Yıla damga vuran kadın filmleri

Güncelleme Tarihi:

Yıla damga vuran kadın filmleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2018 22:37

İstanbul Modern Sinema’nın 21 Haziran - 1 Temmuz tarihleri arasında düzenleyeceği ‘Bacağınızı Biraz Çeker Misiniz?’ başlıklı programda yıla damgasını vuran kadın filmleri seyirciyle buluşacak.

Haberin Devamı

İstanbul Modern Sinema, bu yıl öne çıkan kadın yönetmenlerin filmlerinden bir seçki sunuyor. 21 Haziran – 1 Temmuz tarihleri arasında seyirciyle buluşacak ‘Bacağınızı Biraz Çeker Misiniz?’ başlıklı seçki, Oscar’a damgasını vuran ‘MeToo’ hareketinden 71. Cannes Film Festivali’ndeki kadın eylemine uzanan, sinema endüstrisindeki kadın hakları ve ayrımcılığının gündem olduğu bir dönemde kadın yönetmenlerin gözünden kadın mücadelesini aktarıyor.

Programda, çağdaş Avrupa sinemasının en özel yönetmenlerinden Claire Denis’nin orta yaşlı sanatçı bir kadının (Juliette Binoche) ‘gerçek aşkı’ bulma arayışını alaycı bir dille aktardığı ‘İçimdeki Güneş’, mahremiyet sorunları yaşayan bir kadının mücadelesini anlatan Romanyalı yönetmen Adina Pintilie’nin Altın Ayı ödüllü filmi ‘Dokunma Bana’, Dee Rees’in dört dalda Oscar’a aday gösterilen ve başrolünde Carey Mulligan’ın oynadığı filmi ‘Savaştan Sonra’, Japon yönetmen Naomi Kawase’nin görme duyusunu kaybetmekte olan bir adamla görme engelliler için filmlere sesli anlatım metni yazan bir kadının hikâyesini anlattığı ‘Radiance’ (Aşkın Gözü) sinemaseverlerle buluşacak.

Haberin Devamı

Yılın en çok konuşulan animasyonlarından ‘Pervane’ de seçkinin dikkat çeken filmlerinden. Çalışmak için erkek kılığına giren küçük bir Afgan kızın etkileyici hikâyesini anlatan Deborah Ellis’in çok satan kitabından uyarlanan, Angelina Jolie’nin yapımcılığını üstlendiği ‘Pervane’, Nora Twomey’in ilk yönetmenlik denemesi.

İngiltere’de çiftlikten çiftliğe dolaşıp koyunları kırparak hayatını kazanan bir kadının hikâyesini anlatan Clio Barnard’ın yönettiği ‘Karanlık Nehir’, Bulgaristan kırsalında zorlu bir yol yapım işinde çalışan bir grup Alman inşaat işçisi üzerinden erkek egemenliğini ve ekonomik emperyalizmi eleştiren Valeska Grisebach’ın yönettiği ‘Western’, ücra bir adada yaşayan ve Shakespeare’i andıran sözcüklerle örülü bir dille konuşmaya başlayan Liv’in hikâyesini anlatan Catherine Eaton’ın yönetip başrolünde oynadığı ‘Gizemli Dil’, başrolünde Başak Köklükaya ile Öykü Karayel’in oynadığı Pelin Esmer’in ödüllü filmi ‘İşe Yarar Bir Şey’, İstanbul’da zamanın durduğu bir huzurevinin sakinleriyle izleyenleri zamanda büyülü bir yolculuğa çıkaran Shevaun Mizrahi imzalı belgesel ‘Uzak Evren’, İranlı yönetmen Sadaf Foroughi’nin ilk filmi ‘Ava’ da seçkide yer alan diğer yapımlar...

BAKMADAN GEÇME!