Türk tiyatrosunun efsane çifti: Gülriz Sururi ve Engin Cezzar

Güncelleme Tarihi:

Türk tiyatrosunun efsane çifti: Gülriz Sururi ve Engin Cezzar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2018 09:17

Tiyatromuzun tarihinde önemli bir yeri olan Gülriz Sururi ve Engin Cezzar çiftini pek çok oyunda seyrettim, aramızda bir dostluk da oluşmuştu. Şimdi bu iki ismin Türk tiyatrosundaki yerini daha da unutulmaz kılacak bir ödül var...

Haberin Devamı

Gülriz Sururi’nin, İstanbul Kültür Sanat Vakfı ile birlikte ‘Gülriz Sururi - Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü’nü başlatması, ödüllerin önemine inanan benim gibi biri için sevindirici bir girişim. Bu iki ismin de Türk tiyatrosundaki yerini daha da unutulmaz kılacak bu ödül. Ayrıca iki büyük ustanın adını yaşatması kadar, genç kuşağı desteklemesi açısından da başka bir önemli yönü var.
Haldun Taner’den Yaşar Kemal’e kadar nice oyunu onlardan seyrettik, sevdik, beğendik. Haldun Taner’in ünlü oyununu onlar tanıttı, tiyatromuzun klasikleri arasında yer almasını da onlar sağladı. ‘Keşanlı Ali Destanı’ onları tiyatro tarihine yazdı.
Yaşar Kemal’in ‘Teneke’si de öyle. Onların grubunda Ülkü Tamer de rol almıştı.
Engin Cezzar’ı yanlış anımsamıyorsam ilk kez Archibald MacLeish’in ‘Eyyub Üzerine Oyun’unda seyretmiştim. Amerika’dan yeni dönmüştü, o günlerde ünlü romancı James Baldwin de Türkiye’ye gelmişti, ‘Giovanni’nin Odası’ Türkçeye çevrilmişti. Yazar bir süre Ayazpaşa’da kiraladığı dairede oturmuştu.
Onların birçok oyununu seyrettim, aramızda bir dostluk oluşmuştu.
Gülriz Sururi tiyatrocu bir aileden geliyordu. Babası, annesi, amcası tiyatro dünyasının ünlüleri arasında yer almıştı.
Bunu ‘Kıldan İnce Kılıçtan Keskin’, ‘Zefiros/Ebedi Gençlik Rüzgârı’ adlı kitaplarında yazdı. O kitaplarda yalnız Gülriz Sururi’nin değil, Sururi ailesinin de öyküsü vardı. O aileden birçok kişiyi de operetlerde seyretmiştim, yanılmıyorsam Elhamra Pasajı’ndaki tiyatroda seyretmiştim. Engin Cezzar’ın unutulmaz ustalığını da Shakespeare’in ‘Hamlet’inde seyretmiştik. Gülriz Sururi’yi de ‘Kabare’, ‘Kaldırım Serçesi’, ‘Sokak Kızı Irma’ gibi oyunlarda seyretmiştik.
Yazımızın amacına gelelim.
Gülriz Sururi’nin dönemin tiyatro dünyasını da anlattığı anı kitapları ‘Kıldan İnce Kılıçtan Keskin’, ‘Bir An Gelir’, ‘Zefiros/Ebedi Gençlik Rüzgârı’nı okuyun. Ayrıca çiftin yakın arkadaşı, Amerikalı yazar James Baldwin’in İstanbul’da yazdığı ‘Bir Başka Ülke’, ‘Sokağın Dili Olsa’, ‘Giovanni’nin Odası’, ‘Ne Zaman Gitti Tren’ isimli kitaplarını okuyun...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!