Ünlü galerici Evin İyem’i kaybettik

Güncelleme Tarihi:

Ünlü galerici Evin İyem’i kaybettik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2018 14:14

Türkiye’de figür resmin en önemli adresi konumundaki Evin Sanat Galerisi’nin kurucusu Evin İyem, 2 Aralık Pazar günü aramızdan ayrıldı. Sanat dünyasının sevilen isimlerinden Evin İyem, 58 yaşındaydı.

Haberin Devamı

Türk Resim sanatının en önemli isimlerinden Nuri İyem’in oğlu olan eşi Ümit İyem’le birlikte 1996 yılında Bebek’te açtıkları Evin Sanat Galerisi, 22 yıl içinde Türkiye’nin en önemli sanatçılarının, özellikle de figür resmin usta isimlerinin sergilerine ev sahipliği yaptı.
Evin İyem, galeri sahipleri arasında, sanatçılarla uzun süreli çalışan ender isimlerden biriydi. Onunla çalışan hiçbir sanatçı kolay kolay galerisini değiştirmek istemezdi. Sanki aralarında yazılmamış kurallar vardı ve iki taraf da ona uyardı. Mesela Evin İyem’le birlikte çalışan sanatçılar atölyelerinden resim satmazdı.
Evin Sanat Galerisi, 2003 yılında o küçük şirin apartman katından Bebek Yokuşu’nda ikinci derece tarihi eser olan ünlü sarı konağa taşındı. Evin İyem kişiliğini yaptığı işe de yansıtırdı, galeri her zaman hem sanatseverler hem de sanatçılar için sıcak bir yuva gibi oldu.
Çağdaş sanatın en güçlü isimleri arasında yer alan Nuri İyem ve Nasip İyem çifti de gelinleri Evin İyem’in bir galeri açmasını çok desteklemişti. Nuri İyem, kendisiyle uzun yıllar önce yaptığım bir söyleşide, “Biz sanatçıların güven duyduğu, sırtına korkusuzca yaslayacağı bir galeri olalım istedim, Evin bunu başardı, içim rahat” demişti.
Yaşamı boyunca işini aşkla yapan, ilk günkü heyecanını hiç kaybetmeyen Evin İyem, sahip olduğu etik değerlerle de galericiliğe sınıf atlatan isimlerden biri oldu. Evin, aynı zamanda hayattaki en değerli dostlarım arasında olduğu için 20 yılı aşkın süredir sanatçılarının birçoğuyla da dostluğumuz, arkadaşlığımız gelişti. Onların da Evin İyem ve Evin Sanat Galerisi hakkındaki düşüncelerinin, karşılıklı güven ve saygı üstüne kurulan ilişkilerinin yakın tanıklarından biri sayılırım.
Evin, aramızdan çok çok erken; 58 yaşında ayrıldı. Evin Sanat Galerisi’nin anlayışını, değerlerini kaybetmeden kuşaktan kuşağa devam etmesi en büyük dileğim. Ardında o kadar çok dost ve seven ve o kadar güzel anılar bıraktın ki, huzur içinde uyu canım arkadaşım...
Evin İyem’in cenazesi 5 Aralık Çarşamba günü öğle namazından sonra Bebek Cami’inden kaldırılacak.

Haberin Devamı

Evin İyem kimdir?
Evin İyem, 1960 yılında Ankara’da doğdu. Ankara Koleji’ni bitirdikten sonra İstanbul’a geldi. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. Bir süre iletişim ve halkla ilişkiler sektöründe çalıştı. Yeni Yüzyıl Gazetesi’nde sanat yazıları yazdı, sanatçılarla söyleşiler yaptı. 1996 yılında Evin Sanat Galerisi’nin başına geçti. Evin İyem’in iki oğlu ve bir torunu var.

Haberin Devamı

Ünlü galerici Evin İyem’i kaybettik
Ümit İyem, Müge Akgün ve Evin İyem.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!