Bir Dağ Masalı’, sanatçının doğa, soyut, manzara, portre, yaşam, Anadolu, İstanbul, yurt dışı gibi farklı konularda ilk defa sergilenen siyah beyaz fotoğraflarını da bir araya getiriyor.

Serginin tanıtımı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, Yıldız Moran’ın yapıtlarını sergilemenin önemine değinerek, “Fotoğraf tarihimizde unutulmayacak yapıtlara imza atan Yıldız Moran’ın hayatına ve bıraktığı zamansız karelere baktığımızda, kendimizi gerçekten bir masalın içinde düşleyebiliriz. Aktif olarak 12 yıl sürdürdüğü kariyerine neredeyse bir ömürlük eserler sığdıran Moran’ın sergileyeceğimiz yapıtları arasında, izleyiciyle ilk defa buluşan fotoğraflar da yer alıyor” dedi. Oya Ezcacıbaşı, Yıldız Moran’ı İstanbul Modern çatısı altında ilk defa 2015’te düzenlenen ‘Sanatçı ve Zamanı’ koleksiyon sergisiyle izleyiciyle buluşturduklarından bahsetti.

Haberin Devamı

Serginin küratörü Merih Akoğul ise Yıldız Moran’ın fotoğraflarının çekildikleri dönemden günümüze fotoğraf tutkunları tarafından hayranlıkla izlendiğine dikkat çekti. Akoğul, “Moran’ın fotoğraflarında yansıttığı atmosfer, adeta sihirli bir dağ masalından kopup gelmiştir. Dağ, insanların hayranlıkla baktığı, zirvesinde olmayı arzuladığı, ardına güvenle saklanabileceğini düşündüğü coğrafi bir oluşumdur ve tıpkı evrendeki tüm diğer nesneler gibi, bakanların niyetlerine göre kendine ait yüzlerinden birini göstermeyi seçer” şeklinde konuştu.
‘Yıldız Moran: Bir Dağ Masalı’ sergisi 12 Mayıs 2019 tarihine kadar İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nde görülebilir

BAKMADAN GEÇME!